Po setkach pierogów ulepionych w okolicach świąt, zarzekałam się, że za kolejną porcję ciasta zabiorę się najwcześniej za rok. Jednak kiedy minęło już trochę czasu, zatęskniło mi się do świeżego pieroga, takiego najprostszego, bez wymagającego farszu. Zanim w cieście zaczniemy upychać soczyste jagody, truskawki i inne sezonowe cuda, proponuję wiosenny, wytrawny twarożek. Wystarczą proste dodatki w postaci zrumienionej cebulki, soli, pieprzu naszego powszedniego i dużej ilości pachnącego, zielonego koperku. Bo ktoś powiedział, że siła tkwi w prostocie
35 sztuk
składniki
ciasto
nadzienie
wykonanie
Wszystkie sypkie składniki wymieszaj w misce. Dodaj olej, a następnie wlej ok. 150 ml wody. Rozpocznij wyrabianie ciasta za pomocą robota kuchennego lub zwykłego, ręcznego miksera z końcówką hakiem. Powoli dodawaj wodę, obserwując czy ciasto zaczyna się formować w całość czy jest suche i grudkowate. Wlej tyle płynu aby dało się formować.
Wyłącz mikser i dokończ wyrabianie ręcznie. Przez kilka minut dokładnie wygnieć składniki aż ciasto będzie zupełnie jednolite, trochę wilgotne, plastyczne i bardzo przyjemne w obróbce. Uformuj coś na kształt kuli, a następnie podziel na dwie części. Każdą z osobna owiń szczelnie przezroczystą folią typu stretch.
Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę. Na patelni rozgrzej masło i zrumień porządnie cebulkę. Twaróg rozgnieść dobrze za pomocą praski lub tłuczka. Koperek posiekaj drobno. Wszystkie składniki wymieszaj i dopraw do smaku.
Blat oprósz minimalną ilością mąki ziemniaczanej. Ciasto rozwałkuj cienko lub trochę grubiej jeżeli lubisz. Szklanką lub specjalną wykrawarką wytnij kilka kółek. Na środku każdego ułóż łyżeczkę farszu i złóż na pół. Zlep dokładnie przyciskając mocno. Możesz wykończyć końce warkoczykiem lub odciskając końcówkę widelca.
Gotowe pierogi wrzucaj do garnka z wrzącą, posoloną wodą. Kiedy wypłyną gotuj około minuty. Wyłów łyżką cedzakową i opłucz pod zimną wodą aby uniknąć wzajemnego sklejania. Układaj na talerzu.
Smacznego!
Wszystkie niezbędne wskazówki dotyczące przygotowania ciasta znajdziesz przy recepturze na pierogi doskonałe.
Tymi słowami zaczyna się książka mojej Mamy. Uważam, że doskonale pasują one również do mojej historii. Kiedy poszłam do szkoły, od rówieśników odróżniał mnie wyraźnie niższy wzrost i bardzo szczupła sylwetka.
Czytaj więcej
[instagram-feed]
Odkąd rozpoczęłam eksperymenty nad stworzeniem czegoś, co mogłabym jeść nie obawiając się glutenu, gotowanie i pieczenie stało się moją wielką pasją i pozytywną „obsesją”. Pomyślnie udało mi się przebrnąć przez wiele niepowodzeń. Moim udziałem był też niejeden mniejszy czy większy sukces. Wszystko to sprawiło, że dziś w pełni mogę cieszyć się przebywaniem w kuchni i dzieleniem się moimi osiągnięciami z innymi. Jestem szczęśliwą autorką książki, traktującą publikowanie na blogu jak pracę zawodową, dla której wstaję każdego ranka. Moja kuchnia to miejsce bezglutenowe i wegetariańskie oraz coraz częściej zupełnie bezmleczne. Serdecznie zapraszam!
Copyright © Natchniona.pl 2018. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Szanowna Pani,
dziękuję za przepis na ciasto pierogowe.
Rodzince smakowało…
Do ciasta nie dodawaliśmy soli, bo pierogi były z truskawkami.
Warto pamiętać, by suche składniki nie zalewać gorącą wodą, ale wręcz wrzątkiem…
Życzę wszystkim wesołej zabawy gotowaniem.
Smacznego :-)))
Iwona
w jaki sposób tak ładnie wykańczasz pierogi?
Pod wpisem na pierogi doskonałe jest filmik
muszę koniecznie wypróbować!! czym i w jakiej ilości mogę wymienić siemię lniane? niestety tego nie toleruję ;( czy chia albo babka jajowata się nada? w ilości 1:1? dziękuję za info
Niestety nie próbowałam z zamiennikami siemienia. Przed świętami na pewno pojawi się taki przepis bo dochodzą mnie słuchy, że jest sporo chętnych 😊
super:) będę obserwować i cierpliwie czekać do Swiąt:-)