Czekoladowe muffiny z bananami i malinami

2

Nie lubię większości wegańskich przepisów na occie. Biszkopty nawet nie próbują udawać tych puszystych, a ciasta szybko twardnieją. W dodatku ich zapach po prostu mi przeszkadza. Mimo, że jajom od szczęśliwych kur nie jestem przeciwna, od czasu do czasu próbuję stworzyć coś dla alergików. Takie muffiny to prawdziwa rozpusta. Tak jak w czekoladowym cieście wegańskim, tak i tu rolę jajek spełnia wszechstronnie uzdolniona kasza jaglana. A maliny i czekolada to połączenie klasycznie idealne!

uwaga

Jeżeli masz ochotę na zaktualizowany przepis bez użycia gotowej mieszanki mąki, wzbogacony o pyszny krem bez dodatku mleka przejdź tutaj.

12 sztuk

Czekoladowe muffiny z bananami i malinami

bez jajek i mleka

składniki

ciasto

  • 150 g mąki bezglutenowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • 4 łyżeczki kakao
  • 75 g cukru brązowego
  • 50 g suchej kaszy jaglanej
  • 100 g daktyli
  • 125 ml mleka roślinnego
  • 100 ml oleju
  • 75 g rozpuszczonej czekolady
  • 1 banan
  • garść malin

polewa

  • 50 g czekolady
  • 1 łyżka masła orzechowego
  • 50 ml mleka roślinnego

wykonanie

Kaszę ugotuj ok 15 min do miękkości. Daktyle namocz do napęcznienia.

Mąkę przesiej z proszkiem, sodą i kakao. W jednym naczyniu umieść cukier, mleko, olej, czekoladę i kaszę oraz daktyle i za pomocą blendera zmiksuj na idealnie gładką masę.

Przełóż do miski z mąką i wymieszaj mikserem.

Ciasto przełóż do papilotek na babeczki. Na wierzch wciśnij po 2 plasterki banana i kilka malin.

Piecz 20 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 180 stopni C.

W garnuszku rozpuść wszystkie składniki na polewę mieszając. Po przestygnięciu polej nią wierzch muffin.

Smacznego!

_DSC3054_Snapseed

_DSC3080_Snapseedfree-logo

  1. Odpowiedz

    Ciekawy smak i to w dodatku bez jajek. Super! :)

  2. Odpowiedz

    Z kaszą jaglaną! <3 A trzeba sparzyć wcześniej, żeby się pozbyć goryczki? Czy udało się bez tego?

      • Weronika
      • 6 maja 2014
      Odpowiedz

      Ja nie parzyłam ale często się tak robi.

  3. Odpowiedz

    jak nie można czekolady, kakao to czy można to po prostu pominąć, czy dobrze byłoby coś dodać np. dla uzupełnienia masy czy może z innego powodu?

    • Odpowiedz

      Mleko mozna pominac? dodac wode np?

        • Weronika
        • 16 czerwca 2015
        Odpowiedz

        Można spróbować, choć myślę, że wyjdą trochę inne.

      • Weronika
      • 11 maja 2014
      Odpowiedz

      Dodałabym 2x więcej namoczonych daktyli i karob zamiast kakao wtedy smak będzie równie pyszny. Natomiast żeby masa miała dobrą konsystencję być może przyda się więcej mleka :)

  4. Odpowiedz

    mam jeszcze pytanie, jeżeli mogłabym, dot. innego przepisu, który znalazłam na opakowaniu: na babeczki kukurydziane, mianowicie czym można zastąpić twarożek lub serek homogenizowany i jogurt naturalny. (występują one w połączeniu ze skrobią kukurydzianą, 1 jajkiem, łyżką otrąb owsianych, szczyptą proszku do piecz., szczyptą sody, solą)?

      • Weronika
      • 11 maja 2014
      Odpowiedz

      Może właśnie kasza jaglana ugotowana na miękko, dokładnie zmiksowana blenderem z odrobiną mleka roślinnego ale nie gwarantuje. Natomiast sam przepis wydaje mi się eksperymentalny- skrobia, otręby i twarożek.

      • Odpowiedz

        Dziękuję za szybko przesłane odpowiedzi. Będę próbować :)

  5. Odpowiedz

    Jakiej mąki dokładniej używasz? :) Może być orkiszowa albo gryczana? Pozdrawiam :)

      • Weronika
      • 24 stycznia 2015
      Odpowiedz

      Orkiszowa to glutenowa. Może być gryczana/ryżowa, owsiana. Dobrze dodać też 2 łyżki ziemniaczanej lub skrobi kukurydzianej.

    • Aleksandra
    • 9 lipca 2016
    Odpowiedz

    A czym można zastąpić daktyle? Niestety zabronione są w diecie :(

      • Weronika
      • 9 lipca 2016
      Odpowiedz

      A rodzynki, suszone figi?

    • Lidia
    • 1 sierpnia 2016
    Odpowiedz

    a czy zamiast kaszy jaglanej można użyć jajek? 3sztuki to dobra ilość? i jeszce mam pytanie o mąkę czy będą dobre/smaczne proporcje 30 dag mąki ziemniaczanej i 120 dag owsianej? dziękuję za odpowiedź :)

      • Weronika
      • 5 sierpnia 2016
      Odpowiedz

      Teoretycznie tak, ale niestety nie określę ile miałoby ich być. Jeżeli chodzi o mąkę to jak najbardziej.

Dodaj komentarz

Weronika Madejska

"W życiu tak już często bywa, że… najpiękniejsze prezenty od losu dostajemy opakowane w problem".

Tymi słowami zaczyna się książka mojej Mamy. Uważam, że doskonale pasują one również do mojej historii. Kiedy poszłam do szkoły, od rówieśników odróżniał mnie wyraźnie niższy wzrost i bardzo szczupła sylwetka.
Czytaj więcej

Spotkajmy się na Instagramie

Blog roku 2011

Blog roku 2011