I love lemon curd

11 sierpnia 2012 , In: przetwory
0

Pamiętam jak przed wyjazdem siostry do Londynu, marudziłam żeby przywiozła dla mnie lemon curd. Wciąż powtarzałam to samo. Przyszedł dzień jej wyjazdu a ja zapomniałam o zachciance. Po powrocie okazało się, że w czeluściach bagażu Kasi jest słoiczek cytrynowego kremu! Pamiętam jak moja łyżeczka wciąż i wciąż wędrowała do pojemniczka z szybko ubywającą, oryginalną masą.

Latem cytryny na wyścigi lądują w dzbankach z wodą, a ja myślę co jeszcze mogę z nimi zrobić. Tarty- ale jakoś chwilowo nie mam do nich serca.

Dziś ugotowałam  lemon curd, ocierający się o ten londyński. Gładki, pachnący, nieco kwaśny w pierwszym zetknięciu i rozkosznie słodki zaraz potem. Coś na wszystkie letnie smutki.

I zawsze zostaną białka, z których można zrobić pavlovę z owocami albo mnóstwo małych bezików.

PS Jutro Kasia wybywa do Paryża. Zazdrość mnie zżera! Ja chcę francuskie makaroniki!

2 słoiczki

Lemon curd:

Potrzebne składniki:

-3 cytryny (sok i otarta skórka), 1- 1,5 szklanki cukru, 80 g masła, 4 żółtka

Sposób przygotowania:

Sok przecedź przez sitko, sprawiając  że będzie klarowny. Żółtka, masło, sok i skórkę zagotuj. Dodaj cukier (zaczynamy od 1 szklanki, reszta już do smaku, według uznania).

Gotuj 8- 10 minut na małym ogniu nieustannie mieszając i pilnując aby krem się nie przypalił. Gdyby jednak… możesz przetrzeć przez sito do czystego garnka i dalej gotować.*

Przelej do słoiczków i odstaw do ostygnięcia i zgęstnienia.

Podawaj do naleśników, kruchych ciasteczek lub wyjadaj łyżeczką gdy najdzie Cię ochota. Do spożycia w ciągu tygodnia.

Smacznego!

* całość można zawsze przetrzeć przez sito, jeżeli chcemy jednolitą konsystencję. Jeżeli pragniesz zachować otartą skórkę, dodaj ją do przetartego curdu, na końcu, tuż przed przelaniem do słoiczków.

  1. Odpowiedz

    Hej!

    Wygląda całkiem łatwo, może wreszcie zbiorę się na zrobienie czegoś pysznego; )

    Powiedz mi tylko, proszę, do czego wykorzystujesz tą masę?
    Do naleśnikow pasuje?
    ; )

      • Weronika
      • 11 sierpnia 2012
      Odpowiedz

      Jasne 😉 Naleśników, ciasteczek, biszkoptu ale ja najbardziej lubię tą wersję łyżeczkową :)słoiczek znika błyskawicznie.

  2. Odpowiedz

    uwielbiam kwaśne smaki.. cytrynowe

  3. Odpowiedz

    Skoro był już lemon curd, to może teraz czas na domową nutellę? ;D

  4. Odpowiedz

    Jest boski! Cudownie cytrynowy i rewelacyjnie żółty. Przepis zobaczyłam cztery dni temu i się zakochałam:) Jutro upiekę bezy. Mniam, nie mogę doczekać się tego połączenia- musi być doskonałe!

    Dziękuję za przepis:)

    • kinga
    • 7 stycznia 2017
    Odpowiedz

    Ja jak zawsze z pytaniami :)
    Chciałam to wykorzystać jako taki krem do babeczek.
    Nie wiem tylko czy nie będzie za płynne…
    A jakby wymieszać z mascarpone? Widziałam jak robiłaś babeczki z kremami mascarpone i dodatkami typu truskawki/mięta. Tylko czy to już nie będzie za dużo z lemon curd?
    Proszę powiedz co polecasz zrobić. Ja się dopiero uczę :)
    I przepraszam za tyle pytań.

      • Weronika
      • 8 stycznia 2017
      Odpowiedz

      Myślę, że z mascarpone powinno być ok :)

Reply to Karolina. cancel

Weronika Madejska

"W życiu tak już często bywa, że… najpiękniejsze prezenty od losu dostajemy opakowane w problem".

Tymi słowami zaczyna się książka mojej Mamy. Uważam, że doskonale pasują one również do mojej historii. Kiedy poszłam do szkoły, od rówieśników odróżniał mnie wyraźnie niższy wzrost i bardzo szczupła sylwetka.
Czytaj więcej

Spotkajmy się na Instagramie

Blog roku 2011

Blog roku 2011