Tort chałwowy dla mamy

29 maja 2017 , In: bez mleka, bez soi, torty
1

Pieczenie dla bliskich to zawsze inny rodzaj motywacji i wielka przyjemność. Moi goście są rozpieszczeni i wiedzą, że jeżeli tylko mam chwilę na odpalenie piekarnika, mogą liczyć na mały lub większy deser. Mama uwielbia dobrze nasączony torcik mocca, jednak z racji jej święta chciałam choć odrobinę ją zaskoczyć. Znając jej gusta zaryzykowałam eksperyment z chałwą i nie pomyliłam się. Torcikowi nie brakuje niczego oprócz… większej ilości słodkiego kremu. W przyszłości na pewno przygotuję dwa razy więcej masy, a tymczasem składniki podwoiłam w przepisie poniżej. Przygotujcie z pojawiającymi się powoli sezonowymi owocami. Warto!

DSC_5514_Snapseed

średnica 18 cm

Tort chałwowy

składniki

biszkopt

  • 3 jajka
  • 70 g ksylitolu (lub cukru)
  • 90 g mąki ziemniaczanej
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia

krem

  • 400 g chałwy
  • 2 puszki mleka kokosowego*

dodatkowo

  • woda z cytryną do nasączenia
  • kwaskowate owoce

wykonanie

Rozpocznij od przygotowania kremu. Z puszek mleka oddziel tylko stałą część. Chałwę rozkrusz i zblenduj na jednolitą masę z łyżką mleka. Pozostałą śmietanę kokosową ubij mikserem, a następnie połącz z masą chałwową. Krem chałwowy schłódź w lodówce przez godzinę, do stężenia.

Z papieru do pieczenia wytnij trzy koła o średnicy 18 cm. Jednym arkuszem wyłóż spód foremki.

Białka ubij na sztywną pianę. Dodawaj stopniowo słodzik, a następnie żółtka. Mąkę wymieszaj z proszkiem i przesiej do masy jajecznej. Wymieszaj delikatnie, ale dokładnie za pomocą łyżki.

Do blaszki wyłóż 1/3 ciasta i piecz w temperaturze 190 stopni C przez około 6 minut. Następnie z pozostałego ciasta upiecz dwa pozostałe.

Wystudzone biszkopty nasącz obficie i przełóż kremem. Uwieńcz owocami. Torcik schłódź w lodówce przez kilka godzin, a najlepiej całą noc.

Smacznego!

*użyłam mleka Thai Coco

DSC_5632_Snapseed

Inne przepisy, które mogą Cię zainteresować
29 listopada 2016

Kulki a’la snickers

bez cukru, bez jajek, bez mleka, bez soi, desery, wegańskie
Zobacz więcej
28 stycznia 2012

To już setny raz!

torty
Zobacz więcej
5 lipca 2011

Pierwsze babeczki

babeczki i ciastka
Zobacz więcej
    • Natalia
    • 30 maja 2017
    Odpowiedz

    Jakiej chałwy użyłaś? Gdzie taką można kupić? Ja tylko raz spotkałam się z bezglutenowa chałwa bez laktozy (taka malutka kostka).

      • Ela
      • 31 maja 2017
      Odpowiedz

      Można kupić w Lidl ale nie każda.Trzeba czytać skąd.

  1. Odpowiedz

    Skład wydaje się idealny dla mnie. Myślę, że wypróbuję go niedługo :)

    • Kasia
    • 7 czerwca 2017
    Odpowiedz

    Mam pytanie. W jakiej temperaturze piec biszkopt?

      • Weronika
      • 13 czerwca 2017
      Odpowiedz

      Ups, już dopisałam. 190 :)

    • Ania
    • 5 lipca 2017
    Odpowiedz

    Czy do kremu nada się chałwa domowej roboty (miód +sezam)?

    • sylwia
    • 16 stycznia 2018
    Odpowiedz

    Witam, czy chałwę można zastapic tahini ??

    • Malwina
    • 19 sierpnia 2018
    Odpowiedz

    Your comment is awaiting moderation.

    Pomocy,mój krem poplynal,dosłownie wypłynął i była powódź ;(( co złe zrobiłam?

    • Alicja
    • 5 czerwca 2019
    Odpowiedz

    Your comment is awaiting moderation.

    Z przepisu używam masy. Jest genialna. Biszkopt nasączałam różnymi mieszankami ale dochodzę do wniosku, ze najlepszy jest sok z całej cytryny ze sporym dodatkiem wódki i nieco wody.
    Ostatnio miałam niestety ciepłe mleko kokosowe w puszce więc dodałam odpowiednio agar agar i tez dobrze masa się udała.
    Polecam!

Reply to Ela. cancel

Weronika Madejska

"W życiu tak już często bywa, że… najpiękniejsze prezenty od losu dostajemy opakowane w problem".

Tymi słowami zaczyna się książka mojej Mamy. Uważam, że doskonale pasują one również do mojej historii. Kiedy poszłam do szkoły, od rówieśników odróżniał mnie wyraźnie niższy wzrost i bardzo szczupła sylwetka.
Czytaj więcej

Spotkajmy się na Instagramie

Blog roku 2011

Blog roku 2011