Letni sernik i …informacja o wakacyjnej przerwie

19 sierpnia 2011 , In: Bez kategorii
0

Deser doskonały na dni, kiedy nie masz ochoty grzać się przy piekarniku.  Utarło się, że to sernik na zimno :)

Bardzo spontanicznie wymyśliłam go wczoraj. Z ręką na sercu mogę przyznać, że dawno nie włożyłam w coś tak niewiele pracy 😀 Choć oczywiście sernik dość długo się chłodzi to samo przygotowanie jest na prawdę szybkie i zupełnie nieskomplikowane.

Jedyne co zmieniłabym następnym razem, to lekko nasączyłabym biszkopt.

A teraz jeszcze taki mały komunikat.

Musimy się rozstać na tydzień. Wybywam rozwijać moją drugą pasję- taniec. Przez ten czas muszę więc odejść od blogowania. Nie będę dodawała zarówno wpisów jak i odpisywała na komentarze.  Wszystkie zaległości nadrobię oczywiście po powrocie. :)

Trzymaj się i w czasie mojej nieobecności korzystaj z przepisów, których zdążyłam już zamieścić całkiem sporo. 😛

Sernik na zimno:

Potrzebne składniki:

¨      Biszkopt: 50 g mąki ziemniaczanej, 50 g mąki bezglutenowej lub pszennej, 40 g cukru, 2 jajka

¨      Masa serowa: 800 g sera trzykrotnie mielonego, łyżka śmietany, 3 łyżeczki żelatyny, ¼ szklanki wrzątku, łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią (użyłam, opcjonalnie), cukier- do smaku

¨      Dodatkowo: dowolna galaretka, tłuszcz do formy, 375 ml wrzątku do rozpuszczenia galaretki, mocna herbata do nasączenia (proponuję białą lub zieloną)

Sposób przygotowania:

 

Piekarnik nagrzej do temperatury 160 stopni C. Spód formy o średnicy 24 cm (lub mniejszej- wtedy sernik będzie wyższy) natłuść. Mąki przesiej ze sobą. Białka jajek ubij na sztywną pianę. Dodaj cukier. Następnie po jednym żółtku. Całość delikatnie połącz z mąką. Przełóż do formy. Piecz ok. 20 minut.

Gotowy biszkopt wystudź (możesz nasączyć). Przygotuj masę serową: ser ubij z cukrem i cukrem z prawdziwą wanilią. Żelatynę zalej wrzątkiem i mieszaj. Lekko ostudź, a następnie wlej do masy. Dodaj śmietanę.

Przelej na biszkopt. Schładzaj w lodówce kilka godzin. Czas trudno dokładniej określić, żelatyna różnie się zachowuje :)

Kiedy sernik odpowiednio stężeje, przygotuj galaretkę (opakowanie proszku zalej wrzątkiem i dokładnie wymieszaj). Ostudź, wstaw do lodówki do lekkiego zgęstnienia  i dopiero wtedy przelej delikatnie na ser.

Całość schładzaj ponownie jeszcze 1-2 h.

W galaretce możesz zatopić owoce, a do masy serowej dodać bakalie.

Smacznego!


    • Mama
    • 23 sierpnia 2011
    Odpowiedz

    Serniki na zimno (choć w przeszłości sama robiłam je często) to desery, które dla mnie mogłyby nie istnieć. Wiem, że ten został zrobiony na zamówienie Taty. :) Mimo takich a nie innych moich preferencji, smakował całkiem dobrze. A to co najbardziej mi w nim odpowiadało, to biszkoptowy spód. Biszkopt taki jak na małe biszkoptowe ciasteczka, tyle, że w wersji XXL. :) Jeśli ktoś lubi „zimne serniki”, póki jeszcze mamy lato, warto skorzystać z przepisu. Polecam

      • Weronika
      • 28 sierpnia 2011
      Odpowiedz

      Ja też właściwie nie jestem fanką serników na zimno, ale tego chętnie zjadłam dwa kawałki 😉

  1. Odpowiedz

    pytanko..śmietana ilu procentowa?;)

    Pozdrawiam

  2. Odpowiedz

    ile cukru dałaś i jakiego twarogu użyć?

      • Weronika
      • 15 stycznia 2013
      Odpowiedz

      Zmielonego trzykrotnie. 3-5 łyżek.

Dodaj komentarz

Weronika Madejska

"W życiu tak już często bywa, że… najpiękniejsze prezenty od losu dostajemy opakowane w problem".

Tymi słowami zaczyna się książka mojej Mamy. Uważam, że doskonale pasują one również do mojej historii. Kiedy poszłam do szkoły, od rówieśników odróżniał mnie wyraźnie niższy wzrost i bardzo szczupła sylwetka.
Czytaj więcej

Spotkajmy się na Instagramie

Blog roku 2011

Blog roku 2011