Pierogi z wytrawnym twarożkiem

0

Po setkach pierogów ulepionych w okolicach świąt, zarzekałam się, że za kolejną porcję ciasta zabiorę się najwcześniej za rok. Jednak kiedy minęło już trochę czasu, zatęskniło mi się do świeżego pieroga, takiego najprostszego, bez wymagającego farszu. Zanim w cieście zaczniemy upychać soczyste jagody, truskawki i inne sezonowe cuda, proponuję wiosenny, wytrawny twarożek. Wystarczą proste dodatki w postaci zrumienionej cebulki, soli, pieprzu naszego powszedniego i dużej ilości pachnącego, zielonego koperku. Bo ktoś powiedział, że siła tkwi w prostocie :)

35 sztuk

Pierogi z wytrawnym twarożkiem

składniki

ciasto

  • 150 g mąki ziemniaczanej
  • 75 g mąki ryżowej
  • 50 g mielonego siemienia złocistego
  • 200- 250 ml gorącej wody
  • 1 łyżeczka oleju
  • 1 łyżeczka soli

nadzienie

  • kostka dobrego twarogu
  • 1 średniej wielkości cebula
  • pęczek koperku
  • pieprz
  • sól
  • łyżka masła klarowanego

wykonanie

Wszystkie sypkie składniki wymieszaj w misce. Dodaj olej, a następnie wlej ok. 150 ml wody. Rozpocznij wyrabianie ciasta za pomocą robota kuchennego lub zwykłego, ręcznego miksera z końcówką hakiem. Powoli dodawaj wodę, obserwując czy ciasto zaczyna się formować w całość czy jest suche i grudkowate. Wlej tyle płynu aby dało się formować.

Wyłącz mikser i dokończ wyrabianie ręcznie. Przez kilka minut dokładnie wygnieć składniki aż ciasto będzie zupełnie jednolite, trochę wilgotne, plastyczne i bardzo przyjemne w obróbce. Uformuj coś na kształt kuli, a następnie podziel na dwie części. Każdą z osobna owiń szczelnie przezroczystą folią typu stretch.

Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę. Na patelni rozgrzej masło i zrumień porządnie cebulkę. Twaróg rozgnieść dobrze za pomocą praski lub tłuczka. Koperek posiekaj drobno. Wszystkie składniki wymieszaj i dopraw do smaku.

Blat oprósz minimalną ilością mąki ziemniaczanej. Ciasto rozwałkuj cienko lub trochę grubiej jeżeli lubisz. Szklanką lub specjalną wykrawarką wytnij kilka kółek. Na środku każdego ułóż łyżeczkę farszu i złóż na pół. Zlep dokładnie przyciskając mocno. Możesz wykończyć końce warkoczykiem lub odciskając końcówkę widelca.

Gotowe pierogi wrzucaj do garnka z wrzącą, posoloną wodą. Kiedy wypłyną gotuj około minuty. Wyłów łyżką cedzakową i opłucz pod zimną wodą aby uniknąć wzajemnego sklejania. Układaj na talerzu.

Smacznego!

Uwaga

Wszystkie niezbędne wskazówki dotyczące przygotowania ciasta znajdziesz przy recepturze na pierogi doskonałe.

11DSC_8496_Snapseed

free-logo

    • Iwona
    • 13 maja 2017
    Odpowiedz

    Szanowna Pani,
    dziękuję za przepis na ciasto pierogowe.
    Rodzince smakowało…
    Do ciasta nie dodawaliśmy soli, bo pierogi były z truskawkami.
    Warto pamiętać, by suche składniki nie zalewać gorącą wodą, ale wręcz wrzątkiem…
    Życzę wszystkim wesołej zabawy gotowaniem.
    Smacznego :-)))
    Iwona

    • Ania
    • 19 czerwca 2017
    Odpowiedz

    Your comment is awaiting moderation.

    w jaki sposób tak ładnie wykańczasz pierogi?

Dodaj komentarz

Weronika Madejska

"W życiu tak już często bywa, że… najpiękniejsze prezenty od losu dostajemy opakowane w problem".

Tymi słowami zaczyna się książka mojej Mamy. Uważam, że doskonale pasują one również do mojej historii. Kiedy poszłam do szkoły, od rówieśników odróżniał mnie wyraźnie niższy wzrost i bardzo szczupła sylwetka.
Czytaj więcej

Premiera mojej drugiej książki już 13 lutego

Subskrypcja

Chcesz być powiadamiany o wpisach na moim blogu? Podaj imię i adres email :)
Przenigdy, nikomu i pod żadnym pozorem, nie udostępniam personaliów osób zapisujących się na moje listy adresowe.

Powered by WPNewsman

Obserwuj mnie na Instagramie

  • Dobranoc warsawbynight
  • Owsianka na mleku jaglanym goodmorning
  • sundaymorning glutenfree vegan
  • Siup do pieca glutenfreevegancupcakes
  • Osadzam rodek tygodnia thelastpieceofcake
  • sundayafternoon coffeetime
  • Pan nalenik  crepes glutenfree newpost
  • Cze w niedziel  sunday glutenfree
  • Ponad 100 przepisw bez glutenu mleka jajek i cukru Sodkiehellip
  • Mae przyjemnoci w studiokulinarnemaleprzyjemnosc coffeetime
  • Rodzicowy bo s ze sob ju 28 lat Cho podobnohellip
  • driptime w ministerstwokawy

Blog roku 2011

Blog roku 2011