Wiosenna sałatka z grillowanym tofu, makaronem ryżowym i truskawkami

11 maja 2015 , In: bez jajek, bez mleka, sałatki, wegańskie
1

Odkąd stałam się prawdziwą wegetarianką, nieskończoną ilość razy słyszałam, że muszę dbać o należytą ilość białka na talerzu. Od pewnego czasu pokochałam grillowane tofu. Przyrządzone w rozmaitych marynatach i dodanego do ulubionego makaronu, sałatki albo schrupanego na kanapce. Kiedy po przebudzeniu czuję zapach bujnie kwitnącego bzu mam ochotę na iście wiosenne, lekkie śniadanie z nutką słodyczy. Miałam zamiar zrolować summer rolls z papieru ryżowego, ale nie mogąc poskromić nagłego apetytu spowodowanego zapachem smażonego tofu i soczystych truskawek ułożyłam bezładny miszmasz na talerzu. Voila!

2 porcje

Sałatka z grillowanym tofu, makaronem ryżowym,

świeżymi warzywami i truskawkami

składniki

marynata i tofu

– 200 g tofu

– 1/4 szklanki oleju

– 2 łyżeczki musztardy

– sok wyciśnięty z połowy cytryny

– 2 łyżki sosu tamari

– 2 łyżki octu ryżowego (opcjonalnie)

– 1 łyżka syropu z agawy lub miodu

pozostałe

– 1/2 główki sałaty lodowej

– 100 g makaronu ryżowego

– 7-10 pomidorków koktajlowych

– 1/2 ogórka długiego

– garść świeżych truskawek

– 2 łyżeczki miodu

– sok z połowy cytryny

– 8 łyżek oliwy

– ulubione zioła (świetnie nada się kolendra i mięta)

wykonanie

Składniki marynaty dokładnie wymieszaj ze sobą za pomocą blendera lub potrząsając zamkniętym słoiczkiem.

Tofu pokrój na grube plastry, następnie na połówki i zanurz w marynacie. Odstaw na minimum 15 minut.

Makaron ugotuj według instrukcji na opakowaniu.

Warzywa dokładnie umyj, osusz i ułóż na talerzu.

Tofu odsącz ręcznikiem papierowym z nadmiaru marynaty, a następnie usmaż na minimalnej ilości oleju z dwóch stron, na złoty kolor.

Na talerze dodaj dokładnie odcedzony makaron i tofu.

Przygotuj szybki dressing: miód, oliwę i sok z cytryny wymieszaj tak jak wcześniej marynatę- blenderem lub potrząsając słoiczkiem.

Sałatkę polej sosem i posyp posiekanymi ziołami.
Podawaj bezpośrednio po przygotowaniu.

Smacznego!

 

_DSC2865_Snapseed

 

freelogo

Inne przepisy, które mogą Cię zainteresować
18 sierpnia 2012

Kruche: pleśniak

ciasta
Zobacz więcej
24 lipca 2018

Banh mi ze smażonym boczniakiem

pieczywo
Zobacz więcej
14 października 2011

Chrupiące ciasteczka

Bez kategorii
Zobacz więcej
There are no comments yet. Be the first to comment.

Dodaj komentarz

Weronika Madejska

"W życiu tak już często bywa, że… najpiękniejsze prezenty od losu dostajemy opakowane w problem".

Tymi słowami zaczyna się książka mojej Mamy. Uważam, że doskonale pasują one również do mojej historii. Kiedy poszłam do szkoły, od rówieśników odróżniał mnie wyraźnie niższy wzrost i bardzo szczupła sylwetka.
Czytaj więcej

Spotkajmy się na Instagramie

Blog roku 2011

Blog roku 2011