Gruszki, gruszki, łyżka karmelu i nie tylko

25 kwietnia 2013 , In: babeczki i ciastka
0

Nie pamiętam już kiedy zrodziła się we mnie absolutna miłość do gruszek. Tych dużych i małych, soczystych tak by sok mógł spłynąć od palców po łokcie. Raduje mnie letni podarek w postaci pękatej torby tego co grusza zrodziła. Marzy mi się piękny sad z hamakiem gdzieś pod kwitnącą wiśnią na którym marzyłabym o rzeczach najśmielszych. 

Kiedy mam ochotę na deser rozglądam się za najbardziej przeleżałymi gruszkami i wesoło mieszam je z bulgoczącym sosem karmelowym.

Spotkałam się ze zjawiskiem w którym gotowe ciasto francuskie ma moc przekonywania wielu osób, że z niewielu składników można przygotować najbardziej wygórowany deser czy posiłek. Pozornie trudne do wykonania dzieło to kwestia kilkunastu minut.

I ja uległam tej magii…

6 sztuk

Tartaletki z ciasta francuskiego z mascarponem i gruszkami w karmelu:

Potrzebne składniki:
– 200 g gotowego ciasta francuskiego (ewentualnie ciasto kruche, jednak efekt trylion razy inny)

– 250 g dobrego serka mascarpone, 2 duże, soczyste gruszki (np. konferencje)

– 50 g masła, 3 łyżki cukru, 2 łyżki śmietanki 30%

Sposób przygotowania:

Przygotuj 6 foremek do mini tart i tyle samo kawałków papieru do pieczenia. Każdy zgnieć całą swoją mocą i rozprostuj aby lepiej dopasowały się do ścianek. Wyłóż nimi foremki i rozwałkuj ciasto na cienki placek. Podziel na 6 płatów i każdym wyklej wnętrze, zawijając wystające końce do środka- krótko mówiąc, utwórz miseczki. Piecz 15-20 minut w temp. 200 stopni C.

Gruszki obierz, pokrój na kawałki. Składniki na sos karmelowy doprowadź w rondelku do wrzenia. Wrzuć owoce i wymieszaj by otulił je karmel, ciągle jednak podgrzewając. Mieszaj by nie przypalić mieszanki.

Wystudzone foremki z ciasta wypełnij serkiem. Uwieńcz każdą tartaletkę gruszkami w karmelu.

Podawaj z jeszcze płynnym, lub później, ale… czemu by odkładać przyjemność na później? :)

Smacznego!

_DSC4889_Snapseed

  1. Odpowiedz

    Mmmm… przepysznie brzmi ;). Zapamiętam to sobie ;D.

    • Anna
    • 19 lutego 2015
    Odpowiedz

    A czy jest na rynku dostępne ciasto francuskie – bezglutenowe?

      • Weronika
      • 19 lutego 2015
      Odpowiedz

      Kiedyś kupowałam w balvitenie.

Dodaj komentarz

Weronika Madejska

"W życiu tak już często bywa, że… najpiękniejsze prezenty od losu dostajemy opakowane w problem".

Tymi słowami zaczyna się książka mojej Mamy. Uważam, że doskonale pasują one również do mojej historii. Kiedy poszłam do szkoły, od rówieśników odróżniał mnie wyraźnie niższy wzrost i bardzo szczupła sylwetka.
Czytaj więcej

Spotkajmy się na Instagramie

Blog roku 2011

Blog roku 2011