Może szarlotki?

2 marca 2012 , In: ciasta
0

Wczoraj zakomunikowałam o niej na FB i chyba pomysł się spodobał.

Ta szarlotka to cieniutkie, kruche ciasto, kilogram jabłek i garście orzechów. Przepis „natchniony” 😉 ot tak,  z głowy

Początek weekendu, muszę złapać oddech żeby brać się do pracy. W powietrzu czuję wiosnę. Ahhh, nareszcie nowa energia! 😉

 

16- 20 kawałków

Szarlotka z orzechami:

Potrzebne składniki:

 

  • Kruche ciasto: 200 g mąki bezglutenowej lub pszennej, 2 łyżki cukru, 100 g masła, kilka łyżek zimnej wody, szczypta soli, ¼ łyżeczki sody
  • 1 kg jabłek, cukier do smaku, cynamon (niekoniecznie, ja sypię go automatycznie 😉 ), ¼ szklanki wody
  • 150 g orzechów włoskich/ laskowych, posiekanych i podprażonych na gorącej patelni przez 5-7 min, miód (opcjonalnie)

 

Sposób przygotowania:

 Wszystkie składniki na ciasto kruche zagnieć. Blachę natłuść i wyklei przygotowanym ciastem. Nakłuj widelcem i odstaw.

 Jabłka obierz i pokrój na ćwiartki. W garnku umieść owoce i dodaj wodę. Gotuj pod przykryciem do rozmięknięcia jabłek. Mieszając od czasu do czasu, aby uniknąć przypalenia.

 Spód podpiecz przez 15 minut w temp. 180 stopni C.

 Do miękkich jabłek dodaj cukier, cynamon i dobrze wymieszaj.

 Masę owoców wyłóż na podpieczony spód i posyp równomiernie orzechami.

 

Piecz w tej samej temperaturze 30- 35 minut.

Pod koniec pieczenia możesz  polać ciasto płynnym miodem.

 Smacznego!

  1. Odpowiedz

    Ale apetycznie wygląda 😀 Dziś zdjęcia, a jutro chcę poczuć smaczek.

    • Karolina
    • 3 marca 2012
    Odpowiedz

    Niebezpiecznie tyję z Natchnioną:)
    Miejmy nadzieje, że wszystko zrzucę na letnim wypadzie w góry. A szarlotka? Jem oczami :0

      • Weronika
      • 4 marca 2012
      Odpowiedz

      Wysiłek zawsze sprzyja, ale nie wierzę w to tycie :)

  2. Odpowiedz

    Brawo!! Te ciasta są wyborne:* pozdrawiam;d

  3. Odpowiedz

    W środę zrobię. Pyyyycha. :)

  4. Odpowiedz

    Wspaniała!
    Ulubione ciasto mojego dziecka :)

    • Ania
    • 16 marca 2013
    Odpowiedz

    Chciałam Ci bardzo podziękować. Zrobiłam tą szarlotkę „urodzinową” z myślą o moim małym 5,5 letnim bezglutenowcu. Trochę zmodyfikowałam z braku produktów – zamiast orzechów prażony słonecznik i migdały siekane, a do jabłek brzoskwinie. Wszyscy byli zachwyceni ciastem a moje dziecko od kilku dni prosiło mnie o kolejne. Właśnie piecze się na weekend. :-)
    Powodzenia w wypiekaniu Twojego pomysłu na życie :-*

  5. Odpowiedz

    Mam pytanie- jakiej mąki bezglutenowej najlepiej użyć, aby ciasto wyszło smaczne? jaka została użyta tutaj?

      • Weronika
      • 21 listopada 2014
      Odpowiedz

      Może być każda gotowa mieszanka, a może być też domowy mix- ryżowa, gryczana, owsiana :)

    • Ania
    • 5 maja 2016
    Odpowiedz

    A jaka wielkość foremki? :-)

Dodaj komentarz

Weronika Madejska

"W życiu tak już często bywa, że… najpiękniejsze prezenty od losu dostajemy opakowane w problem".

Tymi słowami zaczyna się książka mojej Mamy. Uważam, że doskonale pasują one również do mojej historii. Kiedy poszłam do szkoły, od rówieśników odróżniał mnie wyraźnie niższy wzrost i bardzo szczupła sylwetka.
Czytaj więcej

Spotkajmy się na Instagramie

Blog roku 2011

Blog roku 2011