Kruche z wiśniami

10 lipca 2012 , In: ciasta
2

Gdyby nie gluten, patrzyłabym jak wyrasta drożdżowe.

Czasami tęskni mi się do cieplutkiej podusi wydostającej się czym prędzej z miski. Do przerośniętego, buchającego aromatyczną parą ciasta. Jednak jest równie pyszne pocieszenie! Nam, bezglutenowym należy się dobre, kruche ciasto. To wychodzi znakomicie! Kilogram wiśni, kruszonka i bezowa skorupka.

 

bardzo duża blacha

Kruche z wiśniami:

Potrzebne składniki:

– 400-450 g mąki bezglutenowej lub pszennej (czy innej)*, 250 g zimnego masła, 200 g cukru, 5 żółtek

– 1 kg wydrylowanych wiśni, kilka łyżek cukru (użyłam brązowego), 2 białka

Sposób przygotowania:

Mąkę, masło, cukier i żółtka zagnieć ze sobą dobrze na gładkie ciasto.

Dużą, prostokątną formę wyłóż papierem do pieczenia. Wylep spód przygotowanym ciastem.

Wiśnie (odsączone z nadmiaru soku) wyłóż jako następną warstwę. Posyp brązowym cukrem (moje bardzo kwaśne owoce posłodziłam 2 łyżkami. Możesz dodać więcej lub mniej.) Białka ubij z cukrem na lekką pianę (na jedno, łyżka cukru).

Z pomocą pędzelka rozprowadź białko po całym cieście. Pokryj pokruszonym, pozostałym ciastem.

Piecz w temp 180 stopni C, około 1 h.

Smacznego!

*użyłam 100 g kukurydzianej a pozostałą zastąpiłam ryżową

  1. Odpowiedz

    Dlaczego nie zrobisz ciasta drożdżowego? Moja mama ostatnio zrobiła pyszne BEZGLUTENOWE ciasto drożdżowe z jagodami. : ) Ja nie przepadam za kruchymi ciastami bezglutenowymi są dla mnie za kruche i się rozsypują :/

      • Weronika
      • 11 lipca 2012
      Odpowiedz

      Uwielbiam kruche, a ciasta drożdżowe nie są takie jak w oryginale. Alee jeżeli można się podzielić przepisem na pyszne z jagodami to może nie tylko ja się skuszę ale i inni czytelnicy 😉

    • Patrycja ;)
    • 12 lipca 2012
    Odpowiedz

    Ja uważam że kruche bezglutenowe jest dużo smaczniejsze niż to ze zwykłej mąki. Zwłaszcza upieczone przez Natchnioną. 😀

    • Forex
    • 23 lipca 2012
    Odpowiedz

    Świetny przepis!

    • Marta
    • 29 stycznia 2017
    Odpowiedz

    Czy wiśnie można dodać ze słoiczka?

    • Agnieszka
    • 11 lipca 2019
    Odpowiedz

    Your comment is awaiting moderation.

    Wyszło przepyszne:) Co prawda lekko zmodyfikowałam, mieszając różne mąki i dodałam jagody zamiast wiśni, ale proporcje podałaś idealne! Dziękuję :)

Reply to Weronika. cancel

Weronika Madejska

"W życiu tak już często bywa, że… najpiękniejsze prezenty od losu dostajemy opakowane w problem".

Tymi słowami zaczyna się książka mojej Mamy. Uważam, że doskonale pasują one również do mojej historii. Kiedy poszłam do szkoły, od rówieśników odróżniał mnie wyraźnie niższy wzrost i bardzo szczupła sylwetka.
Czytaj więcej

Spotkajmy się na Instagramie

Blog roku 2011

Blog roku 2011