Kruche ze śliwką

18 października 2011 , In: ciasta
0

Myślę, że to bardzo dobre ciasto jak na przepis wymyślany w trakcie jego pieczenia :)

Jest pyszne, a jednocześnie bajecznie proste. Bez wymyślnych składników. I w dodatku coś co lubię… śliwki :) Piękny zapach towarzyszy procesowi pieczenia!

Przyprawa korzenna, prażące się wiórki kokosowe i mięknące śliweczki. Po prostu mniam. Idealne na jesienne popołudnie.

 

Kruche ciasto ze śliwkami:

Potrzebne składniki:

¨      250 g mąki bezglutenowej (uniwersalnej lub owsianej) / pszennej, razowej/ orkiszowej

¨      100 g zimnego masła, 2 żółtka, 100 g cukru, 2 łyżki śmietany (użyłam 12%), ¼ łyżeczki sody, około 50 ml zimnej wody

¨      Około 0,5 kg dojrzałych śliwek, 2 łyżeczki przyprawy korzennej lub cynamonu, 50 g wiórek kokosowych

 

Sposób przygotowania:

 

Piekarnik nagrzej do temperatury 180 stopni C. Blaszkę natłuść.

Mąkę przesiej, wymieszaj z sodą. Masło, żółtka, mąkę, cukier i śmietanę zagnieć energicznie na gładkie ciasto.

 

(Ja wszystkie składniki umieszczam często w misie miksera. Składniki ucierają się około 2 minut. Następnie wyłączam mikser i ręcznie zagniatam szybko ciasto. To już trwa moment.)

 

Ciastem wylep równomiernie formę. Nakłuj widelcem i podpiecz 10 minut.

 

Śliwki opłucz i usuń pestki. Pokrój na plasterki.

Podpieczone ciasto wyjmij. Ułóż na nim owoce. Posyp przyprawą i wiórkami.

Piecz około 35 minut.

 

Smacznego!

Inne przepisy, które mogą Cię zainteresować
8 sierpnia 2011

Pyszne ciasto marchewkowe

ciasta
Zobacz więcej
24 lipca 2013

Rolada jabłkowa

bez mleka, bez soi, ciasta
Zobacz więcej
2 października 2012

Czekoladowe, kruche, z malinami

ciasta
Zobacz więcej
    • Mama
    • 18 października 2011
    Odpowiedz

    Pyyyyszne było! Tylko jakoś mało, bo szybciej zniknęło niż się pojawiło. :)

      • Weronika
      • 19 października 2011
      Odpowiedz

      Oj, łasuchy moje :)

      • Odpowiedz

        przepis pycha, w końcu bezglutenowe pyszne ciasto!!! dzięki!! właśnie upiekłam moje I-sze ciasto w zyciu i wyszło :) trochę zmodyfikowałam przepis (mniejsza ilość cukru, dodałam miodu i sezonowe owoce- maliny, truskawki, jagody i wiśnie.

    • julka
    • 13 czerwca 2018
    Odpowiedz

    Your comment is awaiting moderation.

    Ciasto wraca jak bumerang :) mimo ze zawsze robię je z wiśniami…. Wczoraj odkryłam ostatnie opakowanie z zamrożonymi wiśniami… zaraz robię ciasto :)

    • Irena
    • 22 września 2018
    Odpowiedz

    Your comment is awaiting moderation.

    A co zrobić z wodą? Kiedy się ją dodaje?
    Dziękuję za odpowiedz.

Dodaj komentarz

Weronika Madejska

"W życiu tak już często bywa, że… najpiękniejsze prezenty od losu dostajemy opakowane w problem".

Tymi słowami zaczyna się książka mojej Mamy. Uważam, że doskonale pasują one również do mojej historii. Kiedy poszłam do szkoły, od rówieśników odróżniał mnie wyraźnie niższy wzrost i bardzo szczupła sylwetka.
Czytaj więcej

Spotkajmy się na Instagramie

Blog roku 2011

Blog roku 2011