Cytryny na urodziny :)

12 lutego 2012 , In: torty
0

Pomysł na ten tort nie dawał mi spokoju cały wczorajszy wieczór!

Od kilku dni zastanawiałam się co też upiec na swoje 16- naste urodziny. Chciałam oczywiście jakichś nowości :) Około 22.00 coraz intensywniej myślałam o cytrynach. Czułam ten lekko kwaskowaty, orzeźwiający smak. Pomyślałam, że zacznę natychmiast, ale nie, zbliżała się 23.30.

Dziś od rana zajmowałam się moim innowacyjnym dziełkiem :)

Upiekłam biszkopty (muszę się pochwalić, że są coraz lepsze, puszyste i pachnące a  zakalce przegoniłam!) i przełożyłam domowym lemon curdem czyli kremem cytrynowym.

Ten przysmak jadłam zaledwie kilka razy, ale jego wyjątkowość nie pozwala o sobie zapomnieć. Popularny jest w UK i kiedy siostra pytała co takiego życzę sobie z Londynu, moja odpowiedź była oczywista 😀 Miałam więc w ręce słoiczek tejże substancji, która posłużyła mi w późniejszym czasie jako wzorzec do wersji domowej.Przepis na sam lemon curd w proporcjach ciut mniejszych niż do tortu podam w innym czasie.

Teraz powróćmy jeszcze do samego tortu…

Smak jest nietypowy ale z całą pewnością warty grzechu! Całość rozpływa się w ustach,za sprawą solidnego nasączenia. Proponuję podawać porcje z łyżką ubitej śmietany która równoważy smak zarówno słodki jaki kwaśny.

Cóż jeszcze mogę napisać?

Goście stoczyli naprawdę niezłą”batalię” o dokładkę 😀

Mam nadzieję, że i Wam zasmakuje!

 

14-16 kawałków

Tort z lemon curdem:

Potrzebne składniki:

  • Biszkopty: 6 jajek, 200 g cukru, 200 g mąki ziemniaczanej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia (bezglutenowego lub zwykłego)
  • Lemon curd: 7-8 cytryn, 200 g masła, 300-375 g cukru, 4 jajka, 3 żółtka
  • Dodatkowo: papier do pieczenia, nasączenie- użyłam około 300 ml naparu z zielonej herbaty, możesz wykorzystać wodę z dodatkiem cytryny, 400 ml śmietanki kremowej 30 %

Sposób przygotowania:

Przygotuj biszkopty:

Białka z trzech jajek ubij na sztywną pianę. Dodaj stopniowo 100 g cukru, a następnie 3 żółtka. Przesiej  100 g mąki wymieszanej z łyżeczką proszku. Dokładnie ale ostrożnie wymieszaj łyżką.

Przelej masę do tortownicy o średnicy 24 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz 25-30 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 190 stopni C.

Pozostaw do wystudzenia i przygotuj kolejny biszkopt według takiej samej zasady.

Mój pierwszy biszkopt był niższy od drugiego, dlatego miałam trzy blaty- drugi przekroiłam na połowę. Jeżeli Twoje będą ładnie wyrośnięte, po ich przekrojeniu uzyskasz cztery. Możesz też upiec każdy osobno dzieląc porcję z trzech jajek na pół. Trochę więcej z tym pracy.

Przygotuj lemon curd:

Z cytryn wyciśnij sok. Możesz otrzeć też skórkę (otarłam tylko częściowo), lub obrać cytryny i pozostawić skórkę do późniejszej ozdoby.  Masło pokrój na małe kawałki, jajko lekko rozbełtaj.

Wszystkie składniki doprowadź do wrzenia w garnku. Mieszaj około 10 minut, uważając aby mieszanki nie przypalić. Płynny krem przetrzyj przez sito lub zmiksuj blenderem. Odstaw do ostygnięcia i zgęstnienia.

Przygotuj nasączenie. Biszkopt ułóż na paterze, nasącz i przełóż kremem. Ułóż kolejne blaty, nasączając i pokrywając lemon curdem. Wierzch pokryj cienką warstwą kremu.

1/3 śmietanki ubij i ułóż z niej „czapkę” na środku tortu :) Schłódź przez kilka godzin w lodówce aby warstwy dobrze się połączyły.

Pozostałą kremówkę ubij przed podaniem i serwuj obok tortu.

Smacznego!

    • Agnieszka
    • 12 lutego 2012
    Odpowiedz

    Sto lat Weroniko! :)

  1. Odpowiedz

    Kochana, pisałam do Ciebie wiadomość jakiś czas temu, w sprawie bananowych mifinków. Nie dostałam odpowiedzi. Robiłam je ostatnio i wyszły baaardzo pysznie i przepięknie. Czy mogę dodać je na swojego bloga? :)

      • Weronika
      • 12 lutego 2012
      Odpowiedz

      Oczywiście! :)
      Nie odpowiedziałam? Hmm, czasami się gubię i chyba mi umknęła wiadomość niepostrzeżenie :(
      W każdym razie cieszę się, że muffinki pierwsza klasa!

    • Kasia
    • 12 lutego 2012
    Odpowiedz

    Jesteś wirtuozem tortów! *.*

    • Patrycja
    • 17 lutego 2012
    Odpowiedz

    Cytryny i tort? Te dwa słowa mi się jakoś nie kleiły, aż do teraz, kiedy zobaczyłam zdjęcia. Wygląda genialnie, smakuje pewnie jeszcze lepiej. 😉

    • Marzena
    • 16 września 2016
    Odpowiedz

    Proszę o informację czy tort wyjdzie gdy zastapie cukier ksylitolem lub erytrolem?

      • Weronika
      • 18 września 2016
      Odpowiedz

      Pewnie :)

Dodaj komentarz

Weronika Madejska

"W życiu tak już często bywa, że… najpiękniejsze prezenty od losu dostajemy opakowane w problem".

Tymi słowami zaczyna się książka mojej Mamy. Uważam, że doskonale pasują one również do mojej historii. Kiedy poszłam do szkoły, od rówieśników odróżniał mnie wyraźnie niższy wzrost i bardzo szczupła sylwetka.
Czytaj więcej

Spotkajmy się na Instagramie

Blog roku 2011

Blog roku 2011