Rolada jabłkowa

24 lipca 2013 , In: bez mleka, bez soi, ciasta
0

Kiedyś znałam tylko białą roladę z przemysłowym kremem śmietankowym i kostkami niby owocowej galaretki. Wszystko w grubej warstwie wiórek kokosowych czyli jeden wielki misz masz. Czasami roladę widziało się w markecie. Ta znowu z dżemem i polewą czekoladową nie prezentowała się obiecująco.

Pewnych wakacji nauczyłam się piec biszkopt perfekcyjny będący jednym z tych niewielu przepisów, które podałabym wyrwana z głębokiego snu. Zawinięty z pyszną masą stanowi mój wymarzony, prosty deser. Wypełniona mascarponem i malinami z miętą albo pierwszymi jabłkami!

 

Rolada jabłkowa

składniki:

– 3 duże jajka (białka, żółtka osobno), 75 g cukru trzcinowego + domowy z wanilią, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 3 łyżki mąki bezglutenowej, 1/4 łyżeczki sody

– 500 g jabłek (ważąc bez skórki), syrop klonowy do smaku

– prażone płatki migdałów + koniecznie papier do pieczenia i sucha ściereczka

wykonanie:

Jabłka pokrój na niewielkie kawałki i uduś w garnku z łyżką masła lub oliwą. Kiedy owoce puszczą sok i zmiękną dodaj syrop. Wymieszaj i ostudź na sitku. Mus nie może być nadto wilgotny jeżeli biszkopt ma się dobrze zrolować.

Białka ubij mikserem na sztywną pianę. Dodawaj stopniowo cukier a następnie po jednym żółtku. Mąki wymieszaj z sodą i przesiej do masy jajecznej. Wymieszaj dużą łyżką do pozbycia się jakichkolwiek grudek.

Ciasto przełóż na prostokątną blachę z wyposażenia piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia i piecz 10 minut w temp. 200 stopni C.

Na blacie rozłóż ściereczkę, a na niej arkusz papieru. Posyp równomiernie płatkami migdałowymi.

Upieczony biszkopt sprawnie przenieś na przygotowane stanowisko, zdejmij papier z pieczenia i zawiń ciasto wzdłuż krótszego boku.

Pozostaw tak zrolowane do ostygnięcia.

Po tym czasie rozwiń ciasto, równomiernie wysmaruj musem i ciasno zroluj. Zawiń w folię i schłódź w lodówce minimum godzinkę.

Smacznego!

_DSC3141_Snapseed

_DSC3145_Snapseed

  1. Odpowiedz

    Przepyszna!

  2. Odpowiedz

    zamiast syropu klonowego dodałam szczypte cynamonu poprostu pychotka!

    • Edyta
    • 4 października 2013
    Odpowiedz

    Znów moje pytanie- czy zamiast sody można użyć proszek do pieczenia?? Jeśli tak to ile go dodać?
    Nie potrafię nigdzie w sklepie znaleźć bezglutenowej sody…

      • Weronika
      • 4 października 2013
      Odpowiedz

      Łyżeczkę. Pewnie nie ma takiej. Na produktach dr. Oetkera nie ma informacji o glutenie.

        • Edyta
        • 4 października 2013
        Odpowiedz

        Dziękuję;) używałam sody z kilku firm, na opakowaniach też nie było wzmianki o glutenie – a pojawiały się u mnie zmiany skórne (mam zapalenie opryszczkowate skóry) – więc chyba coś w nich musi jednak być.

Dodaj komentarz

Weronika Madejska

"W życiu tak już często bywa, że… najpiękniejsze prezenty od losu dostajemy opakowane w problem".

Tymi słowami zaczyna się książka mojej Mamy. Uważam, że doskonale pasują one również do mojej historii. Kiedy poszłam do szkoły, od rówieśników odróżniał mnie wyraźnie niższy wzrost i bardzo szczupła sylwetka.
Czytaj więcej

Spotkajmy się na Instagramie

Blog roku 2011

Blog roku 2011