Mazurek różany (bez jajek i mleka)

4 kwietnia 2017 , In: bez jajek, bez mleka, bez soi, ciasta, wegańskie, Wielkanoc
3

W kwestii mazurków moi bliscy są dość konserwatywni. I chociaż przy produkcji książkowych przepisów zdarzyło mi się popełnić małe odstępstwo w postaci malinowego egzemplarza, zazwyczaj hołduję tradycji. Przez te wszystkie lata na blogu pojawiło się już niemało propozycji. Przeglądając jego zasoby natknęłam się na mazurek różany z białą czekoladą. Mając w pamięci jak bardzo przypadliśmy sobie do gustu, postanowiłam ponownie wziąć przepis na warsztat. Jako że trudno zdobyć białą czekoladę bez mleka, a co dopiero tę bez śladowych ilości glutenu, głowiłam się czym ją zastąpić. I tak oto powstała absolutnie obłędna polewa z nerkowców. Nie chcę pisać, że mówimy o dokładnie tym samym smaku, ale ta masa wcale nie pretenduje do bycia czekoladą. Jest delikatna, kremowa, waniliowa i pięknie zastyga. Polecam gorąco, nie tylko od święta :)

DSC_9890_Snapseed

16 małych kawałków

Mazurek różany (bez mleka i jajek)

składniki

ciasto kruche

  • 80 g mąki ryżowej
  • 80 g mąki owsianej (bezglutenowej)
  • 20 g mąki ziemniaczanej
  • ¼ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 50 ml syropu klonowego
  • 50 ml oleju

polewa

  • 100 g nerkowców (namoczonych przez noc)
  • 5 łyżek soku z cytryny
  • 4 łyżki stałego oleju kokosowego (użyłam bezwonnego)
  • 3 łyżki stałej masy z mleka kokosowego
  • 50- 80 ml syropu klonowego
  • laska wanilii

dodatkowo

  • mały słoiczek konfitury z róży
  • płatki kokosa

wykonanie

Wszystkie rodzaje mąki przesiej do miski. Dodaj proszek i wymieszaj. Wlej płyny i wyrób składniki łyżką. Ciasto powinno być wilgotne i lepiące. Jeżeli nie jest, dodaj trochę więcej syropu i tłuszczu.

Kwadratową foremkę o boku 20 cm natłuść minimalnie i wyłóż papierem do pieczenia. Na spód wyłóż ciasto i dokładnie wylep dno blaszki. Ciasto możesz posypać odrobiną dowolnej mąki i wyrównać płaskim dnem szklanki. Nakłuj widelcem i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na ok. 12 minut.

Przygotuj masę z nerkowców. Orzechy rozdrobnij w wysokoobrotowym blenderze lub zamykanej przystawce. Przełóż do miski, dodaj sok z cytryny oraz mleko i kontynuuj miksowanie z pomocą blendera ręcznego. Dodaj olej, syrop klonowy i ziarenka wydrążone z laski wanilii i ponownie połącz składniki. Miksuj aż masa będzie idealnie kremowa, bez jednej najmniejszej grudki.

Konfiturę wymieszaj z dwiema łyżkami masy z nerkowców i wyłóż na gotowy spód. Na wierzch wylej krem i rozprowadź po całej powierzchni.

Mazurek uwieńcz podprażonymi płatkami kokosa.

Schłódź przez minimum dwie godziny w lodówce. W tym czasie masa powinna zupełnie stężeć.

Krój ostrym nożem.

Smacznego!

DSC_9877_Snapseed

DSC_9993_Snapseed

free-logo

    • Agnieszka
    • 5 kwietnia 2017
    Odpowiedz

    Proszę o doprecyzowanie co to jest stała masa z mleka kokosowego?

      • Weronika
      • 5 kwietnia 2017
      Odpowiedz

      Po otwarciu mleka kokosowego mamy dwie warstwy: stały, zwarty krem (tłuszcz) oraz wodę. Potrzebujemy tylko tej pierwszej :)

    • Ewelina
    • 25 marca 2018
    Odpowiedz

    Dzień Dobry,
    Czy w przypadku problemu z dostępnością konfitury z róży może Pani polecić konfiturę z innych owoców?

      • Weronika
      • 29 marca 2018
      Odpowiedz

      Róża jest jedyna w swoim rodzaju, ale może ewentualnie wiśnia albo malina? :)

    • Iwona
    • 17 kwietnia 2019
    Odpowiedz

    Your comment is awaiting moderation.

    Czy można zastosować mąkę jaglaną zamiast ryżowej?

Dodaj komentarz

Weronika Madejska

"W życiu tak już często bywa, że… najpiękniejsze prezenty od losu dostajemy opakowane w problem".

Tymi słowami zaczyna się książka mojej Mamy. Uważam, że doskonale pasują one również do mojej historii. Kiedy poszłam do szkoły, od rówieśników odróżniał mnie wyraźnie niższy wzrost i bardzo szczupła sylwetka.
Czytaj więcej

Spotkajmy się na Instagramie

Blog roku 2011

Blog roku 2011