Gdyby nie gluten, patrzyłabym jak wyrasta drożdżowe.
Czasami tęskni mi się do cieplutkiej podusi wydostającej się czym prędzej z miski. Do przerośniętego, buchającego aromatyczną parą ciasta. Jednak jest równie pyszne pocieszenie! Nam, bezglutenowym należy się dobre, kruche ciasto. To wychodzi znakomicie! Kilogram wiśni, kruszonka i bezowa skorupka.
bardzo duża blacha
Kruche z wiśniami:
Potrzebne składniki:
– 400-450 g mąki bezglutenowej lub pszennej (czy innej)*, 250 g zimnego masła, 200 g cukru, 5 żółtek
– 1 kg wydrylowanych wiśni, kilka łyżek cukru (użyłam brązowego), 2 białka
Sposób przygotowania:
Mąkę, masło, cukier i żółtka zagnieć ze sobą dobrze na gładkie ciasto.
Dużą, prostokątną formę wyłóż papierem do pieczenia. Wylep spód przygotowanym ciastem.
Wiśnie (odsączone z nadmiaru soku) wyłóż jako następną warstwę. Posyp brązowym cukrem (moje bardzo kwaśne owoce posłodziłam 2 łyżkami. Możesz dodać więcej lub mniej.) Białka ubij z cukrem na lekką pianę (na jedno, łyżka cukru).
Z pomocą pędzelka rozprowadź białko po całym cieście. Pokryj pokruszonym, pozostałym ciastem.
Piecz w temp 180 stopni C, około 1 h.
Smacznego!
*użyłam 100 g kukurydzianej a pozostałą zastąpiłam ryżową
Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.
Tymi słowami zaczyna się książka mojej Mamy. Uważam, że doskonale pasują one również do mojej historii. Kiedy poszłam do szkoły, od rówieśników odróżniał mnie wyraźnie niższy wzrost i bardzo szczupła sylwetka.
Czytaj więcej
[instagram-feed]
Odkąd rozpoczęłam eksperymenty nad stworzeniem czegoś, co mogłabym jeść nie obawiając się glutenu, gotowanie i pieczenie stało się moją wielką pasją i pozytywną „obsesją”. Pomyślnie udało mi się przebrnąć przez wiele niepowodzeń. Moim udziałem był też niejeden mniejszy czy większy sukces. Wszystko to sprawiło, że dziś w pełni mogę cieszyć się przebywaniem w kuchni i dzieleniem się moimi osiągnięciami z innymi. Jestem szczęśliwą autorką książki, traktującą publikowanie na blogu jak pracę zawodową, dla której wstaję każdego ranka. Moja kuchnia to miejsce bezglutenowe i wegetariańskie oraz coraz częściej zupełnie bezmleczne. Serdecznie zapraszam!
Copyright © Natchniona.pl 2018. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Dlaczego nie zrobisz ciasta drożdżowego? Moja mama ostatnio zrobiła pyszne BEZGLUTENOWE ciasto drożdżowe z jagodami. : ) Ja nie przepadam za kruchymi ciastami bezglutenowymi są dla mnie za kruche i się rozsypują :/
Uwielbiam kruche, a ciasta drożdżowe nie są takie jak w oryginale. Alee jeżeli można się podzielić przepisem na pyszne z jagodami to może nie tylko ja się skuszę ale i inni czytelnicy 😉
cudowne masz te przepisy!
wpadnij do nas na łososia 😉 http://wildand3.blogspot.com/2012/07/z-serii-obiady-osos-na-zielonej-trawce.html
Ja uważam że kruche bezglutenowe jest dużo smaczniejsze niż to ze zwykłej mąki. Zwłaszcza upieczone przez Natchnioną. 😀
Świetny przepis!
Czy wiśnie można dodać ze słoiczka?
Pewnie
Wyszło przepyszne:) Co prawda lekko zmodyfikowałam, mieszając różne mąki i dodałam jagody zamiast wiśni, ale proporcje podałaś idealne! Dziękuję
Hej ☺️ jak upiec to ciasto w termoobiegu? Bo nie posiadam funkcji gora-dol… Czy moge uzyc mąki owsianej, ryzowej I ziemniaczanej? ☺️