Idealna pizza bezglutenowa

4 grudnia 2013 , In: bez cukru, bez jajek, bez soi, dania główne
9

Ja też płakałam, że nie zjem już nigdy pizzy. Jako kompletny amator, ładnych kilka lat wstecz, usiłowałam stworzyć drożdżowe z mąki… ziemniaczanej. Tak jak innym razem do brownie zamiast jajek dodałam… wody. A co! Ktoś powiedział – wiara czyni cuda. W kuchni oprócz szczypty wyobraźni przydaje się jednak kilka sztywnych zasad. Chociażby fakt, że połączenie skrobi roślinnej nada się na krochmal do pościeli a nie idealną pizzę!

Od próby do próby wypracowałam przepis idealny. Ciasto ma podwoić swoją objętość, dobrze się wałkować a nawet wykazywać właściwości rozciągające.  Chrupać po upieczeniu przy zachowaniu jednak absolutnej puszystości wewnątrz.

Dostałam masę maili z pytaniami o ciasto na bezglutenową pizzę, a najczęstsze określenie, którym nazywacie wynik swojej pracy to twarda podeszwa.  Po kilku ostatnich wiadomościach, wstałam dziś wyjątkowo wcześniej i upiekłam pizzę na śniadanie. Nie pochwalam tego ale przepis owszem! Krok po kroku, do sukcesu.

Dajcie znać jak sytuacja będzie wyglądać!

 

3 małe pizze

Pizza 

przepis podstawowy

składniki:

ciasto: 300 g mąki bezglutenowej + więcej do podsypania*, 1/4 łyżeczki soli morskiej, 1 płaska łyżeczka drożdży, ok. 250 ml letniej wody, 2 łyżki oliwy z oliwek

sos**: 200 g pomidorów z puszki dobrej jakości, sól morska, 3 łyżki oliwy z oliwek, świeże zioła: oregano, bazylia, rozmaryn

dodatki: ser mozzarella pokrojony w plastry, czarne oliwki, bazylia, rukola

wykonanie:

Mąkę przesiej do miski. Wymieszaj dokładnie z drożdżami i solą. Dodaj oliwę i wlewaj stopniowo wodę. Ciasto wyrób krótko mikserem. Naturalnie będzie lekko lepiące. Przełóż do miski wysypanej odrobiną mąki i zagnieć gładkie ciasto. Czasami potrafi luźniejsze, innym razem bardziej zbite, dlatego kontrolujemy ilość wody i mąki.

Przykryj ściereczką, odstaw do podwojenia objętości na 1 h, najlepiej w ciepłe miejsce.

Pomidory zmiksuj z oliwą w blenderze. Podgrzej w rondelku. Dodaj sól i wcześniej posiekane drobno zioła.

Wyrośnięte, puszyste ciasto wyrób dłońmi kilka minut, podziel na trzy części i rozwałkuj.

Ciasto ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pokryj sosem pomidorowym i dodatkami.

Piecz w temp. 220 stopni C około 15 minut.

Podawaj ciepłą.

Smacznego!

*proponuję Schar Mix Bread

** jeżeli masz dostęp do dobrej jakości, świeżych pomidorów, usuń skórki, pokrój na kawałki i długo gotuj na oliwie

 

_DSC4169_Snapseed

_DSC4179_Snapseed

_DSC4254_Snapseed

 

1079287_692722667419895_739849929_n

    • Imię *
    • 4 grudnia 2013
    Odpowiedz

    jakiego sera Mozzarelli użyłaś?? (chodzi mi o firmę) 😉

      • Monika
      • 1 lipca 2017
      Odpowiedz

      Czy drożdże w proszku? Polecasz jakieś? Niestety mi ciasto nie wyrasta

        • Weronika
        • 6 lipca 2017
        Odpowiedz

        Używam Oetkera.

      • Weronika
      • 4 grudnia 2013
      Odpowiedz

      Galbani :)

    • Mama
    • 5 grudnia 2013
    Odpowiedz

    To prawda, że wczoraj zostaliśmy zaskoczeni pizzą na pierwsze śniadanie. Nie wiem czym ta /chodzi o przepis/ różni się od poprzednich /na blogu oglądam przede wszystkim zdjęcia i czytam niemal każdy wpis, ale do momentu pojawienia się receptury:) / ale rzeczywiście jest I-DE-AL-NA. Myślę, że nawet dużo lepsza niż tradycyjna.

    • Patrycja
    • 8 grudnia 2013
    Odpowiedz

    Weronika Madejska je pizze na śniadanie?? Wiedz ze cos sie dzieje… 😉

      • Weronika
      • 8 grudnia 2013
      Odpowiedz

      Czasami taki urok bloga kulinarnego :)

    • Ania
    • 10 grudnia 2013
    Odpowiedz

    A co byś zaproponowała zamiast gotowego mixu? Chodzi mi o inne rodzaje mąki. Nie lubię mixów, niestety .

      • Weronika
      • 11 grudnia 2013
      Odpowiedz

      Ja też ale jeżeli już robimy coś drożdżowego, a to chyba tak często miejsca nie ma to najlepiej użyć i mamy gwarancję, że się uda. Ale babcia zaprosiła mnie ostatnio na ryżową i też była ok :)

  1. Odpowiedz

    No wreszcie udało się trafić na bezglutenowe ciasto. Długo szukałem. Nie dla siebie ale dla szwagierki, która musiała jeść coś innego kiedy inni opychali się pizzą. Wyszło swietnie a jeśli ktoś lubi to polecam zrobić też na tej bazie calzone.

    • Justyna
    • 13 grudnia 2013
    Odpowiedz

    Naprawdę idealna :)

    • Ola
    • 14 grudnia 2013
    Odpowiedz

    Dla mnie idealna była pizza z wcześniejszego przepisu, który zniknął z bloga! Czy możesz go umieścić ponownie?

      • Weronika
      • 14 grudnia 2013
      Odpowiedz

      Zniknął bo to tylko powtórzenie :) Jeżeli tamta się udała, tu będzie tak samo.

  2. Odpowiedz

    A jakie drożdże..? suszone..?

    • Karcia
    • 26 stycznia 2014
    Odpowiedz

    wera, a ta pizza uda się ze zwykłej maki pszennej z glutenem?

  3. Odpowiedz

    Bezglutenowa pizza? A więc to jednak możliwe, świetny artykuł!

  4. Odpowiedz

    Odpadam ;( tęsknię za pizzą ale nie mogę jeść ani drożdży ani jajek ani glutenu i jak tu zrobić bez tego wszystkiego jakiekolwiek ciasto na spód?? Jak jedno wyeliminuję to zawsze któryś z pozostałych składników w przepisie jest… już tak długo szukam przepisu, który będzie odpowiedni dla mnie… POMOCYYYYY zaraz garnki mi przebiorą od łez. A tu na blogu tak pachnie… ;(

      • Weronika
      • 1 lipca 2014
      Odpowiedz

      Ah, ah, ah! No co możemy zrobić? Ale chwila moment coś wymyślimy, tylko teraz Natchniona rozłożona gorączką ale ma zamiar lada dzień się podnieść. Proszę regularnie zaglądać na bloga :)

      • Odpowiedz

        Z niecierpliwością i z wielkim smakiem apetytem czekam na ratunek. Życzę szybkiego powrotu do zdrowia.

    • ola
    • 13 lipca 2014
    Odpowiedz

    a jaki byl sklad tego mixu? albo chociaz nazwa? Mixy sa rozne, roznych firm i nie z kazdego tak wyjdzie, dzis mi nie wyszlo.

      • Weronika
      • 13 lipca 2014
      Odpowiedz

      Ja użyłam tu Schaera Mix B, jest gwiazdka pod przepisem. W składzie wszystko możliwe, trzeba spojrzeć na stronie pierwszego sklepu z brzegu.

        • Basia
        • 15 lipca 2017
        Odpowiedz

        A mi nie wyrosło zbytnio na max sahar Bread i nie wiem dlaczego. Robię 2 raz i drugi raz średnio wyrośnięta ;(? Mogę prosić o radę ?

          • Weronika
          • 21 lipca 2017
          Odpowiedz

          Może mąka chłonie więcej wody i ciasto jest za suche/ twarde? Proporcje można modyfikować, dodać więcej płynu lub mąki jeżeli zajdzie taka potrzeba. Albo zwyczajnie drożdże są za słabe. Czasami trafią się zwietrzałe, a wtedy ciasto ani drgnie.

    • Aga
    • 11 października 2014
    Odpowiedz

    Ciasto na pizze – super, lepsze niz z pszennej. Porcja akurat na cala blache. Da sie rozciagnac bez uzycia walka. Polecam posmarowac blache maslem zamiast papieru (maslo nadaje chrupkosci). Pozdrawiam.

  5. Odpowiedz

    właśnie zrobiłam. Faktycznie jest IDEALNA!

  6. Odpowiedz

    Niestety mi nie wyszła. Zrobiłam wszystko zgodnie z instrukcją, dodałam mieszankę krakowską mąkę. Ciasto wyszło takie twarde , chrupiące można je było łamać w rękach. Nie wiem czemu.

  7. Odpowiedz

    hydroksypropylometyloceluloza mnie troche odstrasza. Czekam na przepis nie z gotowego mixu 😉

    • niki
    • 1 czerwca 2015
    Odpowiedz

    Właśnie ją zrobiłam z lekką modyfikacją bo zamiast drożdży ( nie mogę) dałam wodę gazowaną ok. 1.5 łyżki (robiłam z 1/3 porcji).

    Pizza wyszła idealna. Chrupkie miękkie ciasto. Aż domownicy nie mogli uwierzyć że jest bezgluta.

    • Rose
    • 5 października 2015
    Odpowiedz

    Przepis na ciasto okazał się pomyłką, niesmaczny gniot, twardy z wierzchu nie da się nożem pokroić; no nic szukam dalej :

      • Weronika
      • 5 października 2015
      Odpowiedz

      Myślę, że nie można wypowiadać się tak skrajnie po jednej nieudanej próbie. Rose, nie mam pojęcia co poszło nie tak bo nie dajesz mi szansy poszukać źródła problemu. Oby inne znalezione przepisy okazały się trafne i nie zniechęciły do diety.

        • Marta
        • 2 stycznia 2016
        Odpowiedz

        Zacznę od tego, że jestem na diecie od 35lat. Prób,porażek i sukcesów w gotowaniu wiele.
        Zrobilam pizze wg Twojego przepisu, ale z mąki z Bezglutenu. Wyrabiałam rękami. Żeby wyrosło włożyłam na nagrzanego piekarnika. Nagrzalam na 20stopni,wylaczylam i wtedy włożyłam ciasto,do,wyrośnięcia. Wyrosło dość ładnie. Nie wsypywac odrazu na drożdże calej ilosci soli, bo się drożdże później nie ruszą. Ciasto jak ciasto. Szału w smaku nie ma :-) najpierw chwile potrzymalam samo ciasto , dopiero za 5minut dalam sos i resztê.
        Pzdr.

    • Beata
    • 1 lutego 2016
    Odpowiedz

    Witam, mam pytanie jak ustawić piekarnik góra – dół, termoobieg, czy termoobieg z grilem. Próbowałam piec dwa razy, za pierwszym wyszedł zakalec, za drugim razem ciasto w środku było delikatnie niedopieczne, a gdy przetrzymalam jeszcze chwilę to przypiekło się od góry. Za pierwszym razem piekłem trochę góra -dół, trochę w termoobiegu. Za drugim razem tylko górą- dół. Mam ochotę na podejście trzecie, więc chcę by była idealna. Pozdrawiam

    • Kasia
    • 6 lutego 2016
    Odpowiedz

    A co to znaczy mąka bezglutenowa, obojętnie jaka?może ryżowa, gryczana czy jaglana? Zaczynam dopiero z bezglutenem :-)

      • Weronika
      • 11 lutego 2016
      Odpowiedz

      Tutaj gotowa mieszanka, ale odsyłam do ostatniego wpisu o mące i innych pizzowych przepisów na mące naturalnie bezglutenowej :)

    • Ola
    • 18 lutego 2016
    Odpowiedz

    Mogę zamiast wody dać jajka? I jeśli tak to ile? I czy dalej wyjdzie taka idealna? 😀

      • Weronika
      • 19 lutego 2016
      Odpowiedz

      Nie, nie, nie :)

    • Anna
    • 4 marca 2016
    Odpowiedz

    Witaj Weroniko!

    Twój przepis wygląda bardzo kusząco!
    Mam pytanie, jeśli byłabyś uprzejma doradzić.
    Nie mam mieszanki bezglutenowej, ale mam mąkę jaglaną, ryżową i kokosową. Którą z nich byś poleciła do wyrobienia ciasta? Czy może je sobie przemieszać?
    Dzięki,

    pozdrawiam

      • Weronika
      • 4 marca 2016
      Odpowiedz

      Można pomieszać jaglaną i ryżową, ale dodałabym też ziemniaczaną lub skrobię kukurydzianą.

    • Edyta
    • 16 marca 2016
    Odpowiedz

    Witam, droga autorko dziękuję za poświęcenie czasu, na opracowanie i opublikowanie tego przepisu :-) Właśnie zajadam się pizzą ! Tylko że użyłam mąki uniwersalnej OAZA. Myślałam, że nie da się uzyskać ciasta podobnego do tego z mąki pszennej, zawiodłam się na mixie do pizzy firmy bezgluten, a jednak… Pycha, pycha, pycha :-)

    • Paulina
    • 25 kwietnia 2016
    Odpowiedz

    A ile taka pizza ma kalori?

      • Weronika
      • 25 kwietnia 2016
      Odpowiedz

      Nie mam zielonego pojęcia bo ich nie liczę.

  8. Odpowiedz

    Czy mąki bezglutenu mozna ze sobą mieszać ? Są jakieś mąki, których nie można ze sobą mieszać ?

    • Agnieszka
    • 2 kwietnia 2017
    Odpowiedz

    Ciasto faktycznie bardzo dobre. Polecam!

    • mania
    • 9 kwietnia 2017
    Odpowiedz

    Czy można zamiast miksu mąk użyć domowego miksu mąk ryżowej białej i brązowej, tapioki i skrobii ziemniaczanej? Czy pizza wyjdzie tylko z gotowym miksem?

      • Weronika
      • 12 kwietnia 2017
      Odpowiedz

      Polecam sprawdzić nowszy przepis na pizzę doskonałą. Nie mam tam gotowego miksu.

  9. Odpowiedz

    Bardzo dobry przepis. Wykonałam wczoraj rodzina była zadowolona :)

    • Justyna
    • 19 listopada 2017
    Odpowiedz

    Pizza wyszła super, ciasto mięciutkie,sprężyste. Myślałam, że już nigdy pizzy nie zjem, a tu takie zaskoczenie. Bardzo dziękuję :*
    Ps. Pizzę zrobiłam z wlasno robionej mąki z ryżu, kaszy jaglanej, skrobi kukurydzianej i skrobi ziemniaczanej wszystko w równych proporcjach

      • Weronika
      • 19 listopada 2017
      Odpowiedz

      I to jest bardzo dobra wiadomość ♥

    • M
    • 22 lutego 2018
    Odpowiedz

    Zrobiłem kiedyś pizzę bezglutenową i była pyszna. Pomieszałem wtedy różne mąki (głównie ryżową, trochę kukurydzianej i ziemniaczanej), ale nie pamiętam jakie były proporcje. Ciasto było chrupkie, ale całkiem nieźle wyrośnięte. Na prawdę smaczne.

    Dzisiaj miałem smaka na pizzę, a w szafce gotową mąkę Schar. Skusiłem się i zrobiłem wg podanego tutaj przepisu.
    Na początku wszystko wyglądało na to, że będzie nieźle bo ciasto wyrobiło się fajnie i było przyjemnie miękkie. Ale potem to już porażka….
    Po pierwsze nie wyrosło nawet na milimetr :-( Już wiedziałem, że będzie z tego kaszana. 😐

    Po upieczeniu wyszła totalna masakra.
    Na grubości około 1mm od spodu zrobiło się twarde jak porządnie wysuszony makaron. Twarde jak kamień, gładkie, wręcz szkliste – ciężko nawet to przekroić i ugryźć.
    Pozostała warstwa ciasta natomiast była gumowa – wyglądała jak typowy zakalec.

    Generalnie dramat.

    Tak się zastanawiam – czy tu nie powinno być choć odrobinę cukru żeby drożdże miały na czym pracować?

      • Weronika
      • 12 marca 2018
      Odpowiedz

      A jaka dokładnie została użyta mąka? Może Mix it? Tutaj najlepiej sprawdzi się chlebowa. Jeżeli ciasto nie wyrasta to opcje są raczej dwie: za dużo mąki lub zwyczajnie zwietrzałe drożdże. Niewyrośnięte ciasto niestety nie ma szans już podnieść się w piekarniku. Można sypnąć odrobinę cukru, ale zapewniam, że i bez ciacho drożdżowe może pięknie się upiec.

    • Agnieszka
    • 1 marca 2018
    Odpowiedz

    Zrobiłam z maki kukurydzianej, nic nie urosło i pizza nie dobra :(

    • Ola
    • 4 maja 2018
    Odpowiedz

    Zrobiłam dziś z pizzę z tego przepisu :) kupiłam mix uniwersalny z bezgluten i wyszła niesamowita :) pyszna, mięciutka, trochę biała ale to nie ma znaczenia jeżeli pizza smakuje jak niebo :) zrobiłam 3 różne i wszystkie wyszły pycha !! :) dziękuję za przepis :)

Dodaj komentarz

Weronika Madejska

"W życiu tak już często bywa, że… najpiękniejsze prezenty od losu dostajemy opakowane w problem".

Tymi słowami zaczyna się książka mojej Mamy. Uważam, że doskonale pasują one również do mojej historii. Kiedy poszłam do szkoły, od rówieśników odróżniał mnie wyraźnie niższy wzrost i bardzo szczupła sylwetka.
Czytaj więcej

Spotkajmy się na Instagramie

Blog roku 2011

Blog roku 2011