Rogaliki z twarożkiem i jabłkami

18 października 2014 , In: babeczki i ciastka, bez soi, Boże Narodzenie
0

W październikowy poranek do okna zagląda piękne słońce. Powietrze dawno nie było tak rześkie, ciepłe i energetyzujące.

Na biurku piętrzy się stos zeszytów, książek i przypominajek. Tego co trzeba zrobić teraz i tego co może chwilę poczekać. Szukając lektury do szkoły natknęłam się na cieniutką książeczkę z krótkimi wierszami ks. Jana Twardowskiego. Zajrzałam i ciepło zrobiło mi się na sercu. Ostatnio pełna jestem jakieś melancholii i przeświadczenia, że niedługo coś się skończy. Ten rok nie jest zupełnie przyjemny. Z troską zauważam, że może łatwiej nie będzie. Kiedyś takie wyrazy jak matura czy studia były mi zupełnie obce i odległe. Dziś z większością osób, z którymi rozmawiam schodzimy tylko na takie tematy. I choć człowiek powinien stale się rozwijać, pokonywać trudności i iść do przodu czasami niewątpliwie chciałby pozostać małym dzieckiem w świecie, w którym może schować się za maminą spódnicą.

W dzień taki jak dziś warto otworzyć okno, włożyć ciepły sweter, włączyć ulubioną płytę i ulepić blaszkę drożdżowych rogalików z twarożkiem i pieczonym jabłkiem. Maślane ciasto pachnące jesienią, przyjemnie otula i czyni z domowego fotela prawdziwy raj na ziemi.

12 sztuk

Rogale z twarożkiem i jabłkami

składniki:

– 200 g mąki Schaer Mix Bread

– 100 g mąki owsianej lub ryżowej

– 5 g drożdży instant

– 50 g cukru

– 1 jajko

– 40 g masła (roztopionego)

– 200 ml ciepłego mleka

– 100 g sera mielonego dwukrotnie

– 2 łyżki miodu

– 1 jabłko

– posiekane orzechy włoskie lub rodzynki

– białko do posmarowania rogali

wykonanie:

Mąkę przesiej do miski, wymieszaj z drożdżami i cukrem. Wbij jajko, wlej mleko i masło.

Wszystkie składniki wyrób dobrze mikserem. Ciasto powinno być bardzo luźne.

Przełóż do czystej miski i odstaw do wyrośnięcia na 1h.

Twaróg wymieszaj z miodem i orzechami.

Na posypanym mąką blacie rozwałkuj ciasto. Wycinaj z niego równe trójkąty. Na środku każdego ułóż twarożek i kilka kostek jabłka. Zwiń wzdłuż dłuższego boku.

Rogaliki ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odstaw n 15 min, następnie posmaruj białkiem.

Piecz 25- 30 minut w temp. 190 stopni C.

Smacznego!

_DSC3306_Snapseed

_DSC3324_Snapseed

_DSC3335_Snapseed

freelogo

 

  1. Odpowiedz

    Ten stos zeszytów… Ja od godziny zamiast zabrać się za uczenie do sprawdzianu z fizyki siedzę na Twoim blogu i drukuję co drugi przepis bez jajek :) Od razu poprawił mi się chumor, kiedy zobaczyłam przepis na wrapy i placuszki z kaszy jaglanej. A pizza- muszę spróbować. Od stycznia, kiedy zrobiłam swoją pierwszą bg (poszła do kosza) jem gotowe spody z Schaera.
    Twojego bloga odkryłam jakieś dwa miesiące temu i od tego czsu czekam na każdy kolejny post. Dzięki, że chce Ci się pisać. Czytanie Twojego bloga to dla mnie najprzyjemniejsza chwila dnia. Pozdrawiam

    • nat
    • 20 października 2014
    Odpowiedz

    Studiowanie jest fajne, nic się nie martw :) Matura z perspektywy czasu też przestaje wydawać się taka straszna. Wiem, łatwo mówić, ale zobaczysz 😉 Trzymaj się myśli, że przed Tobą 4 miesiące wakacji – pomaga! Powodzenia :)

  2. Odpowiedz

    Witam Państwa bardzo Serdecznie. Dzisiaj został uruchomiony sklep internetowy. http://www.bezglutenowezabrze.pl. Jesteśmy w trakcie dodawania produktów, Zapraszam i Pozdrawiam. Magdalena Gołąb

  3. Odpowiedz

    Dziękuję za wspaniały przepis, który dodał mi odwagi do pierwszej próby z bezglutenowym ciastem drożdżowym. Rok temu musiałam wyrzucić do śmietnika niepamięci ponad 20 lat pieczenia i uczyć się od nowa. A za rogalikami tęskniłam. Nie da się z tego ciasta zrobić takich malutkich jakie zwykle piekłam, ale i tak wyszły pyszne i chrupiące. No i cała ta radość – znów poczuć pod palcami ciepłe, miękkie ciasto drożdżowe, nawet jeśli się lepi bardziej niż kiedyś, nawet jeśli trzeba je o wiele więcej podsypywać…
    Jeszcze raz dziękuję za ten przepis i za całego bloga.

  4. Odpowiedz

    rozumiem, że drożdże dr oetkera, ale czy można kupić twaróg już zmielony bezpieczny dla nas? Jakiej firmy dodajesz rodzynki? Będę wdzięczna za odpowiedź. Pozdrawiam

      • Weronika
      • 1 lutego 2015
      Odpowiedz

      Używam każdych, sparzam i dodaję. Twaróg najlepiej zmielić samemu, a jeżeli nie to kupić coś lepszego- Piątnicę czy President.

  5. Odpowiedz

    A ja mam takie pytanie – czy po wyrośnięciu ciasta trzeba je jakoś jeszcze zagniatać? Pięknie wyrosło, ale nadal było „lejące”. Nie było opcji by jakkolwiek wałkować. Jedyne co dało się zrobić to dosypać mąki i zagnieść w kulki i upchnąć do środka jabłka. Może macie jakieś pomysłu, czemu ciasto nie wyszło?

  6. Odpowiedz

    Czy zamiast zwykłego mleka mogę użyć do tego przepisu mleka bez laktozy lub roślinnego ;)?

      • Weronika
      • 15 maja 2015
      Odpowiedz

      Jasne, też używam roślinnego :)

Dodaj komentarz

Weronika Madejska

"W życiu tak już często bywa, że… najpiękniejsze prezenty od losu dostajemy opakowane w problem".

Tymi słowami zaczyna się książka mojej Mamy. Uważam, że doskonale pasują one również do mojej historii. Kiedy poszłam do szkoły, od rówieśników odróżniał mnie wyraźnie niższy wzrost i bardzo szczupła sylwetka.
Czytaj więcej

Spotkajmy się na Instagramie

Blog roku 2011

Blog roku 2011