Po naszych lokalnych upałach miło było zmarznąć w Londynie, w którym słońce jak zwykle wyjrzy tylko czasami zza chmur. Lubię późne lato, a w tym roku mogę rozkoszować się nim w pełni, nie myśląc, że jeszcze tylko tydzień dzieli mnie od szkoły. Ze straganów zniknęły już kolorowe, lipcowe owoce, ale do domu znosi się kolejne. Jak zawsze o tej porze zastanawiamy się co zrobić ze śliwek, jabłek czy brzoskwiń. Porcja plasterków suszy się na jesienne wieczory, a garść śliwek i brzoskwiń ląduje w orzeźwiającej, słodkiej lemoniadzie.
dla 3 osób
Składniki
mus
– 2 dojrzałe brzoskwinie
– garść śliwek o słodkim miąższu
– 5 łyżeczek miodu*
– 1/2 szklanki wody
– sok z połowy cytryny
dodatkowo
– 750 ml wody
– plastry owoców
– limonka
– mięta
– kostki lodu
Wykonanie
Wszystkie składniki na mus zmiksuj dokładnie w blenderze i przetrzyj przez sitko.
Do szklanek nałóż równe porcje musu, kostki lodu, brzoskwinie, limonkę i miętę. Zalej wodą i podawaj ze słomką oraz długą łyżeczką.
Smacznego!
*możesz zastąpić większą ilością syropu z agawy lub klonowego
Tymi słowami zaczyna się książka mojej Mamy. Uważam, że doskonale pasują one również do mojej historii. Kiedy poszłam do szkoły, od rówieśników odróżniał mnie wyraźnie niższy wzrost i bardzo szczupła sylwetka.
Czytaj więcej
[instagram-feed]
Odkąd rozpoczęłam eksperymenty nad stworzeniem czegoś, co mogłabym jeść nie obawiając się glutenu, gotowanie i pieczenie stało się moją wielką pasją i pozytywną „obsesją”. Pomyślnie udało mi się przebrnąć przez wiele niepowodzeń. Moim udziałem był też niejeden mniejszy czy większy sukces. Wszystko to sprawiło, że dziś w pełni mogę cieszyć się przebywaniem w kuchni i dzieleniem się moimi osiągnięciami z innymi. Jestem szczęśliwą autorką książki, traktującą publikowanie na blogu jak pracę zawodową, dla której wstaję każdego ranka. Moja kuchnia to miejsce bezglutenowe i wegetariańskie oraz coraz częściej zupełnie bezmleczne. Serdecznie zapraszam!
Copyright © Natchniona.pl 2018. Wszystkie prawa zastrzeżone.