Sałatka z pieczonym burakiem

16 stycznia 2017 , In: bez cukru, bez jajek, bez mleka, bez soi, sałatki, wegańskie
0

Pomysł na tę prostą i uzależniającą sałatkę zrodził się tuż przed pierwszymi warsztatami, które zorganizowałam w zeszłym roku. Potrzebowałam jednej łatwej propozycji do domknięcia wiosennego menu. Wybór padł na słodkiego buraka w towarzystwie komosy ryżowej, dojrzałego awokado i prażonych pestek słonecznika. Uczestniczki tak chwaliły połączenie, że propozycja szybko stała się absolutnym warsztatowym hitem. Przygotowywaliśmy ją już w przeróżnym składzie i mimo, że równolegle wypiekamy bułeczki, ciasta, lepimy pierogi i kręcimy najróżniejsze desery, w momencie rozstania i tak znajdą się ci którzy powiedzą, że najlepsza to i tak była sałatka z burakiem. Nie pozostaje mi zatem nic innego jak podzielić się tą prostą recepturą z szerszym gronem. Jako że ostatnio szczególnie chętnie zabieram ją na zajęcia, dodaję do niej sycący makaron, a słonecznik podmieniam na prażone orzechy. Próbujcie, smakujcie, na zdrowie! ♥

DSC_0925_Snapseeddla 2 osób

Sałatka z pieczonym burakiem

składniki

  • 1 średniej wielkości burak
  • 100 g makaronu (użyłam pełnoziarnistego Schar)
  • ½ dojrzałego awokado
  • garść komosy ryżowej
  • garść orzechów włoskich
  • duża garść rukoli lub szpinaku
  • olej do natłuszczenia buraków

sos

  • 2 łyżki neutralnego w smaku oleju
  • 1 łyżka syropu klonowego
  • ½ łyżki musztardy

wykonanie

Buraczka obierz i pokrój najcieniej jak potrafisz. Ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, a następnie za pomocą pędzelka posmaruj cieniutką warstwą oleju. Możesz użyć kokosowego, który wcześniej należy rozpuścić.

Buraki umieść w piekarniku nagrzanym do 190°C i upiecz do miękkości- ok. 15 minut.

Makaron i komosę ugotuj i odcedź. Orzechy upraż na suchej patelni. Awokado obierz i pokrój na małe kawałki.

Przygotuj sos. Wszystkie składniki wymieszaj na jednolitą emulsję. Możesz energicznie połączyć je za pomocą łyżeczki lub użyć blendera. Wtedy jednak łatwiej będzie przygotować podwójną porcję.

Wszystkie składniki sałatki połącz ze sobą.

Podaj na kolację, przyjęcie lub spakuj do lunch boxa :)

Smacznego!

DSC_0930_Snapseed

DSC_0600_Snapseed

free-logo

Inne przepisy, które mogą Cię zainteresować
17 lutego 2013

Pyzy

bez jajek, bez orzechów, bez soi, dania główne, pieczywo
Zobacz więcej
13 sierpnia 2014

Ucierane z owocami

bez soi, ciasta
Zobacz więcej
18 czerwca 2015

Pasta słonecznikowa

bez jajek, bez mleka, wegańskie
Zobacz więcej
There are no comments yet. Be the first to comment.

Dodaj komentarz

Weronika Madejska

"W życiu tak już często bywa, że… najpiękniejsze prezenty od losu dostajemy opakowane w problem".

Tymi słowami zaczyna się książka mojej Mamy. Uważam, że doskonale pasują one również do mojej historii. Kiedy poszłam do szkoły, od rówieśników odróżniał mnie wyraźnie niższy wzrost i bardzo szczupła sylwetka.
Czytaj więcej

Premiera mojej drugiej książki już 13 lutego

Subskrypcja

Chcesz być powiadamiany o wpisach na moim blogu? Podaj imię i adres email :)
Przenigdy, nikomu i pod żadnym pozorem, nie udostępniam personaliów osób zapisujących się na moje listy adresowe.

Powered by WPNewsman

Obserwuj mnie na Instagramie

  • Siup do pieca glutenfreevegancupcakes
  • Ponad 100 przepisw bez glutenu mleka jajek i cukru Sodkiehellip
  • driptime w ministerstwokawy
  • Owsianka na mleku jaglanym goodmorning
  • Rodzicowy bo s ze sob ju 28 lat Cho podobnohellip
  • Pan nalenik  crepes glutenfree newpost
  • sundayafternoon coffeetime
  • Osadzam rodek tygodnia thelastpieceofcake
  • Dobranoc warsawbynight
  • Mae przyjemnoci w studiokulinarnemaleprzyjemnosc coffeetime
  • Cze w niedziel  sunday glutenfree
  • sundaymorning glutenfree vegan

Blog roku 2011

Blog roku 2011