Wiedeński- sernik idealny

1 grudnia 2012 , In: Boże Narodzenie, ciasta
0

Pierwszy dzień grudnia, z puchem za oknem, idealniej wpasować się nie mógł.

Po intensywnym tygodniu zamykam się w obrębie: piekarnik, kartka, długopis, składniki. Kreślę przepisy na świąteczne wypieki i wyczekuję piosenek o szczęśliwych choinkach albo Mikołaju, których nie słucham przedwcześnie, żeby nie zatrzeć granicy między całym grudniem, a ostatnim jego tygodniem.

Długie wieczory, więc wstaję wcześnie, chwytając za aparat by złapać trochę dobrego światła.

Jest i sernik. I ciasto w piekarniku. I jedno na blacie. Są i plany i mnóstwo foremek. W końcu zadowolenie i uśmiechnięte, pełne buzie.

Sernik wiedeński, najlepszy z uczciwie, dwukrotnie mielonym twarogiem w kostce. Pięknie pachnący dzięki przebijającym się ziarenkom wanilii. Dajemy mu sporo czasu na zupełne wystudzenie w piekarniku i nabranie odpowiedniej struktury.

Miłej soboty!

 

przepis na małą foremkę 20 cm

Sernik Wiedeński:

Potrzebne składniki:

– 0,5 kg twarogu dwukrotnie przepuszczonego przez maszynkę, 100 g miękkiego masła, 4 jajka w temp. pokojowej, 200 g cukru pudru, ziarenka z jednej laski wanilii, 40 g mąki bezglutenowej lub pszennej

Sposób przygotowania:

Ser utrzyj mikserem z masłem. Dodawaj po jednym żółtku, a następnie po łyżce cukru. Wsyp mąkę i wanilię. Wszystkie składniki ucieraj ze sobą około 3 min.

Białka ubij mikserem o czystych trzepaczkach na bardzo sztywną pianę i wymieszaj łyżką z masą serową.

Ser przelej do tortownicy o średnicy 20 cm wyłożonej papierem do pieczenia (boki odrobinę natłuść) i piecz około 1 h w temp. 180 stopni C.

__________________________________________________________________________________

Do większego sernika, składniki podwoić.

Smacznego!

Inne przepisy, które mogą Cię zainteresować
27 sierpnia 2013

Crumble

bez jajek, bez orzechów, bez soi, desery
Zobacz więcej
28 czerwca 2012

Na nowy rozdział kilka łez

babeczki i ciastka
Zobacz więcej
18 grudnia 2012

Tort makowy

bez soi, Boże Narodzenie, torty
Zobacz więcej
  1. Odpowiedz

    Pychota! :)

    • Sylwia
    • 19 grudnia 2012
    Odpowiedz

    Nie przepadam za sernikami, ale ten to istna pychota:)
    Moja córcia zajadała się nim bez umiaru …
    Zagości z pewnością na świątecznym stole…

    • Magdalena
    • 20 stycznia 2013
    Odpowiedz

    Pomysł na jakiś sernik bez glutenu i bez jajek? :)

      • Weronika
      • 20 stycznia 2013
      Odpowiedz

      Sernik na zimno.

    • FFF
    • 20 marca 2015
    Odpowiedz

    Pyszniutki! Wpisuję do przepiśnika, bo robię już kolejny raz :)

    • Matylda
    • 19 grudnia 2016
    Odpowiedz

    Przymierzam się, żeby wykonać na Święta. :) Jaką mąkę bezglutenową proponowałabyś dodać?

      • Weronika
      • 20 grudnia 2016
      Odpowiedz

      Ziemniaczana będzie ok.

        • Matylda
        • 27 grudnia 2016
        Odpowiedz

        Dziękuję, wyszedł naprawdę idealny! :)

Dodaj komentarz

Weronika Madejska

"W życiu tak już często bywa, że… najpiękniejsze prezenty od losu dostajemy opakowane w problem".

Tymi słowami zaczyna się książka mojej Mamy. Uważam, że doskonale pasują one również do mojej historii. Kiedy poszłam do szkoły, od rówieśników odróżniał mnie wyraźnie niższy wzrost i bardzo szczupła sylwetka.
Czytaj więcej

Spotkajmy się na Instagramie

Blog roku 2011

Blog roku 2011