Marchewek czas

11 lutego 2012 , In: ciasta
0

Ciasto z dodatkiem marchewek to jedno z tych które cenię najbardziej! To, jest jedną z lepszych wersji tego wypieku. Przepis powstał wczoraj w trakcie pieczenia :)

Pośród ciast marchewkowych można wyróżnić wiele podgatunków. W Ameryce koniecznie z wielką ilością jasnego lukru, u nas raczej ciemne, puszyste ,na bazie kakao.

Moje dzisiejsze  jest mięsiste i leciutko wilgotne. Kolor zawdzięcza cynamonowi, a słodyczy nadaje mu dodatek rodzynek. Pomiędzy zębami chrupią orzechy.

Wypiekowi nadałam kształt baby, ale można użyć innych form. Przepis można też obrócić w muffinki i skorzystać z papilotek.

 

około 15 kawałków

Ciasto marchewkowe:

Potrzebne składniki:

  • 200 g startej marchewki, 50 g orzechów włoskich, 50 g rodzynek, 150 g mąki razowej bezglutenowej (lub zwykłej), 4 jajka, 150 g cukru, 2 łyżeczki cynamonu, 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej
  • Tłuszcz do formy

Sposób przygotowania:

Jajka rozdziel na żółtka i białka. Orzechy, rodzynki posiekaj. Mąkę przesiej, dodaj proszek.  Żółtka utrzyj z cukrem na puszysty kogel- mogel. Dodaj mąkę, marchewkę i bakalie. Białka ubij w oddzielnej misce na sztywną pianę. Dodaj do ciasta, delikatnie mieszając.

Masę przełóż do bardzo dokładnie natłuszczonej formy na babę (możesz użyć innej)

i piecz w temp. 170 stopni C, 30-40 minut.

Smaczengo!

 

Inne przepisy, które mogą Cię zainteresować
10 sierpnia 2011

Czekoladki

desery
Zobacz więcej
13 października 2013

Pancakes

bez orzechów, bez soi, naleśniki i racuchy
Zobacz więcej
6 grudnia 2016

Bezglutenowe Święta- warsztaty w Warszawie

Boże Narodzenie, warsztaty
Zobacz więcej
    • Mama
    • 12 lutego 2012
    Odpowiedz

    Uwielbiam wszystkie wypieki z dużą ilością bakalii. Ciasto przepyszne. Zniknęło błyskawicznie.

  1. Odpowiedz

    Ciasta marchewkowe sa pyszne, bardzo je lubię. :)
    Trafiłam do Ciebie dziś i bardzo mi się tu podoba, a że sama prowadzę bloga kulinarnego to z chęcią pooglądam Twoje propozycje.
    Pozdrawiam:)
    Majana
    http://www.majanaboxing.blox.pl

      • Weronika
      • 26 lutego 2012
      Odpowiedz

      Ciasta marchewkowe to jedno z moich miłości 😀
      Bardzo się cieszę!

      Pozdrawiam!

Dodaj komentarz

Weronika Madejska

"W życiu tak już często bywa, że… najpiękniejsze prezenty od losu dostajemy opakowane w problem".

Tymi słowami zaczyna się książka mojej Mamy. Uważam, że doskonale pasują one również do mojej historii. Kiedy poszłam do szkoły, od rówieśników odróżniał mnie wyraźnie niższy wzrost i bardzo szczupła sylwetka.
Czytaj więcej

Spotkajmy się na Instagramie

Blog roku 2011

Blog roku 2011