Beza z dyniowym kremem

29 października 2014 , In: bez soi, desery
0

Kiedyś piekłam bardzo dużo bez, a to dlatego, że szukałam deserów naturalnie bezglutenowych. Kiedy nauczyłam się piec dobre biszkopty, ciasta ucierane, a nawet drożdżowe, bezy odeszły w zapomnienie.

Przy okazji eksperymentów z dynią znalazłam w zapasach opakowanie serka mascarpone i białą czekoladę. Upiekłam chrupiącą, delikatnie ciągnącą, białą czapę uwieńczoną kremem z dodatkiem musu z dyni i soczystymi kawałkami pomarańczy. I zostały po niej tylko pyszne wspomnienia…

Beza z kremem dyniowym

składniki:

beza

– 4 białka w temp. pokojowej

– 180 g cukru

– 1 łyżka mąki ziemniaczanej

– 1 łyżeczka octu winnego

– szczypta soli

krem

– 200 ml musu z dyni

– 250 g serka mascarpone

– 100 g białej czekolady

– 1 łyżka cukru

– 1 pomarańcza

wykonanie:

Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia.

Do białka dodaj szczyptę soli i ubij na sztywną pianę. Dodaj stopniowo 3/4 cukru, ciągle miksując. Dodaj ocet, mąkę i dalej miksuj. Na koniec dodaj pozostały cukier i ubijaj jeszcze chwilę na najwyższych obrotach.

Pianę wyłóż na blaszkę. Umieść w piekarniku nagrzanym do 170 stopni C i piecz 1 h. Beza powinna być lekko zrumieniona i chrupiąca, w środku natomiast ciągnąca.

Przygotuj krem: czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej i wystudź. Serek zmiksuj z dynią i cukrem, a następnie dodaj schłodzoną czekoladę.

Bezę pokryj kremem, uwieńcz pokrojoną na mniejsze kawałki pomarańczą.

Serwuj po schłodzeniu.

Smacznego!

_DSC3438_Snapseed

_DSC3469_Snapseed

_DSC3472_Snapseed

freelogo

 

There are no comments yet. Be the first to comment.

Dodaj komentarz

Weronika Madejska

"W życiu tak już często bywa, że… najpiękniejsze prezenty od losu dostajemy opakowane w problem".

Tymi słowami zaczyna się książka mojej Mamy. Uważam, że doskonale pasują one również do mojej historii. Kiedy poszłam do szkoły, od rówieśników odróżniał mnie wyraźnie niższy wzrost i bardzo szczupła sylwetka.
Czytaj więcej

Spotkajmy się na Instagramie

Blog roku 2011

Blog roku 2011