Bardzo kojarzą się z dzieciństwem. Po całym dniu zabawy należała się puchata pyza oblana czekoladą, w której nie wiedzieć kiedy ubrudziła się cała buzia.
Od kiedy pamiętam, na diecie zawsze chciałam znów taką zjeść. Nie gotową, ale zdjętą z buchającego parą garnka i spałaszować jeszcze ciepłą.
Udało się!
10 sztuk
Pyzy:
Potrzebne składniki:
– 0,5 mąki, 0,5 l letniej wody, 7 g suszonych drożdży, 70 g stopionego i ostudzonego masła, 1 łyżka cukru, 1 łyżeczka cukru waniliowego
Sposób przygotowania:
Mąkę dobrze połącz z drożdżami. Dodaj pozostałe składniki i wyrób najlepiej mikserem z końcówkami do drożdżowego.
Przełóż do czystej miski oprószonej mąką, przykry i odstaw do podwojenia w ciepłe miejsce.
Ciasto zagnieć z garścią mąki by dało się formować. W garnku zagotuj wodę. Garnek należy obwiązać cienką szmatką tak by końce nie dosięgały połowy wysokości naczynia.
Z ciasta formuj w dłoniach pyzy. Od wielkości będzie zależał czas gotowania.
Układaj na ściereczce przygotowane bułeczki i gotuj 10-20 minut.
Smacznego!
Garnek do gotowania na parze jest ułatwieniem sposobu naszych babć. Górną część wyłożyłam dodatkowo ściereczką aby zasłonić dziurki.
Tymi słowami zaczyna się książka mojej Mamy. Uważam, że doskonale pasują one również do mojej historii. Kiedy poszłam do szkoły, od rówieśników odróżniał mnie wyraźnie niższy wzrost i bardzo szczupła sylwetka.
Czytaj więcej
[instagram-feed]
Odkąd rozpoczęłam eksperymenty nad stworzeniem czegoś, co mogłabym jeść nie obawiając się glutenu, gotowanie i pieczenie stało się moją wielką pasją i pozytywną „obsesją”. Pomyślnie udało mi się przebrnąć przez wiele niepowodzeń. Moim udziałem był też niejeden mniejszy czy większy sukces. Wszystko to sprawiło, że dziś w pełni mogę cieszyć się przebywaniem w kuchni i dzieleniem się moimi osiągnięciami z innymi. Jestem szczęśliwą autorką książki, traktującą publikowanie na blogu jak pracę zawodową, dla której wstaję każdego ranka. Moja kuchnia to miejsce bezglutenowe i wegetariańskie oraz coraz częściej zupełnie bezmleczne. Serdecznie zapraszam!
Copyright © Natchniona.pl 2018. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Jestem pod ogromnym wrażeniem Twojej historii i Twojego bloga. Trzymam kciuki za Twoją przyszłość
Dziękuje. Syn marzy o pyzach drożdżowych. Muszę koniecznie mu ugotować!! Dziękuje!!!
Witaj Weroniki
Czy zamiast masła mogę dać margarynę lub olej/oliwe
Już najlepiej byłoby z margaryną
Przepraszam za literówkę w imieniu;-)
Były pyzy! I dla mojej maludy do przedszkola i w domu. Po poznańsku do kaczki i czerwonej kapusty ( u nas tzw. modrej). Bardzo tradycyjnie i strasznie smakowicie. Pyzy super!!! Wszyscy lubimy wracać do smaków dzieciństwa. Z nimi najtrudniej się pożegnać, ale okazuje się, że nie trzeba…
Weroniko, jakiej mąki użyłaś?
Schar Mix Bread.
0,5 mąki ile to gram? jaka jest jednostka? dziękuje bardzo za odpowiedz