Piekielnie dobry placek z wiśniami

19 lipca 2018 , In: bez orzechów, bez soi, ciasta
1

Miasteczko Twin Peaks można pokochać z wielu powodów, jednak tego serialu niewątpliwie nie da się obejrzeć bez zamarzenia o kawałku ciepłego jeszcze, damn fine cherry pie. Placek wiśniowy- symbol dzieła, obiecałam mojej serdecznej koleżance ze studiów, która zaszczepiła we mnie żarliwe uczucie do Dale’a Coopera i niedopowiedzeń Davida Lyncha. Nie ma lepszego momentu na ciasto kruche niż właśnie teraz, w pełni upalnego lipca. Abstrachując od serialowego klasyku, w delikatną, słodką warstwę owinąć można też  inne, sezonowe owoce, które piętrzą się teraz na targu. Ten przepis towarzyszy mi od dłuższego czasu i pamięta moment, w którym każdego dnia odwiedzałam kawiarnię Relaks, by dostarczyć tam świeże, bezglutenowe ciasta. Tym razem przygotowałam je z dodatkiem mąki chlebowej Schär i owsem, który rozkosznie sprawdza się w tego rodzaju wypiekach. Gorąco polecam!

37379663_1865008966889170_8393302811571388416_n

8-10 porcji

Kruche z wiśniami

składniki

ciasto kruche

  • 100 g mąki Mix B Schar
  • 100 g mąki owsianej bezglutenowej
  • 1/2 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
  • 100 g zimnego masła
  • 70 g cukru
  • 4 żółtka
  • szczypta soli

nadzienie

  • 1-1,5 kg wydrylowanych wiśni
  • 100 g cukru
  • 3 łyżki nalewki wiśniowej (opcjonalnie)

wykonanie

Wiśnie umieść w garnku i postaw na ogniu. Podgrzewaj z cukrem przez ok. 30 min, powoli redukując ilość płynu.

Karbowaną blaszkę do wypieku tarty natłuść dokładnie masłem.

Oba rodzaje mąki przesiej ze sobą i połącz z proszkiem do pieczenia. Dodaj masło pokrojone na małe kawałki, żółtka i cukier. Zagnieć szybko do połączenia lub wyrób ciasto w robocie kuchennym.

2/3 przygotowanego ciasta wyłóż do foremki i dokładnie wylep nim spód i boki. Nakłuj widelcem i schłódź w lodówce przez ok. 40 minut.

Po tym czasie podpiecz spód w temperaturze 180 stopni C, przez 15 minut do zrumienienia. Na tak przygotowany spód wyłóż nadzienie wiśniowe.

Pozostałe ciasto rozwałkuj pomiędzy dwoma arkuszami papieru, wyłóż na wierzch i wyrównaj.

Piecz jeszcze ok. 25 minut.

Gotowe ciasto wystudź przed podaniem.

Smacznego!

37377454_1865007673555966_613744701975035904_n

37631228_1870051083051625_3277038155399692288_n

Fot. Rita

    • Kasia
    • 8 sierpnia 2018
    Odpowiedz

    Your comment is awaiting moderation.

    Wygląda pysznie! Jak duża ma być blaszka?

There are no comments yet. Be the first to comment.

Dodaj komentarz

Weronika Madejska

"W życiu tak już często bywa, że… najpiękniejsze prezenty od losu dostajemy opakowane w problem".

Tymi słowami zaczyna się książka mojej Mamy. Uważam, że doskonale pasują one również do mojej historii. Kiedy poszłam do szkoły, od rówieśników odróżniał mnie wyraźnie niższy wzrost i bardzo szczupła sylwetka.
Czytaj więcej

Spotkajmy się na Instagramie

Blog roku 2011

Blog roku 2011