Piekielnie dobry placek z wiśniami

19 lipca 2018 , In: bez orzechów, bez soi, ciasta
1

Miasteczko Twin Peaks można pokochać z wielu powodów, jednak tego serialu niewątpliwie nie da się obejrzeć bez zamarzenia o kawałku ciepłego jeszcze, damn fine cherry pie. Placek wiśniowy- symbol dzieła, obiecałam mojej serdecznej koleżance ze studiów, która zaszczepiła we mnie żarliwe uczucie do Dale’a Coopera i niedopowiedzeń Davida Lyncha. Nie ma lepszego momentu na ciasto kruche niż właśnie teraz, w pełni upalnego lipca. Abstrachując od serialowego klasyku, w delikatną, słodką warstwę owinąć można też  inne, sezonowe owoce, które piętrzą się teraz na targu. Ten przepis towarzyszy mi od dłuższego czasu i pamięta moment, w którym każdego dnia odwiedzałam kawiarnię Relaks, by dostarczyć tam świeże, bezglutenowe ciasta. Tym razem przygotowałam je z dodatkiem mąki chlebowej Schär i owsem, który rozkosznie sprawdza się w tego rodzaju wypiekach. Gorąco polecam!

37379663_1865008966889170_8393302811571388416_n

8-10 porcji

Kruche z wiśniami

składniki

ciasto kruche

  • 100 g mąki Mix B Schar
  • 100 g mąki owsianej bezglutenowej
  • 1/2 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
  • 100 g zimnego masła
  • 70 g cukru
  • 4 żółtka
  • szczypta soli

nadzienie

  • 1-1,5 kg wydrylowanych wiśni
  • 100 g cukru
  • 3 łyżki nalewki wiśniowej (opcjonalnie)

wykonanie

Wiśnie umieść w garnku i postaw na ogniu. Podgrzewaj z cukrem przez ok. 30 min, powoli redukując ilość płynu.

Karbowaną blaszkę do wypieku tarty natłuść dokładnie masłem.

Oba rodzaje mąki przesiej ze sobą i połącz z proszkiem do pieczenia. Dodaj masło pokrojone na małe kawałki, żółtka i cukier. Zagnieć szybko do połączenia lub wyrób ciasto w robocie kuchennym.

2/3 przygotowanego ciasta wyłóż do foremki i dokładnie wylep nim spód i boki. Nakłuj widelcem i schłódź w lodówce przez ok. 40 minut.

Po tym czasie podpiecz spód w temperaturze 180 stopni C, przez 15 minut do zrumienienia. Na tak przygotowany spód wyłóż nadzienie wiśniowe.

Pozostałe ciasto rozwałkuj pomiędzy dwoma arkuszami papieru, wyłóż na wierzch i wyrównaj.

Piecz jeszcze ok. 25 minut.

Gotowe ciasto wystudź przed podaniem.

Smacznego!

37377454_1865007673555966_613744701975035904_n

37631228_1870051083051625_3277038155399692288_n

Fot. Rita

    • Kasia
    • 8 sierpnia 2018
    Odpowiedz

    Your comment is awaiting moderation.

    Wygląda pysznie! Jak duża ma być blaszka?

    • Ania
    • 31 sierpnia 2018
    Odpowiedz

    Your comment is awaiting moderation.

    A czy wyjdzie z mrożonymi malinami?

There are no comments yet. Be the first to comment.

Dodaj komentarz

Weronika Madejska

"W życiu tak już często bywa, że… najpiękniejsze prezenty od losu dostajemy opakowane w problem".

Tymi słowami zaczyna się książka mojej Mamy. Uważam, że doskonale pasują one również do mojej historii. Kiedy poszłam do szkoły, od rówieśników odróżniał mnie wyraźnie niższy wzrost i bardzo szczupła sylwetka.
Czytaj więcej

Spotkajmy się na Instagramie

Blog roku 2011

Blog roku 2011