Subiektywnie najlepsze ciasto ze śliwkami (bez jajek)

1

Ostatnie zdjęcia do książki skutkują foremkami pełnymi ciast. Dzielę się więc z kim mogę. Wczoraj dwie blaszki dostarczyłam przyjaciółce, otrzymując w zamian pudło śliwek i orzechów. W domu skończyły się jednak zapasy wiejskich jajek, a nawet mleka roślinnego.  W najlepsze trwa natomiast sezon na jabłkowe przetwory.”Może coś z tego będzie”- pomyślałam i podreptałam do garażu po słoiczek musu. Niezbyt pewnie ukręciłam ciasto z tego co było pod ręką bo śliwki prosiły by szybko podjąć decyzję. Efekt przerósł moje najśmielsze oczekiwania, a niedługo po wysunięciu blaszki z piekarnika, po cieście nie zostało ani śladu. Jutro powtórka.

DSC_6309_Snapseed

Biszkoptowe ze śliwkami

składniki

  • 100 g mąki owsianej (bezglutenowej)
  • 50 g mąki ziemniaczanej
  • ½ łyżeczki sody
  • 200 g słodzonego musu jabłkowego
  • 100 ml mocnej herbaty
  • 70 ml oleju
  • wydrylowane węgierki

wykonanie

Blaszkę (użyłam podłużnej foremki do tarty z wyjmowanym dnem) natłuść.

Mąkę przesiej, wymieszaj z sodą.

Olej, mus oraz herbatę zblenduj na jednolitą masę.

Składniki mokre dodaj do suchych i wymieszaj łyżką.

Ciasto przełóż do foremki. Uwieńcz połówkami śliwek.

Piecz 25-30 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni C. (Piekłam z termoobiegiem)

Gotowe ciasto możesz oprószyć cukrem pudrem.

Smacznego!

free-logo

 

    • Anna
    • 25 sierpnia 2016
    Odpowiedz

    Jakiej wielkości blaszkę użyć? Czy ciasto jest z tych grubszych, puszystych czy raczej cienki placek. Ile śliwek mniej więcej potrzeba? Proszę o info i lecę piec :)

      • Anna
      • 25 sierpnia 2016
      Odpowiedz

      Co ślepemu po oczach :) Zafiksowałam się na zdjęciu śliwek i dopiero teraz widzę, że to placek ale jakiej wielkości? Ślinka mi cieknie od samego widoku.

        • Weronika
        • 25 sierpnia 2016
        Odpowiedz

        :) Użyłam klasycznej foremki do podłużnej tarty (10×35).

    • magda
    • 30 sierpnia 2016
    Odpowiedz

    Weroniko, czy inna kombinacja mąk (np jaglana lub gryczana + tapioka) będzie OK w tym przepisie ?
    Czy herbata musi byc czarna ?

      • Weronika
      • 31 sierpnia 2016
      Odpowiedz

      Można spróbować, po 50 g każdej. Czarna herbata dobrze komponuje się ze śliwkami. Można zaszaleć np. z mocnym Earl Greyem, ale z inną też powinno być ok :)

    • Ola
    • 31 sierpnia 2016
    Odpowiedz

    Jak bardzo słodzony jest ten mus jabłkowy?

      • Weronika
      • 31 sierpnia 2016
      Odpowiedz

      Tata robił :) Słodki. Można też dodać niesłodzony i sypnąć ksylitol/ cukier do smaku.

    • Julita
    • 2 września 2016
    Odpowiedz

    Pani Weroniko

    Jakiej kombinacji mąk użyła by Pani do zwykłych muffinek z jagodami?

    Pozdrawiam
    Julita

      • Weronika
      • 6 września 2016
      Odpowiedz

      Ryżowej, owsianej i ziemniaczanej :)

    • Magda
    • 4 września 2016
    Odpowiedz

    Ciasto jedno z moich ulubionych. Robiłam je już drugi raz (za pierwszym razem zapomniałam posłodzić mus i bardzo mi tej słodyczy brakowało) i teraz wyszło wyśmienite. Moje dzieci je uwielbiają! Przepis tym bardziej fajny, bo szybki i ze składników, które zazwyczaj są w domu.

      • Weronika
      • 6 września 2016
      Odpowiedz

      Ale super ♥

    • Ewwa
    • 25 września 2016
    Odpowiedz

    Dodałam zamiast jabłek mus z dyni – bo ten akurat miałam, trochę soku z cytryny i ksylitol. Mąkę orkiszową- czyli wersja glutenowa, reszta bez zmian. Ciasto wyszło trochę gorzkie – czy może za dużo sody? I proponuję od razu zrobić 1/2 porcji więcej bo ciasta jest mało :-)

    • mariola
    • 22 listopada 2016
    Odpowiedz

    Czy można zamienić śliwki na inne owoce? mrożone maliny byłyby dobre?

    • Ola
    • 24 czerwca 2017
    Odpowiedz

    Zrobiłam ściśle wg przepisu. Niestety nie wyszło smacznie. Siedziało w piekarniku 3 razy dłużej, spód mokry, zakalec, wyrażnie czuć olej. Chyba nie mam talentu bo to już 3 ciasto od Ciebie, które wylądowało w koszu

      • Weronika
      • 6 lipca 2017
      Odpowiedz

      Wielka szkoda. Nie trzeba mieć talentu, może tylko odrobinę wprawy w pieczeniu w ogóle :)

    • P
    • 10 sierpnia 2017
    Odpowiedz

    Podobno przecier jablkowy jest jednym z zamiennikow jajek.

    Jedno jajko = 1/3 szklanki przecieru z jablek.
    Jedno jajko = tez polowie rozgniecionego na papke banana.

    • Maja
    • 27 września 2017
    Odpowiedz

    Dziękuję Ci za bardzo łatwy i dobry przepis-to jedyne ciasto, które smakuje mojej małej alergiczce, jest uczulona na tak wiele, jest po silnych reakcjach alergicznych, więc gotuję Jej do przedszkola wszystko, jesteśmy wdzięczne za super przepis, pozdrawiamy🙂

    • agnieszka
    • 7 października 2017
    Odpowiedz

    Kocham Twoją stronę i często się nią inspiruję podczas domowego pichcenia :)
    Zrobiłam to ciasto ze śliwkami wg przepisu, niestety wyszło dziwne…o gumowatej konsystencji :(
    Co może być powodem?

    • Paulina
    • 31 października 2017
    Odpowiedz

    Dołączam sie do pytania, w smaku wyszło super ale mokre gumowate.
    Czy wiadomo co może buc przyczyna ?
    Proszę o poradę 😊

    • marta
    • 8 listopada 2017
    Odpowiedz

    Probowalam z mrozonymi owocami ale wyszedl gniot czyli chyba zakalec :) Na zdjeciu ciasto wyglada na takie jak prawdziwe :)

      • marta
      • 8 listopada 2017
      Odpowiedz

      Choć musu jabłkowego dałam na oko… Może tu leży przyczyna… :/

Reply to Magda. cancel

Weronika Madejska

"W życiu tak już często bywa, że… najpiękniejsze prezenty od losu dostajemy opakowane w problem".

Tymi słowami zaczyna się książka mojej Mamy. Uważam, że doskonale pasują one również do mojej historii. Kiedy poszłam do szkoły, od rówieśników odróżniał mnie wyraźnie niższy wzrost i bardzo szczupła sylwetka.
Czytaj więcej

Spotkajmy się na Instagramie

Blog roku 2011

Blog roku 2011