Torcik tiramisu (bez mleka)

28 października 2015 , In: bez cukru, bez mleka, bez orzechów, bez soi, ciasta, torty
0

Kilka dni temu rzuciłam: hmm, może zrobię bezmleczne tiramisu? Zajęłam się jednak masą innych czynności i bajeczny deser umknął mojej uwadze. Okazało się, że mama naprawdę czekała na porcję takowego, a skoro miała przed sobą ciężki dzień, zreflektowałam się i postanowiłam sprawić jej przyjemność. Zamiast małych porcji przygotowałam dostojny torcik zwieńczony masą malutkich, kremowych rozetek. I był to ten dzień, kiedy degustatorka rozpłynęła się z rozkoszy, a autorka nieskromnie przyznała jej rację. Gorąco polecamy!

średnica 20 cm

Torcik tiramisu (bez mleka i cukru)

składniki
biszkopty
• 3 jajka
• 90 g ksylitolu
• 80 g mąki ziemniaczanej
• 1/4 łyżeczki sody lub ½ łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
masa
• 2 puszki mleka kokosowego
• 50 g ksylitolu
• 5 kopiatych łyżek kakao
• filiżanka mocnej kawy do nasączenia
• 3 łyżki amaretto

wykonanie

Białka ubij na sztywną pianę, dodawaj stopniowo ksylitol, a następnie po jednym żółtku.

Mąkę wraz z proszkiem przesiej na masę i delikatnie wymieszaj szpatułką.

Możesz upiec jeden biszkopt lub (tak jak ja) podzielić masę na 4 części i każdą upiec osobno na idealnie równy blat.

Piecz ok 12 minut w temp. 190 stopni C.*

W tym czasie otwórz puszki mleka i wydobądź tylko zwartą, białą część. 3/4 umieść w misce i wraz z ksylitolem zmiksuj jak kremówkę. Odstaw do lodówki gdzie ponownie zgęstnieje.

Przygotuj paterę lub talerz i ułóż pierwszy, wystudzony blat. Nasącz obficie kawą z dodatkiem amaretto, pokryj masą i posyp równomiernie kakao. W ten sam sposób przełóż pozostałe biszkopty. Boki pokryj cienką warstwą masy.

Na wierzchu ciasta wyciśnij rozetki z pozostałego mleka kokosowego (musi być bardzo gęste). Całość posyp kakao i schłódź w lodówce minimum 24 h.

Smacznego!

*upieczenie jednego, grubego biszkoptu w blaszce 20 cm zajmie około 20 minut.

DSC_5555_Snapseed

DSC_5568_Snapseed

free-logo

    • Marta
    • 6 listopada 2015
    Odpowiedz

    Jak go zobaczylam,to wiedziałam że muszę go zrobić. Jutro mam gości i właśnie nadeszła chwila próby. Mam nadzieję, że nie wyjdzie smaczny torcik.

      • Weronika
      • 6 listopada 2015
      Odpowiedz

      Musi! :)

        • Marta
        • 7 listopada 2015
        Odpowiedz

        Torcik pyszny chociaż nie obeszło się bez niespodzianek. Najpierw biszkopt spektakularnie opadł( pieklam z cukrem i dodatkiem 2 lyzek mielonych migdałów bo mi nie starczylo mąki ziemniaczanej).Podzielilam więc go na 2 blaty( pieklam go na raz). Ale tak jak mowie: w smaku jest bardzo dobry.

    • Dominika
    • 17 stycznia 2016
    Odpowiedz

    i to jest odpowiedz na moje poszukiwania! urodzinowy tort dla mojego bezglutenowego Synka i bezmlecznego Meza – ja tez bezglutenowa.
    moje chlopaki maja urodziny w ten sam dzien wiec to bedzie tort idealny! dziekuje!

    • Lucyna
    • 30 stycznia 2016
    Odpowiedz

    Co mozna dodac zamiast amaretto.

      • Weronika
      • 1 lutego 2016
      Odpowiedz

      Inny likier, może być też dobry rum.

    • Agnieszka
    • 26 marca 2016
    Odpowiedz

    Zrobiłam :) Małe modyfikacje zostały wprowadzone. Dwie większe warstwy, mniej ksylitolu. Syn robił dekoracje zewnętrze: jabłko suszone, amrantus popping, wiórki z kokosa. Pięknie i pyszne ciasto. Bardzo dziękujemy.

    • Kasia
    • 28 listopada 2017
    Odpowiedz

    Mam bezglutenowa make wraz z ksylitolem, wiec czy moge ominac ksylitol? I jakie proporcje? Czy kokosowe mleko moge zastapic mlekiem kozim?

    Dziekuje z gory za odpowiedz :)

    • Magda
    • 3 listopada 2018
    Odpowiedz

    Your comment is awaiting moderation.

    Weroniko, czy mogę zastąpić białka aquafabą? córka jest uczulona na białko jaja kurzego ( żółtka może jeść) . jeśli tak to ile aquafaby mam użyć?

Reply to Lucyna. cancel

Weronika Madejska

"W życiu tak już często bywa, że… najpiękniejsze prezenty od losu dostajemy opakowane w problem".

Tymi słowami zaczyna się książka mojej Mamy. Uważam, że doskonale pasują one również do mojej historii. Kiedy poszłam do szkoły, od rówieśników odróżniał mnie wyraźnie niższy wzrost i bardzo szczupła sylwetka.
Czytaj więcej

Spotkajmy się na Instagramie

Blog roku 2011

Blog roku 2011