Dawno, dawno temu kupowałam gotowe mieszanki by uzyskać idealne ciasto naleśnikowe. Dzisiaj wyciągam wagę i przygotowuję swój ulubiony mix na bazie naturalnej mąki. Dodatkowo sięgam po słuszną garść zielonego szpinaku, smażę wiosenne placki i zawijam z dodatkami.
Naleśniki najlepiej smakują z wytrawnym farszem, ulubionymi pastami kanapkowymi lub pesto z zielonych listków i świeżymi warzywami, ale równie dobrze nada się owocowa konfitura. Polecam!
12 sztuk
Naleśniki szpinakowe
składniki
– 100 g mąki ryżowej
– 50 g mąki ziemniaczanej
– 40 g mąki owsianej bezglutenowej
– szczypta proszku do pieczenia
– 1/4 łyżeczki soli
– 1 łyżeczka ksylitolu (opcjonalnie)
– 4 jajka
– 400 ml mleka roślinnego
– 2 łyżki oleju
– 50-60 g szpinaku lub innych intensywnie zielonych listków
wykonanie
Wszystkie składniki umieść w blenderze i zmiksuj na jednolity płyn.
Rozgrzej patelnię i wylewaj łyżkę wazową ciasta. Smaż ok 30 s z każdej strony.
Podawaj z ulubionymi dodatkami.
Smacznego!
Tymi słowami zaczyna się książka mojej Mamy. Uważam, że doskonale pasują one również do mojej historii. Kiedy poszłam do szkoły, od rówieśników odróżniał mnie wyraźnie niższy wzrost i bardzo szczupła sylwetka.
Czytaj więcej
[instagram-feed]
Odkąd rozpoczęłam eksperymenty nad stworzeniem czegoś, co mogłabym jeść nie obawiając się glutenu, gotowanie i pieczenie stało się moją wielką pasją i pozytywną „obsesją”. Pomyślnie udało mi się przebrnąć przez wiele niepowodzeń. Moim udziałem był też niejeden mniejszy czy większy sukces. Wszystko to sprawiło, że dziś w pełni mogę cieszyć się przebywaniem w kuchni i dzieleniem się moimi osiągnięciami z innymi. Jestem szczęśliwą autorką książki, traktującą publikowanie na blogu jak pracę zawodową, dla której wstaję każdego ranka. Moja kuchnia to miejsce bezglutenowe i wegetariańskie oraz coraz częściej zupełnie bezmleczne. Serdecznie zapraszam!
Copyright © Natchniona.pl 2018. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Pani Weroniko, a czy myślała Pani kiedyś o zrobieniu drożdżowych racuchów? Tak jak bez problemu robię naleśniki z rożnych mieszanek mąk (własnych mieszanek), tak nie mam odwagi zabrać się za racuchy. Jak Pani myśli jaka mieszanka byłaby najlepsza?