Mąka z migdałów ziemnych i pyszna krajanka porzeczkowa

1

Paczuszkę z mąką z migdałów ziemnych otrzymałam już jakiś czas temu. Do wszelkich tego typu nowości podchodzę zazwyczaj dość ostrożnie. Dosypywałam więc po kilka łyżek do różnych wypieków, nie odnotowując spektakularnych efektów. Do czasu aż zerkając na miskę pełną czarnej porzeczki, postanowiłam przygotować szybką krajankę. Moje roślinne ciasto kruche nigdy nie było tak dobre. Polecam gorąco!

Więcej informacji na temat migdałów ziemnych (nazywanych też orzechami tygrysimi) przeczytacie tutaj.

12 kawałków

Krajanka porzeczkowa

składniki

  • 160 g mąki owsianej (bezglutenowej)
  • 160 g mąki z migdałów ziemnych (lub ryżowej)
  • 40 g mąki ziemniaczanej
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 60 ml oleju
  • 60 ml syropu klonowego
  • 400 g czarnej porzeczki
  • ksylitol

wykonanie

Mąki przesiej ze sobą i wymieszaj z proszkiem. Dodaj olej oraz syrop i połącz łyżką. Ciasto nie powinno być suche. Jeżeli potrzebujesz, dodaj więcej mokrych składników.

Blaszkę o wymiarach zbliżonych do 20×30 cm wyłóż papierem do pieczenia. Połową ciasta wylep dokładnie spód foremki. Nakłuj widelcem i podpiecz przez 10 minut, w piekarniku nagrzanym do 190 stopni C (piekłam z termoobiegiem).

Porzeczki wymieszaj z dwiema łyżkami ksylitolu. Na podpieczony spód wyłóż owoce. Kawałki pozostałego ciasta rozpłaszcz i ułóż na wierzchu. Dociśnij dłonią. Piecz jeszcze 35 minut.

Gotowe ciasto wystudź zupełnie przed krojeniem. Możesz posypać ksylitolem zmielonym na puder.

Pychota!

DSC_4039_Snapseedfree-logo

 

    • Weronika
    • 7 czerwca 2017
    Odpowiedz

    Co można dodać zamiast syropu klonowego?

      • Weronika
      • 13 czerwca 2017
      Odpowiedz

      Jakiś płynny słodzik, najlepiej syrop z agawy, ale będzie go potrzebna trochę większa ilość żeby składniki dobrze się połączyły.

Dodaj komentarz

Weronika Madejska

"W życiu tak już często bywa, że… najpiękniejsze prezenty od losu dostajemy opakowane w problem".

Tymi słowami zaczyna się książka mojej Mamy. Uważam, że doskonale pasują one również do mojej historii. Kiedy poszłam do szkoły, od rówieśników odróżniał mnie wyraźnie niższy wzrost i bardzo szczupła sylwetka.
Czytaj więcej

Spotkajmy się na Instagramie

Blog roku 2011

Blog roku 2011