Naleśniki szpinakowe

0

Dawno, dawno temu kupowałam gotowe mieszanki by uzyskać idealne ciasto naleśnikowe. Dzisiaj wyciągam wagę i przygotowuję swój ulubiony mix na bazie naturalnej mąki. Dodatkowo sięgam po słuszną garść zielonego szpinaku, smażę wiosenne placki i zawijam z dodatkami.

Naleśniki najlepiej smakują z wytrawnym farszem, ulubionymi pastami kanapkowymi lub pesto z zielonych listków i świeżymi warzywami, ale równie dobrze nada się owocowa konfitura. Polecam!

_DSC2728_Snapseed

12 sztuk

Naleśniki szpinakowe

składniki

– 100 g mąki ryżowej

– 50 g mąki ziemniaczanej

– 40 g mąki owsianej bezglutenowej

– szczypta proszku do pieczenia

– 1/4 łyżeczki soli

– 1 łyżeczka ksylitolu (opcjonalnie)

– 4 jajka

– 400 ml mleka roślinnego

– 2 łyżki oleju

– 50-60 g szpinaku lub innych intensywnie zielonych listków

wykonanie

Wszystkie składniki umieść w blenderze i zmiksuj na jednolity płyn.

Rozgrzej patelnię i wylewaj łyżkę wazową ciasta. Smaż ok 30 s z każdej strony.

Podawaj z ulubionymi dodatkami.

Smacznego!

_DSC2722_Snapseed2

_DSC2716_Snapseed

freelogo

    • Asia
    • 8 stycznia 2016
    Odpowiedz

    Pani Weroniko, a czy myślała Pani kiedyś o zrobieniu drożdżowych racuchów? Tak jak bez problemu robię naleśniki z rożnych mieszanek mąk (własnych mieszanek), tak nie mam odwagi zabrać się za racuchy. Jak Pani myśli jaka mieszanka byłaby najlepsza?

Dodaj komentarz

Weronika Madejska

"W życiu tak już często bywa, że… najpiękniejsze prezenty od losu dostajemy opakowane w problem".

Tymi słowami zaczyna się książka mojej Mamy. Uważam, że doskonale pasują one również do mojej historii. Kiedy poszłam do szkoły, od rówieśników odróżniał mnie wyraźnie niższy wzrost i bardzo szczupła sylwetka.
Czytaj więcej

Spotkajmy się na Instagramie

Blog roku 2011

Blog roku 2011