Pasta słonecznikowa

18 czerwca 2015 , In: bez jajek, bez mleka, wegańskie
0

Jestem absolutną fanką pasty słonecznikowej w przeróżnych wariantach smakowych, ale odrzuca mnie dość wysoka cena za mały słoiczek, który znika na naszych kanapkach w tempie zdecydowanie błyskawicznym. Mając pod ręką naprawdę dobry blender postanowiłam przymierzyć się do idealnej pasty w wersji domowej. Okazuje się, że jest to równie proste jak przygotowanie twarożku ze strączków. Małe opakowanie ekologicznych pestek słonecznika kosztuje zaledwie cztery złote, a smak utartej z nich pasty nie odbiega od tego ze sklepowej półki. To baza do niezliczonej ilości wersji smakowych. Kiedy tylko złapię grzybki shitake, dam znać czy udało mi się podrobić mój ulubiony hit. Gorąco polecam do kanapek lub łapczywego wyjadania łyżeczką!

 

mały słoiczek

Pasta słonecznikowa

wersja podstawowa

składniki

– szklanka pestek słonecznika (namoczonych przez noc)

– 2 łyżki oleju

– 2 łyżki wody

– 2 łyżki soku z cytryny

– 2 kopiate łyżeczki płatków drożdżowych

– 1 łyżeczka syropu z agawy (lub innego naturalnego słodu)

– ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę

– sól morska

– świeżo zmielony pieprz

wykonanie

Słonecznik odcedź na sitku i przełóż do miski. Dodaj pozostałe składniki i utrzyj bardzo dokładnie na jednolitą, puszystą masę.

Przechowuj w lodówce do tygodnia.

Smacznego!

_DSC4997_Snapseed

_DSC5008_Snapseed

freelogo

  1. Odpowiedz

    Czy zamiast płatków drożdżowych można dać żółty ser?

      • Weronika
      • 18 czerwca 2015
      Odpowiedz

      Pominąć, lepiej doprawić :)

Dodaj komentarz

Weronika Madejska

"W życiu tak już często bywa, że… najpiękniejsze prezenty od losu dostajemy opakowane w problem".

Tymi słowami zaczyna się książka mojej Mamy. Uważam, że doskonale pasują one również do mojej historii. Kiedy poszłam do szkoły, od rówieśników odróżniał mnie wyraźnie niższy wzrost i bardzo szczupła sylwetka.
Czytaj więcej

Premiera mojej drugiej książki już 13 lutego

Subskrypcja

Chcesz być powiadamiany o wpisach na moim blogu? Podaj imię i adres email :)
Przenigdy, nikomu i pod żadnym pozorem, nie udostępniam personaliów osób zapisujących się na moje listy adresowe.

Powered by WPNewsman

Obserwuj mnie na Instagramie

  • Osadzam rodek tygodnia thelastpieceofcake
  • driptime w ministerstwokawy
  • sundaymorning glutenfree vegan
  • Owsianka na mleku jaglanym goodmorning
  • Siup do pieca glutenfreevegancupcakes
  • Mae przyjemnoci w studiokulinarnemaleprzyjemnosc coffeetime
  • sundayafternoon coffeetime
  • Pan nalenik  crepes glutenfree newpost
  • Dobranoc warsawbynight
  • Cze w niedziel  sunday glutenfree
  • Ponad 100 przepisw bez glutenu mleka jajek i cukru Sodkiehellip
  • Rodzicowy bo s ze sob ju 28 lat Cho podobnohellip

Blog roku 2011

Blog roku 2011