Wegański eggnog na szary styczeń

0

Eggnog kojarzy mi się ze świątecznymi filmami albo przyjęciem u rodziców Bridget Jones. Klasyczny zimowy napój powinno przygotować się z jajek, tłustej śmietany, mleka i rumu, ale dlaczego by nie pójść na skróty? Wegański eggnog ugotujesz na bazie kaszy jaglanej. Przy pomocy dobrego blendera, wykonanie napoju zamieni się w czystą przyjemność. Dodaj rozgrzewające przyprawy, laskę aromatycznej wanilii i chlust burbonu albo dobrego likieru. Usiądź przy kominku, włącz ulubioną muzykę i zapomnij, że zamiast śniegu pada listopadowy deszcz.

dla 2 osób

Wegański eggnog

składniki:

– 750 ml mleka roślinnego (migdałowe, ryżowe)

– 50 g suchej kaszy jaglanej

– 3/4 szklanki burbonu lub rumu*

– laska wanilii lub 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

– cukier/ ksylitol do smaku

– dwa espresso (opcjonalnie)

– gałka muszkatołowa i cynamon do oprószenia

wykonanie:

500 ml mleka doprowadź do wrzenia. Kaszę opłucz dokładnie na sitku pod strumieniem gorącej wody, a następnie dodaj do garnka wraz z wanilią. Gotuj 10 minut, do miękkości. Następnie zdejmij z ognia i wlej pozostałe mleko. Wyjmij laskę wanilii. Przelej do kielicha blendera i zmiksuj na jednolity płyn. Dodaj alkohol, dosłódź do smaku. Jeżeli przygotowujesz kawę, wlej espresso i ponownie zmiksuj.

Całość przelej do rondla i podgrzej. Przed podaniem oprósz przyprawami.

Smacznego!

*dodałam Irish Cream Baileys’a

_DSC7698_Snapseed5

freelogo

 

Inne przepisy, które mogą Cię zainteresować
18 czerwiec 2015

Pasta słonecznikowa

bez jajek, bez mleka, wegańskie
Zobacz więcej
7 kwiecień 2012

Słów kilka

Bez kategorii
Zobacz więcej
24 lipiec 2013

Rolada jabłkowa

bez mleka, bez soi, ciasta
Zobacz więcej
  1. Jaki deszcz? Na Śląsku Cieszyńskim mamy śniegu do pół łydki. Blog świetny, zdjęcia cudne, tylko czasu brak, żeby to wszystko ugotować/upiec;-)

  2. Oooo, to musi być pyszne! 😀 Muszę wypróbować! Do tej pory robiłam tylko budyń jaglany i jest taki pyszny, że robię go prawie codziennie :) Tylko, że kaszę mielę najpierw – suchą – tutaj też mogłabym tak zrobić? 😉

    https://www.facebook.com/pages/FitMamu%C5%9Bka/1583642345192586

  3. Fajne, ale Irish Cream nie jest wegański :)

      • Weronika
      • 17 luty 2015

      ale wtopa :) no pewnie, powinien być rum lub burbon, ale ja nie jestem weganką więc z racji braku wyżej wymienionych wlałam baileysa.

Reply to Angelika. cancel

Weronika Madejska

"W życiu tak już często bywa, że… najpiękniejsze prezenty od losu dostajemy opakowane w problem".

Tymi słowami zaczyna się książka mojej Mamy. Uważam, że doskonale pasują one również do mojej historii. Kiedy poszłam do szkoły, od rówieśników odróżniał mnie wyraźnie niższy wzrost i bardzo szczupła sylwetka.
Czytaj więcej

Spotkajmy się na Instagramie

[instagram-feed]

Blog roku 2011

Blog roku 2011