Mazurek różany (bez jajek i mleka)

4 kwietnia 2017 , In: bez jajek, bez mleka, bez soi, ciasta, wegańskie, Wielkanoc
2

W kwestii mazurków moi bliscy są dość konserwatywni. I chociaż przy produkcji książkowych przepisów zdarzyło mi się popełnić małe odstępstwo w postaci malinowego egzemplarza, zazwyczaj hołduję tradycji. Przez te wszystkie lata na blogu pojawiło się już niemało propozycji. Przeglądając jego zasoby natknęłam się na mazurek różany z białą czekoladą. Mając w pamięci jak bardzo przypadliśmy sobie do gustu, postanowiłam ponownie wziąć przepis na warsztat. Jako że trudno zdobyć białą czekoladę bez mleka, a co dopiero tę bez śladowych ilości glutenu, głowiłam się czym ją zastąpić. I tak oto powstała absolutnie obłędna polewa z nerkowców. Nie chcę pisać, że mówimy o dokładnie tym samym smaku, ale ta masa wcale nie pretenduje do bycia czekoladą. Jest delikatna, kremowa, waniliowa i pięknie zastyga. Polecam gorąco, nie tylko od święta :)

DSC_9890_Snapseed

16 małych kawałków

Mazurek różany (bez mleka i jajek)

składniki

ciasto kruche

  • 80 g mąki ryżowej
  • 80 g mąki owsianej (bezglutenowej)
  • 20 g mąki ziemniaczanej
  • ¼ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 50 ml syropu klonowego
  • 50 ml oleju

polewa

  • 100 g nerkowców (namoczonych przez noc)
  • 5 łyżek soku z cytryny
  • 4 łyżki stałego oleju kokosowego (użyłam bezwonnego)
  • 3 łyżki stałej masy z mleka kokosowego
  • 50- 80 ml syropu klonowego
  • laska wanilii

dodatkowo

  • mały słoiczek konfitury z róży
  • płatki kokosa

wykonanie

Wszystkie rodzaje mąki przesiej do miski. Dodaj proszek i wymieszaj. Wlej płyny i wyrób składniki łyżką. Ciasto powinno być wilgotne i lepiące. Jeżeli nie jest, dodaj trochę więcej syropu i tłuszczu.

Kwadratową foremkę o boku 20 cm natłuść minimalnie i wyłóż papierem do pieczenia. Na spód wyłóż ciasto i dokładnie wylep dno blaszki. Ciasto możesz posypać odrobiną dowolnej mąki i wyrównać płaskim dnem szklanki. Nakłuj widelcem i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na ok. 12 minut.

Przygotuj masę z nerkowców. Orzechy rozdrobnij w wysokoobrotowym blenderze lub zamykanej przystawce. Przełóż do miski, dodaj sok z cytryny oraz mleko i kontynuuj miksowanie z pomocą blendera ręcznego. Dodaj olej, syrop klonowy i ziarenka wydrążone z laski wanilii i ponownie połącz składniki. Miksuj aż masa będzie idealnie kremowa, bez jednej najmniejszej grudki.

Konfiturę wymieszaj z dwiema łyżkami masy z nerkowców i wyłóż na gotowy spód. Na wierzch wylej krem i rozprowadź po całej powierzchni.

Mazurek uwieńcz podprażonymi płatkami kokosa.

Schłódź przez minimum dwie godziny w lodówce. W tym czasie masa powinna zupełnie stężeć.

Krój ostrym nożem.

Smacznego!

DSC_9877_Snapseed

DSC_9993_Snapseed

free-logo

    • Agnieszka
    • 5 kwietnia 2017
    Odpowiedz

    Proszę o doprecyzowanie co to jest stała masa z mleka kokosowego?

      • Weronika
      • 5 kwietnia 2017
      Odpowiedz

      Po otwarciu mleka kokosowego mamy dwie warstwy: stały, zwarty krem (tłuszcz) oraz wodę. Potrzebujemy tylko tej pierwszej :)

Dodaj komentarz

Weronika Madejska

"W życiu tak już często bywa, że… najpiękniejsze prezenty od losu dostajemy opakowane w problem".

Tymi słowami zaczyna się książka mojej Mamy. Uważam, że doskonale pasują one również do mojej historii. Kiedy poszłam do szkoły, od rówieśników odróżniał mnie wyraźnie niższy wzrost i bardzo szczupła sylwetka.
Czytaj więcej

Premiera mojej drugiej książki już 13 lutego

Subskrypcja

Chcesz być powiadamiany o wpisach na moim blogu? Podaj imię i adres email :)
Przenigdy, nikomu i pod żadnym pozorem, nie udostępniam personaliów osób zapisujących się na moje listy adresowe.

Powered by WPNewsman

Obserwuj mnie na Instagramie

  • Osadzam rodek tygodnia thelastpieceofcake
  • Dobranoc warsawbynight
  • sundayafternoon coffeetime
  • Pan nalenik  crepes glutenfree newpost
  • sundaymorning glutenfree vegan
  • driptime w ministerstwokawy
  • Owsianka na mleku jaglanym goodmorning
  • Mae przyjemnoci w studiokulinarnemaleprzyjemnosc coffeetime
  • Siup do pieca glutenfreevegancupcakes
  • Rodzicowy bo s ze sob ju 28 lat Cho podobnohellip
  • Cze w niedziel  sunday glutenfree
  • Ponad 100 przepisw bez glutenu mleka jajek i cukru Sodkiehellip

Blog roku 2011

Blog roku 2011