Święta bez baby?

4 kwietnia 2012 , In: ciasta
0

Tworzę kolejne mazurki, zapisuję pomysły,  myślę nad idealnym sernikiem, powoli ścieram kurze i „segreguje” minione wydarzenia.

Was zapraszam na kawałek puchowej babki na majonezie.

 

10- 12 kawałków

Baba majonezowa:

Potrzebne składniki:

  • 4 jajka, 1 szklanka cukru pudru*, pół szklanki mąki ziemniaczanej, pół szklanki mąki bezglutenowej lub pszennej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia**, 6 łyżeczek majonezu, szczypta soli
  • masło do formy
  • lukier: cukier puder, wrzątek

Sposób przygotowania:

Formę do baby bardzo dokładnie natłuść, aby po upieczeniu ciasto dobrze odchodziło od blachy.

Obydwie mąki przesiej ze sobą dwa razy a następnie wymieszaj z proszkiem.

Białka ubij na sztywną pianę ze szczyptą soli. Dodawaj po łyżce cukru pudru, a następnie na średnich obrotach miksera- po łyżeczce majonezu.

Dodaj po jednym żółtku, za każdym razem dokładnie ucierając.

Przesiej do jajek mąki i wymieszaj dokładnie aczkolwiek deliktanie łyżką.

Masę przelej do formy i piecz około 40 minut w temp. 180 stopni C.

Po wystudzeniu wyłóż na talerz, odwracając blachę do góry dnem i przytrzymując ciasto dłonią.

Babę można polukrować: do cukru pudru należy dodawać w bardzo małych ilościach wrzątek i mieszać. Powinien być gęsty i śnieżnobiały. Do zbyt rzadkiego dodaj więcej cukru, do zbyt gęstego- wrzątek. Proporcje na oko 😉

Smacznego!

Smacznego!

*szklanka o pojemności 250 ml

**na diecie- proszek bezglutenowy

    • Magdalena
    • 4 kwietnia 2012
    Odpowiedz

    i pozostał tylko taki mały okruszek :))

    • ewa
    • 5 kwietnia 2012
    Odpowiedz

    Jej moja babeczka :)

  1. Odpowiedz

    Mniam! Palce lizać 😀

  2. Odpowiedz

    Jak dobrze jest zajrzeć do Twojej kuchni :) Werka. Właśnie upiekłam babkę – wyszła wyśmienicie! Teraz odpoczywam po intensywnym dniu przedświątecznych porządków i prac kuchennych :) Pozdrawiam serdecznie!

      • Weronika
      • 6 kwietnia 2012
      Odpowiedz

      Wielka to radość, czytać takie rzeczy.

      Radosnych Świąt!

  3. Odpowiedz

    a jaki majonez jest bezglutenowy???

  4. Odpowiedz

    Gdybym chciała zrobić tą babę jako babeczki to skrócić czas pieczenia? Nie mam formy na babę, za to mam formy na babeczki w kształcie jajek:)

Dodaj komentarz

Weronika Madejska

"W życiu tak już często bywa, że… najpiękniejsze prezenty od losu dostajemy opakowane w problem".

Tymi słowami zaczyna się książka mojej Mamy. Uważam, że doskonale pasują one również do mojej historii. Kiedy poszłam do szkoły, od rówieśników odróżniał mnie wyraźnie niższy wzrost i bardzo szczupła sylwetka.
Czytaj więcej

Spotkajmy się na Instagramie

Blog roku 2011

Blog roku 2011