Mus czekoladowy na ciasteczkowym spodzie

27 czerwca 2015 , In: bez jajek, bez mleka, ciasta, desery, wegańskie
1

Kto nie lubi czekolady? Z okazji wakacji i eksplozji truskawek przygotowałam prosty, mocno czekoladowy mus z garści składników, które akurat były w spiżarni. Kogo poczęstowałam, oblizał się ze smakiem. Polecamy!

8 małych kawałków

Mus czekoladowy na spodzie z ciasteczek

składniki

spód

– 100 g kruchych ciastek bezglutenowych

– 2 łyżki oleju kokosowego

mus

– 100 g nerkowców (namoczonych przez 1h w gorącej wodzie)

– pół szklanki mleka roślinnego (125 ml)

– 80 g ugotowanej kaszy jaglanej

– 60 g namoczonych daktyli

– 100 g gorzkiej czekolady

– 1 banan

dodatkowo

– 4 truskawki

wykonanie

Spód tortownicy o średnicy 20 cm wyłóż papierem do pieczenia. Boki natłuść minimalną ilością oleju kokosowego.

Ciasteczka pokrusz dokładnie w blenderze i wymieszaj z rozpuszczonym olejem. Wyłóż na dno foremki, wyrównaj i dokładnie uklep.

Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej. Wszystkie składniki musu zmiksuj w wysokoobrotowym blenderze na idealny krem i wyłóż go na przygotowany spód.

Deser schłódź minimum przez kilka godzin.

Przed podaniem podziel ostrym nożem na 8 kawałków, a każdy z nich uwieńcz połówką truskawki.

Smacznego!

_DSC5268_Snapseed

Niebawem na blogu sporo się zmieni, zanim to nastąpi zapraszam do obejrzenia krótkiego zwiastunu zapowiadającego odświeżenie na kanale You Tube :)

Inne przepisy, które mogą Cię zainteresować
23 kwietnia 2012

Całkiem czekoladowo

torty
Zobacz więcej
28 lipca 2011

Pachnąca szarlotka

ciasta
Zobacz więcej
2 września 2012

Kulinarna pocztówka z południa

Bez kategorii
Zobacz więcej
  1. Odpowiedz

    Dzień dobry:) Czy mleko roślinne można zastąpić zwykłym?

    • Ela
    • 11 marca 2016
    Odpowiedz

    Czym można zastąpić olej kokosowy? 😉

      • Weronika
      • 15 marca 2016
      Odpowiedz

      Olej kokosowy spaja ciasteczka więc tylko rozpuszczone masło przychodzi mi do głowy.

    • Natalia
    • 11 sierpnia 2016
    Odpowiedz

    Cześć, czy koniecznie muszę użyć nerkowców do masy? Bez nich będzie za rzadka?

      • Weronika
      • 12 sierpnia 2016
      Odpowiedz

      Żeby mus ładnie się kroił polecam rozpuścić 2-3 czubate łyżki oleju kokosowego i dodać do masy.

    • Mateusz
    • 27 stycznia 2017
    Odpowiedz

    Witam, żonie ciasto bardzo smakowało. Ja mam pytanie czy w oryginalnym przepisie użyła Pani 80g kaszy suchej i ugotowała, czy 80g ugotowanej kaszy? Zamiast ciastek zrobiłem kukurydziane ciasto kruche na oleju kokosowym i ogólnie ciasto zrobiło furorę.

      • Weronika
      • 27 stycznia 2017
      Odpowiedz

      Super! Ugotowanej, tak jak napisałam w składzie :)

Dodaj komentarz

Weronika Madejska

"W życiu tak już często bywa, że… najpiękniejsze prezenty od losu dostajemy opakowane w problem".

Tymi słowami zaczyna się książka mojej Mamy. Uważam, że doskonale pasują one również do mojej historii. Kiedy poszłam do szkoły, od rówieśników odróżniał mnie wyraźnie niższy wzrost i bardzo szczupła sylwetka.
Czytaj więcej

Spotkajmy się na Instagramie

Blog roku 2011

Blog roku 2011