Czekoladki

10 sierpnia 2011 , In: desery
0

Dzisiaj tylko na chwilę :) Byłam cały dzień poza domem, ale nie wyobrażam sobie nic nie napisać.

Zamieszczam więc mój przepis na pralinki z białej czekolady z pysznym i jakże prostym w przygotowaniu  nadzieniem. Trzeba przyznać, że potrzeba do nich trochę precyzji i cierpliwości ale efekt jest śliczny i warty zachodu :)

Zatem…

Pralinki z białej czekolady z nadzieniem kawowym:

Potrzebne składniki:

¨      100 gramowa tabliczka dobrej białej czekolady

¨      150 g masła; 100 g cukru pudru

¨      Kopiasta łyżka kawy rozpuszczalnej rozpuszczona w 2 łyżkach wrzątku; 2- 4 łyżeczki rumu

¨      Papierowe papilotki mini o średnicy 3 cm; cienki pędzelek

¨      Kilka łyżeczek delikatnej kawy rozpuszczalnej, sypanej

Sposób przygotowania:

Białą czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej (jak to zrobić wyjaśniam w zakładce: słownik).  Pędzelkiem posmaruj dość grubo wewnętrzną stronę papilotek, a następnie stawiaj je na talerzu do góry dnem. Zbyt cienka warstwa może się pokruszyć przy wyjmowaniu! Kiedy czekolada wystygnie, wstaw każdą z papilotek na ok 1,30h do lodówki. W tym czasie przygotuj masę: Utrzyj masło z cukrem. Następnie rozpuść i dodaj kawę. Całość wymieszaj z rumem.

Kiedy czekolada już zastygnie, wyjmij papilotki i podważ w jednym miejscu. Bardzo delikatnie odginaj papierek.

Tak powstałe czekoladowe foremki napełniaj masą do  ½  wysokości i posyp równomiernie kawą. Wstaw do lodówki na przynajmniej 30 min.

Smacznego!

Dobrej nocy życzę 😛


Inne przepisy, które mogą Cię zainteresować
15 listopada 2014

Praga

podróże i recenzje
Zobacz więcej
5 listopada 2011

Ciasto …nazwy poszukujące!

ciasta
Zobacz więcej
18 listopada 2012

Migawki z październikowych warsztatów

inne
Zobacz więcej
    • Mama
    • 11 sierpnia 2011
    Odpowiedz

    Pralinki …poezja! Mam wrażenie, że zdjęcie nie oddaje tego, jakie były w rzeczywistości. Jeśli nie przeczyta się sposobu przygotowania, a spojrzy jedynie na to, co jest pokazane, można mieć wrażenie (przynajmniej ja w pierwszej chwili tak pomyślałam), że to po prostu papierowa papilotka. A to przepyszna, delikatna, tak wdzięcznie uformowana biała czekolada.

      • Weronika
      • 12 sierpnia 2011
      Odpowiedz

      Ja robiłam te pralinki, więc przez moment nawet nie pomyślałam, że biała czekolada może wyglądać jak foremka. Ale może rzeczywiście… W każdym razie dziękuję za sugestię i miłe słowa :)

    • Beata
    • 11 lutego 2012
    Odpowiedz

    :) A to niespodzianka! Rzeczywiście to białe wygląda jak papilotka!

    • Paula
    • 23 sierpnia 2012
    Odpowiedz

    weroniko czy potrzebuje jakiegos konkretnego pedzelka czy moze to byc najzwyklejszy pedzelek taki jakim dzieci maluja ? 😉 i ile tak ok wychodzi tych pralinek ?;p moglabym zamiast rumu dodac amaretto czy raczej nie ?
    😉

      • Weronika
      • 23 sierpnia 2012
      Odpowiedz

      Nie, najlepszy będzie taki cienki jaki kiedyś potrzebowało się do szkoły :) Około 15 i z amaretto jak najbardziej.

        • Paula
        • 23 sierpnia 2012
        Odpowiedz

        dzieki ;* czekoladki wlasnie sie robia ;p

    • Ania
    • 16 września 2012
    Odpowiedz

    Mam pytanie, czy zamiast kawy można dodać kakao? :)

      • Weronika
      • 16 września 2012
      Odpowiedz

      Jak najbardziej 😉

    • Ania
    • 16 września 2012
    Odpowiedz

    W takim razie za trzy dni zabieram się za te pralinki :)

Dodaj komentarz

Weronika Madejska

"W życiu tak już często bywa, że… najpiękniejsze prezenty od losu dostajemy opakowane w problem".

Tymi słowami zaczyna się książka mojej Mamy. Uważam, że doskonale pasują one również do mojej historii. Kiedy poszłam do szkoły, od rówieśników odróżniał mnie wyraźnie niższy wzrost i bardzo szczupła sylwetka.
Czytaj więcej

Spotkajmy się na Instagramie

Blog roku 2011

Blog roku 2011