Puszysty keks sentymentalny

16 grudnia 2016 , In: bez mleka, bez soi, Boże Narodzenie, ciasta
1

Ciasto pełne bakalii to świąteczna klasyka gatunku, ale też placek, który po prostu trzeba lubić. Ten kto z uporem wydłubuje wszystkie rodzynki z sernika raczej nie odnajdzie się w tych klimatach. Dla mnie jest to pozycja sentymentalna- jedno z pierwszych ciast jakie udało mi się samodzielnie upiec. Pierwotnie przygotowywałam je jako babeczki, do których dodawałam żurawinę i orzechy. Piekłam je niezliczone ilości razy, zawsze puszyste i wilgotne dzięki dodatkowi jabłek. Przepadałam za nimi po prostu. Wierni czytelnicy mogli widzieć ten przepis w archiwum bloga. Bardzo często dostaję jednak pytania o receptury, które dodawałam bardzo dawno temu, a których nie piekłam już całe lata, czasami nawet nie pamiętam. Chciałabym więc przypomnieć ten pyszny keks, ale w nowej wersji, bez gotowych mieszanek. To bardzo proste ciasto, o krótkim składzie, w którym najważniejszym etapem jest porządne ubicie żółtek i piany z białek. Zaryzykowałabym tezę, że nie może się nie udać. Jutro będziemy piec je na warsztatach.

Dobrej nocy! ♥

Keks

składniki

  • 5 jajek
  • 175 g cukru (lub innego sypkiego słodziku)
  • 50 g mąki ziemniaczanej
  • 50 g mąki ryżowej
  • 75 g mąki owsianej (bezglutenowej)
  • 100 g orzechów włoskich
  • 100 g ulubionych suszonych owoców
  • 1 duże jabłko lub gruszka

wykonanie

Bakalie posiekaj. Jabłko obierz ze skórki i pokrój na małe kawałki. Wymieszaj razem.

Małą keksówkę natłuść delikatnie, wyłóż papierem do pieczenia. Mąkę przesiej.

Białka ubij na sztywną pianę, odstaw. Żółtka ubij z cukrem na jasną, puszystą masę przez 5-7 minut. Stopniowo łyżka po łyżce dodawaj mąkę, a następnie wmieszaj bakalie.

Dodaj pianę i połącz delikatnie, ale dokładnie za pomocą dużej szpatuły lub drewnianej łyżki. Ciasto przełóż do foremki. Piecz ok. 50 minut w temperaturze 180°C

Jeszcze ciepłe możesz polukrować. Krój po zupełnym wystudzeniu.

Smacznego!

dsc_8524_snapseedfree-logo

    • Urszula
    • 20 grudnia 2016
    Odpowiedz

    Jaką mąką można zastąpić mąkę owsianą?

      • Weronika
      • 20 grudnia 2016
      Odpowiedz

      Gryczana niepalona lub po prostu pół na pół- ryżowa i ziemniaczana.

    • wioletta
    • 27 grudnia 2016
    Odpowiedz

    Witam!
    Ciasto pieknie wyglada, Ale bez proszku Do pieczenia?
    Czy to Tak powinno byc?
    Pozdrawiam

      • Weronika
      • 2 stycznia 2017
      Odpowiedz

      Tak. Dobrze ubite jajka nie potrzebują już proszku :)

    • Sylwia
    • 10 lutego 2017
    Odpowiedz

    Witam. Czy pisząc mąka ziemniaczana masz na myśli skrobie ?

      • Weronika
      • 16 lutego 2017
      Odpowiedz

      Mąkę, skrobię, zamiennie. Używam Trzemeszno.

Dodaj komentarz

Weronika Madejska

"W życiu tak już często bywa, że… najpiękniejsze prezenty od losu dostajemy opakowane w problem".

Tymi słowami zaczyna się książka mojej Mamy. Uważam, że doskonale pasują one również do mojej historii. Kiedy poszłam do szkoły, od rówieśników odróżniał mnie wyraźnie niższy wzrost i bardzo szczupła sylwetka.
Czytaj więcej

Akademia bez glutenu

Premiera mojej drugiej książki już 13 lutego

Subskrypcja

Chcesz być powiadamiany o wpisach na moim blogu? Podaj imię i adres email :)
Przenigdy, nikomu i pod żadnym pozorem, nie udostępniam personaliów osób zapisujących się na moje listy adresowe.

Powered by WPNewsman

Blog roku 2011

Blog roku 2011