Masło orzechowe z kakao i grubą solą

17 maja 2014 , In: bez jajek, desery, wegańskie
0

Z orzeszkami ziemnymi wiąże się moja mroczna, krwawa historia… Dwa miesiące temu, kiedy chciałam jak najszybciej przetestować nowy blender, sprawdziłam jak maszyna poradzi sobie z orzeszkiem, niestety dowiedziałam się jak sprawa wygląda z niewinnym palcem. Akcja skończyła się na pogotowiu a do orzeszków wróciłam po znacznym czasie i z pewną rezerwą.

Omijam szerokim łukiem masła orzechowe piętrzące się na sklepowych półkach, można usłyszeć o nich kwieciste legendy i pewnie nie bez powodu to jeden z najbardziej uczulających produktów spożywczych. Podczas ostatniej wizyty w Berlinie kupiłam jednak pyszne, niemieckie masło orzechowe o smaku karmelu. Idealne, kremowe, pyszne jak nigdy. Od tej pory zamarzyło mi się domowe, własne. Od kiedy wymyśliłam swój bezmleczny kajmak, masło orzechowe zaczęło się wizualizować i tak dzisiaj mogę już wyjadać je łyżeczką.

_DSC3365_SnapseedTo nie jest klasyczne masło orzechowe, dodatek stanowi bezmleczny kajmak, kakao i drobinki soli. Wszystkie składniki czynią masło pysznym i oryginalnym.

słoiczek

Masło orzechowe

karmelowe, z kakao i grubą solą

składniki:

– 200 g orzeszków ziemnych (niesolonych)

– kajmak: 1 łyżka oleju kokosowego, 100 ml śmietanki roślinnej*, 150 g cukru trzcinowego

– 60-80 ml śmietanki roślinnej, 2 łyżeczki kakao, 1/3 łyżeczki soli gruboziarnistej

wykonanie:

W garnuszku doprowadź do wrzenia cukier, śmietankę i olej. Mieszaj około 5 minut, zestaw z ognia i pozostaw do częściowego zgęstnienia. Orzeszki dokładnie zmiksuj blenderem na gładką masę. Dobrze zatrzymać co kilka sekund sprzęt aby uniknąć przegrzania. Dodaj kajmak, kakao i zimną śmietankę aby masło uzyskało kremową konsystencję. Wmieszaj łyżką sól.

Masło przechowuj w słoiczku, w lodówce około 7 dni.

Smacznego!

*użyłam migdałowej

_DSC3350_Snapseed

_DSC3381_Snapseed

1079287_692722667419895_739849929_n

  1. Odpowiedz

    Mam w planach ale chyba z innych orzeszków bo ziemne akurat nie dla mnie.

  2. Odpowiedz

    Co to bylo za maslo, z jakiej firmy i gdzie kupione?w Reformahaus?

Reply to marta. cancel

Weronika Madejska

"W życiu tak już często bywa, że… najpiękniejsze prezenty od losu dostajemy opakowane w problem".

Tymi słowami zaczyna się książka mojej Mamy. Uważam, że doskonale pasują one również do mojej historii. Kiedy poszłam do szkoły, od rówieśników odróżniał mnie wyraźnie niższy wzrost i bardzo szczupła sylwetka.
Czytaj więcej

Spotkajmy się na Instagramie

Blog roku 2011

Blog roku 2011