Eleganckie bezy dla początkujących

17 lipca 2011 , In: Bez kategorii
0

Bezy to rzecz jasna słodycze naturalnie bezglutenowe! Na swoim koncie mam bardzo dużą ilość różnych bezowych specjałów z powodu oczywistego.  Nie myślcie jednak, że wszystkie idealnie udane. Nie. Jednak ponieważ bardzo odpowiada mi ten rodzaj deseru często komponuję coś nowego. Dzisiaj specjalnie dla tych którzy w bezach stawiają pierwsze kroki i dla tych którzy może są trochę zrażeni tym, że nie zawsze wychodzą takie jak by się chciało no i dla tych też którzy po prostu je uwielbiają! Bezy w prostej postaci czyli … pyszne i proste placuszki :)

Łatwość proponowanych przeze mnie słodkości opiera się na lekkim ubiciu białek. Placuszki nie są puszyste, ale słodkie i chrupiące. Do zjedzenia od razu z blachy :) lub podania na deserowym talerzyku z odrobiną dowolnego słodkiego sosiku lub polania roztopioną czekoladą.

Placuszki bezowe:

 

Potrzebne składniki:

¨      2 białka, 125 g drobnego cukru

¨      Łyżeczka soku z cytryny, szczypta soli

¨      4 kopiaste łyżeczki delikatnej kawy (czekolady lub kakao), 1 łyżeczka ciepłej wody; lub rozpuszczona czekolada

¨      Tłuszcz do wysmarowania blachy, łyżka mąki do posypania blachy

Sposób przygotowania:

Piekarnik nagrzej do temp. 90 stopni C. Blachę z wyposażenia piekarnika wysmaruj tłuszczem i wysyp mąką.

Ubij białka (ze szczyptą soli) . Dodawaj stopniowo cukier a następnie sok z cytryny.

Połowę masy wylej za pomocą łyżki na wcześniej przygotowaną blachę w trzech, czterech miejscach zachowując odstępy 5 cm. (Nie muszą to być regularne kółeczka, ponieważ w piekarniku i tak zmienią kształt.) Piecz ok. 20 min. Po tym czasie wyjmij z piekarnika i odstaw na 5 min żeby beziki „doszły do siebie”. Teraz podważ nożem placuszki i delikatnymi ruchami odczep je od blachy. Odłóż na talerzyk.

Umyj blachę, a następnie wysmaruj ją tak jak wcześniej.

Do drugiej połowy uprzednio przygotowanej masy dodaj dwie łyżeczki kawy lub kakao. Dokładnie wymieszaj łyżką aby masa miała jednolity, brązowawy kolor. Piecz placuszki tak jak przedtem. Po tym czasie postąp z nimi tak jak z poprzednimi.

Bezy możesz też piec jednocześnie, na dwóch blachach. Jednak wtedy co jakiś czas zmieniaj je miejscami (jedna na górze, druga na dole) aby obydwie piekły się tak samo.

Rozrób kawę lub czekoladę z wodą i polej placuszki. Udekoruj dowolnie.

Smacznego!


Inne przepisy, które mogą Cię zainteresować
27 stycznia 2013

Różany

bez orzechów, bez soi, torty
Zobacz więcej
8 sierpnia 2011

Pyszne ciasto marchewkowe

ciasta
Zobacz więcej
26 maja 2014

Drożdżowe na dzień Mamy

bez orzechów, bez soi, ciasta
Zobacz więcej
    • Mama
    • 24 lipca 2011
    Odpowiedz

    Wszystkie Twoje desery bezowe są niesamowite!

      • Weronika
      • 29 lipca 2011
      Odpowiedz

      Dziękuję. Myślę, że ktoś kto wymyślił, że z białka i cukru można przyrządzić niezły deser był niesamowity :)

  1. Odpowiedz

    Mmm wygląda niesamowicie ;D Tak jak wszystkie Twoje wypieki.

      • Weronika
      • 30 lipca 2011
      Odpowiedz

      Tak? :) Dziękuję!

  2. Odpowiedz

    Ten przepis jest na 1 porcje?Czy jak?

      • Weronika
      • 31 lipca 2011
      Odpowiedz

      Witam!
      To w zależności, kto ile zje 😛 A tak całkiem serio- to takie porcje jak na zdjęciu, powinny wyjść dwie :)

  3. Odpowiedz

    Bezy, bezy. Dlaczego ja nie umiem ich piec? Kiedyś na pewno się nauczę, jak będę miała na to czas… ;D

      • Weronika
      • 10 listopada 2011
      Odpowiedz

      Zapraszam na warsztat :)

Dodaj komentarz

Weronika Madejska

"W życiu tak już często bywa, że… najpiękniejsze prezenty od losu dostajemy opakowane w problem".

Tymi słowami zaczyna się książka mojej Mamy. Uważam, że doskonale pasują one również do mojej historii. Kiedy poszłam do szkoły, od rówieśników odróżniał mnie wyraźnie niższy wzrost i bardzo szczupła sylwetka.
Czytaj więcej

Spotkajmy się na Instagramie

Blog roku 2011

Blog roku 2011