Po makowcach i piernikach- biszkopt

27 grudnia 2011 , In: ciasta
2

Pod choinką znalazłam między innymi dwa opasłe tomy pełne przepisów i fotografii. Postanowiłam czym prędzej wziąć się do pracy. Po świątecznym obżarstwie nie miałam jednak zamiaru karmić nikogo kalorycznymi kremami, upiekłam więc puszysty i lekki biszkopt.

Mimo, że bezglutenowy, pięknie wyrósł, a jego struktura jest bardzo puszysta. Przepis pochodzi z książki Ewy Aszkiewicz- „Słodka kuchnia polska”. Jest to duża i ciężka książka w której autorka zgromadziła zbiory rodzinne, przepisy cioć i babć.

Biszkopt można przełożyć. Będzie stanowił z pewnością dobrą bazę do wszelkiego rodzaju tortów. My zjedliśmy go w postaci takiej jak na zdjęciu i też było pysznie :)

 

przepis podaję z kilkoma swoimi modyfikacjami

około 10 porcji

Biszkopt:

Potrzebne składniki:

¨      6 jajek, szklanka cukru pudru, szklanka mąki krupczatki (użyłam pół szklanki bezglutenowej i pół skrobi kukurydzianej)

¨      Tłuszcz do formy, papier do pieczenia

Sposób przygotowania:

Spód i boki tortownicy (użyłam o średnicy 24 cm) natłuść. Dodatkowo z papieru do pieczenia odrysuj okrąg o wymiarach blaszki, wytnij go i dociśnij do dna tortownicy.

Jajka ubij z cukrem na parze (słownik). Ciepłą mieszankę zdejmij z naczynia z wodą i ubijaj do ochłodzenia się masy. Dodaj przesianą mąkę i dokładnie wymieszaj łyżką.

Piecz w piekarniku nagrzanym do temp. 160 stopni około 40 minut. Piekłam 45.

Po upieczeniu, wyjmij biszkopt z piekarnika i z formy. Studź do góry dnem.

 

Smacznego!

  1. Odpowiedz

    Po prostu przepyszne. Polecam bardzo serdecznie! :):):)

    • Mama
    • 2 stycznia 2012
    Odpowiedz

    Po świętach niebardzo już miałam ochotę na cokolwiek, ale biszkopt, jak zwykle, pycha. Jak żartuje nasz sąsiad zza płotu, ciasta Wery można zaliczyć go kategorii „dla seniorów”. A to dlatego, że gryźć ich nie trzeba bo same rozpływają się w ustach. :)

    • kasia
    • 16 września 2014
    Odpowiedz

    Weroniko a czy ten biszkopt koniecznie trzeba ubijac na parze?co to daje?Szukam przepisu na biszkopt do tortu Czy ten bedzie sie nadawał?i nie ukrywam takiego ktory raczej sie uda:-)))Na duża prostokątną blache

      • Weronika
      • 16 września 2014
      Odpowiedz

      Ubijanie na parze sprawia, że masa jest bardziej puszysta. Idealnym biszkoptem jest dla mnie ten: http://www.natchniona.pl/rozany . Na prostokątną blachę trzeba będzie przygotować z 6 jajek i upiec na jeden raz.

    • maria
    • 23 września 2014
    Odpowiedz

    szukam odpowiedzi na pytanie dlaczego pieczywo
    bezglutenowe tak łatwo się przypala.
    Gdybym kierowała się czasem pieczenia z przepisów
    byłby niezły węgielek nie ciasto.
    Piekarnik mam normalny,gazowy,”zwykłe ”
    ciasta pieką się normalnie.
    Poza tym jest b. mało przepisów bezglutenowych i
    prostych ,nie wymyślnych
    pozdrawiam

      • Weronika
      • 24 września 2014
      Odpowiedz

      A jakie przepisy są wymyślne? Moje pieczywo się nie przypala. Myślę, że głównie chlebek musi pięknie wyrosnąć, wtedy równomiernie się piecze.

    • Monika
    • 8 lipca 2018
    Odpowiedz

    Your comment is awaiting moderation.

    Mam pytanie. Czy ten biszkopt można nasączyć? Zwykle piekę biszkopty dzień wcześniej. Następnego dnia nasączam i robię masę budyniową z masłem. Teraz po raz pierwszy chcę upiec biszkopt bezglutenowy dla córki na tort i nie wiem czy mogę zrobić tak samo. Pozdrawiam

Dodaj komentarz

Weronika Madejska

"W życiu tak już często bywa, że… najpiękniejsze prezenty od losu dostajemy opakowane w problem".

Tymi słowami zaczyna się książka mojej Mamy. Uważam, że doskonale pasują one również do mojej historii. Kiedy poszłam do szkoły, od rówieśników odróżniał mnie wyraźnie niższy wzrost i bardzo szczupła sylwetka.
Czytaj więcej

Spotkajmy się na Instagramie

Blog roku 2011

Blog roku 2011