Sos z pieczonych warzyw

0

Mimo, że nie mam problemu z niejedzeniem późną porą to kiedy piekę wieczorem warzywa na taki sos, moje ślinianki tańczą. Tak podany makaron ma w sobie wiele ciekawego- lekko słodki posmak, intensywne zioła, ładny kolor. 

Nie można tu pominąć buraczka, jabłka ani świeżych gałązek, właściwie żadnego składnika nie można pominąć! :>

 

dla 2 osób

Makaron z sosem z pieczonych warzyw

składniki:

– 3 marchewki (ok 200 g), 2 pietruszki (ok 150 g), 100 g selera, 100 g buraka, 1 jabłko, 2 czerwone cebule, 2 ząbki czosnku, po gałązce świeżego rozmarynu, tymianku i bazylii

– 60 ml oliwy, pół puszki pomidorów bez skórki, 3 łyżki syropu z agawy, ok 100 ml wody

– zioła: po łyżeczce cząbru i majeranku, solidna szczypta gałki muszkatołowej, świeżo mielony pieprz, sól*, łyżka sosu sojowego (opcjonalnie)

– makaron bezglutenowy

wykonanie:

Warzywa umyj, obierz i pokrój na mniejsze kawałki. Naczynie żaroodporne wyłóż papierem do pieczenia. Umieść wszystkie warzywa, świeże zioła i polej 1/3 oliwy. Piecz 45 minut w temp. 200 stopni C od czasu do czasu mieszając składniki.

Po tym czasie przy pomocy ręcznego blendera rozdrobnij miękkie warzywa na pastę. Dodaj pomidory, pozostałą oliwę, wodę, agawę. Dopraw do smaku.

Podawaj z makaronem ugotowanym około 7 minut we wrzącej wodzie.

Smacznego!

*używam himalajskiej

1079287_692722667419895_739849929_n

There are no comments yet. Be the first to comment.

Dodaj komentarz

Weronika Madejska

"W życiu tak już często bywa, że… najpiękniejsze prezenty od losu dostajemy opakowane w problem".

Tymi słowami zaczyna się książka mojej Mamy. Uważam, że doskonale pasują one również do mojej historii. Kiedy poszłam do szkoły, od rówieśników odróżniał mnie wyraźnie niższy wzrost i bardzo szczupła sylwetka.
Czytaj więcej

Spotkajmy się na Instagramie

Blog roku 2011

Blog roku 2011