Puszysty keks sentymentalny

16 grudnia 2016 , In: bez mleka, bez soi, Boże Narodzenie, ciasta
2

Ciasto pełne bakalii to świąteczna klasyka gatunku, ale też placek, który po prostu trzeba lubić. Ten kto z uporem wydłubuje wszystkie rodzynki z sernika raczej nie odnajdzie się w tych klimatach. Dla mnie jest to pozycja sentymentalna- jedno z pierwszych ciast jakie udało mi się samodzielnie upiec. Pierwotnie przygotowywałam je jako babeczki, do których dodawałam żurawinę i orzechy. Piekłam je niezliczone ilości razy, zawsze puszyste i wilgotne dzięki dodatkowi jabłek. Przepadałam za nimi po prostu. Wierni czytelnicy mogli widzieć ten przepis w archiwum bloga. Bardzo często dostaję jednak pytania o receptury, które dodawałam bardzo dawno temu, a których nie piekłam już całe lata, czasami nawet nie pamiętam. Chciałabym więc przypomnieć ten pyszny keks, ale w nowej wersji, bez gotowych mieszanek. To bardzo proste ciasto, o krótkim składzie, w którym najważniejszym etapem jest porządne ubicie żółtek i piany z białek. Zaryzykowałabym tezę, że nie może się nie udać. Jutro będziemy piec je na warsztatach.

Dobrej nocy! ♥

Keks

składniki

  • 5 jajek
  • 175 g cukru (lub innego sypkiego słodziku)
  • 50 g mąki ziemniaczanej
  • 50 g mąki ryżowej
  • 75 g mąki owsianej (bezglutenowej)
  • 100 g orzechów włoskich
  • 100 g ulubionych suszonych owoców
  • 1 duże jabłko lub gruszka

wykonanie

Bakalie posiekaj. Jabłko obierz ze skórki i pokrój na małe kawałki. Wymieszaj razem.

Małą keksówkę natłuść delikatnie, wyłóż papierem do pieczenia. Mąkę przesiej.

Białka ubij na sztywną pianę, odstaw. Żółtka ubij z cukrem na jasną, puszystą masę przez 5-7 minut. Stopniowo łyżka po łyżce dodawaj mąkę, a następnie wmieszaj bakalie.

Dodaj pianę i połącz delikatnie, ale dokładnie za pomocą dużej szpatuły lub drewnianej łyżki. Ciasto przełóż do foremki. Piecz ok. 50 minut w temperaturze 180°C

Jeszcze ciepłe możesz polukrować. Krój po zupełnym wystudzeniu.

Smacznego!

dsc_8524_snapseedfree-logo

Inne przepisy, które mogą Cię zainteresować
13 grudnia 2012

Ważne

bez mleka, bez orzechów, bez soi, ciasta
Zobacz więcej
13 stycznia 2012

Banany, muesli, czekolada

ciasta
Zobacz więcej
11 czerwca 2014

Lody bez mleka!

bez jajek, bez mleka, desery, wegańskie
Zobacz więcej
    • Urszula
    • 20 grudnia 2016
    Odpowiedz

    Jaką mąką można zastąpić mąkę owsianą?

      • Weronika
      • 20 grudnia 2016
      Odpowiedz

      Gryczana niepalona lub po prostu pół na pół- ryżowa i ziemniaczana.

    • wioletta
    • 27 grudnia 2016
    Odpowiedz

    Witam!
    Ciasto pieknie wyglada, Ale bez proszku Do pieczenia?
    Czy to Tak powinno byc?
    Pozdrawiam

      • Weronika
      • 2 stycznia 2017
      Odpowiedz

      Tak. Dobrze ubite jajka nie potrzebują już proszku :)

    • Sylwia
    • 10 lutego 2017
    Odpowiedz

    Witam. Czy pisząc mąka ziemniaczana masz na myśli skrobie ?

      • Weronika
      • 16 lutego 2017
      Odpowiedz

      Mąkę, skrobię, zamiennie. Używam Trzemeszno.

    • Ani
    • 29 listopada 2017
    Odpowiedz

    Witam Ciasto jak rozumie jest bez proszku do pieczenia i żadnych spulchniaczy

Dodaj komentarz

Weronika Madejska

"W życiu tak już często bywa, że… najpiękniejsze prezenty od losu dostajemy opakowane w problem".

Tymi słowami zaczyna się książka mojej Mamy. Uważam, że doskonale pasują one również do mojej historii. Kiedy poszłam do szkoły, od rówieśników odróżniał mnie wyraźnie niższy wzrost i bardzo szczupła sylwetka.
Czytaj więcej

Oferta świąteczna

Premiera mojej drugiej książki już 13 lutego

Subskrypcja

Chcesz być powiadamiany o wpisach na moim blogu? Podaj imię i adres email :)
Przenigdy, nikomu i pod żadnym pozorem, nie udostępniam personaliów osób zapisujących się na moje listy adresowe.

Powered by WPNewsman

Blog roku 2011

Blog roku 2011