Naleśniki Sophie Dahl i cukinia

2 kwietnia 2013 , In: bez soi, naleśniki i racuchy
0

Nie raz wspomniałam między wierszami o Sophie, która jest jedną z niewielu gotujących brytyjek, która skradła moje serce.

W swojej pierwszej książce opowiada figlarnie ale i autentycznie o swojej przewrotnej historii przeplatając pięknymi zdjęciami, swoim uroczym uśmiechem i genialnie spisanymi przepisami. Druga czeka na przeczytanie, stoi na półce od dwóch dni.

Nie są to książki dla idealnie odmierzających składniki ale dla tych, którzy kochają życie i nie wyobrażają sobie go bez dwóch garnków i pysznego jedzenia.

Po świątecznym dojadaniu usmażcie sobie jej idealnie wyważone, grube naleśniki i podajcie z czymś pysznym.

4 grube placuszki

Naleśniki z cukinią

Potrzebne składniki:

– szklanka mąki bezglutenowej/razowej/orkiszowej, 1 jajko, 2 łyżki oliwy, 1/2 szklanki mleka, szczypta soli

– pół umytej cukinii, dressing jogurtowy: mały kubeczek jogurtu naturalnego, sól, pieprz, posiekana mięta

Sposób przygotowania:
Składniki zmiksuj do połączenia. Cukinię pokrój na cienkie plastry. Wylewaj ciasto na patelnię, układając na wierzchu plasterki cukinii.

Placuszki ‚smaż’ bez tłuszczu na małej najlepiej patelni po minutce z każdej strony.

Jogurt wymieszaj z przyprawami  i podawaj obok placuszków.

Smacznego!

_DSC2895

_DSC2948

  1. Odpowiedz

    Cóż za genialne połączenie! Wspaniałe po ciężkich świątecznych potrawach.

  2. Odpowiedz

    Bardzo mi smakowały :)

  3. Odpowiedz

    Bardzo miła odmiana od ciężkich potraw-zrobiłam też parę malutkich bez cukinii w towarzystwie szpinaku i były pyszne !

  4. Odpowiedz

    czy wiesz ze placuszki roznej masci rowniez bez jajek wychodza? moze jak sprobujesz jakies i sie udadza zadowalajaco dodasz do przepisow bez jajek :) pozdrawiam

      • Weronika
      • 31 lipca 2013
      Odpowiedz

      Są przy burgerach :)

Dodaj komentarz

Weronika Madejska

"W życiu tak już często bywa, że… najpiękniejsze prezenty od losu dostajemy opakowane w problem".

Tymi słowami zaczyna się książka mojej Mamy. Uważam, że doskonale pasują one również do mojej historii. Kiedy poszłam do szkoły, od rówieśników odróżniał mnie wyraźnie niższy wzrost i bardzo szczupła sylwetka.
Czytaj więcej

Premiera mojej drugiej książki już 13 lutego

Subskrypcja

Chcesz być powiadamiany o wpisach na moim blogu? Podaj imię i adres email :)
Przenigdy, nikomu i pod żadnym pozorem, nie udostępniam personaliów osób zapisujących się na moje listy adresowe.

Powered by WPNewsman

Obserwuj mnie na Instagramie

  • sundaymorning glutenfree vegan
  • driptime w ministerstwokawy
  • Siup do pieca glutenfreevegancupcakes
  • Cze w niedziel  sunday glutenfree
  • Rodzicowy bo s ze sob ju 28 lat Cho podobnohellip
  • Pan nalenik  crepes glutenfree newpost
  • Dobranoc warsawbynight
  • Ponad 100 przepisw bez glutenu mleka jajek i cukru Sodkiehellip
  • sundayafternoon coffeetime
  • Osadzam rodek tygodnia thelastpieceofcake
  • Mae przyjemnoci w studiokulinarnemaleprzyjemnosc coffeetime
  • Owsianka na mleku jaglanym goodmorning

Blog roku 2011

Blog roku 2011