W deszczową niedzielę…

15 kwiecień 2012 , In: ciasta
0

Powinnam kupić kalendarz. Ładny i pojemny.

Zagubiona w tym co pilne mylę rzeczy ważne z błahymi. Śnią mi się oczekujący czytelnicy, po przebudzeniu myślę o kolejnych wypracowaniach nie oddanych w terminie.

Ciasto? Jutro!

Powinnam zaszyć się z książkami. Testy! Rety! Za tydzień. Gdybym umiała myśleć schematami…

Deszcz bębni w okna, sygnalizując cichutko upływ czasu.

Wczoraj z przyjaciółką, w najcieplejsze w ostatnim czasie popołudnie, huśtając się wysoko, śmiałyśmy się, że fizyki uczymy się w praktyce.

Lenistwo? Nie, to nie to!

Przy niedzieli, szybkie ciasto czekoladowe. Dwa jabłka, garść płatków migdałowych. To co było pod ręką w formie jednego z najlepszych ciast pod słońcem. (Wymyślone, sfotografowane, zjedzone po raz pierwszy). Najlepsze jeszcze gorące!

Moment oddechu, łyk herbaty… chwilo trwaj!

 

16- 18 kawałków

Ciasto czekoladowe z jabłkami:
Potrzebne składniki:

• 2 jabłka, 150 g czekolady, 100 g masła, 100 g płatków migdałowych,
3 jajka,125 g cukru, 175 g mąki bezglutenowej lub pszennej/ orkiszowej/ razowej (użyłam owsianej bezglutenowej), 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej
• Tłuszcz do formy

Sposób przygotowania:

Formę natłuść. Jabłka umyj, obierz i pokrój na małe kawałki. Mąkę przesiej i wymieszaj z sodą. Czekoladę połam na kostki i rozpuść w kąpieli wodnej z masłem (pojęcie wytłumaczone w słowniku). Wymieszaj na jednolitą masę.
Jajka ubij krótko z cukrem. Nie na puszystą masę, ale do połączenia.
Do jajek dodaj lekko przestudzoną czekoladę a następnie po kilka łyżek mąki. Całość wymieszaj dobrze z pokrojonymi jabłkami.

Ciasto przelej do formy, wyrównaj, a wierzch posyp płatkami migdałowymi.
Piecz 30-35 minut w piekarniku nagrzanym do 175 stopni C.

Najlepsze jeszcze gorące! 😉

Smacznego!

Inne przepisy, które mogą Cię zainteresować
14 grudzień 2013

Zimowe zapiekanki

bez jajek, bez soi
Zobacz więcej
14 październik 2014

Sernik waniliowy

bez orzechów, bez soi, Boże Narodzenie, ciasta, Wielkanoc
Zobacz więcej
27 listopada 2013

Cynamonowe na mące ryżowej

ciasta
Zobacz więcej
  1. Odpowiedz

    Uwielbiam takie ciasta. Proste, szybkie i pyszne. Mam nadzieję, że testy pójdą Ci dobrze. Trzymam kciuki i powodzenia. Do nauki, a nie do kuchni :)

  2. Odpowiedz

    Fizyka w praktyce… szczerze mówiąc chyba niewiele dała. XD Ale kto by się tymi testami przejmował… Są ważniejsze rzeczy na tym świecie! 😉

    • Artur
    • 18 kwiecień 2012
    Odpowiedz

    Weronika, trzymam kciuki!
    Ja już po pięknym, rozwijającym kreatywność i inteligencje, procesie „upupiania”!
    Nie daj się wepchnąć w pudełeczko, zaszufladkować, to, że schematy dla ciebie to tzw. „kosmos”, świadczy na twoją korzyść.
    Schematom śmierć! 😉

    • halska.
    • 29 kwiecień 2012
    Odpowiedz

    pyszne jest, choć ja zużyłam więcej jabłek i słonecznika zamiast migdałów. 😉

    • Odpowiedz

      To ciasto jest ideałem! Uwielbiam je. Tydzień temu je zrobiłam i już myślę, kiedy zrobić znów! Ale się hamuję, bo tyle ciast i babeczek do zrobienia! Nie mogę zbytnio się powtarzać bo mi czasu nie starczy :)
      Kolejny świetny przepis! Brawo <3

      • Weronika
      • 30 kwiecień 2012
      Odpowiedz

      Mhmhm, następnym razem i ja spróbuję ze słonecznikiem zwłaszcza, że mama jest okrutnie uczulona na migdały.

    • Patrycja
    • 24 kwiecień 2016
    Odpowiedz

    Pyszności! Co prawda za oknem grad, ale i tak się sprawdza:)

Dodaj komentarz

Weronika Madejska

"W życiu tak już często bywa, że… najpiękniejsze prezenty od losu dostajemy opakowane w problem".

Tymi słowami zaczyna się książka mojej Mamy. Uważam, że doskonale pasują one również do mojej historii. Kiedy poszłam do szkoły, od rówieśników odróżniał mnie wyraźnie niższy wzrost i bardzo szczupła sylwetka.
Czytaj więcej

Spotkajmy się na Instagramie

Blog roku 2011

Blog roku 2011