Wilgotne, lawendowo-pomarańczowe

25 lipca 2012 , In: ciasta
0

Kompot z papierówek spijany prędko, wieczorne, rześkie powietrze. Bezpłatny koncert świerszczy, krzewy lawendy nieopodal tarasu. Ciasto rosnące szybko w piekarniku. Porządki na spiżarnianych półkach.

Majestatycznie ubywający syrop i zapachy przez które nie mogę spać.  Aparat, coby chwile uwiecznił na dłużej…

Warsztatowa receptura, dla mnie objawienie roku.

 

cytuje przepis ze swoimi małymi uwagami

średnica 24 cm

Ciasto lawendowo-pomarańczowe: 

Potrzebna składniki:

– 400 ml oleju słonecznikowego (z powodzeniem można zastąpić oliwą z oliwek), 350 g mielonych migdałów, 300 g cukru, 3 łyżeczki proszku do pieczenia (użyłam bezglutenowego), 8 jajek, drobno starta skórka z 1 cytryny, drobno starta skórka z 2 pomarańczy, 2 łyżeczki suszonych kwiatów lawendy (w sezonie, jak najbardziej nada się świeża)

– sok wyciśnięty z otartych cytrusów, 100 g cukru, kilka goździków, 2 łyżeczki cynamonu

Sposób przygotowania:

Nagrzej piekarnik do 180 st. C. Natłuść tortownicę i wyłóż papierem do pieczenia. W dużej misce wymieszaj mielone migdały, cukier i proszek do pieczenia. Dodaj jajka i olej, dobrze połącz składniki. Dodaj startą skórkę z cytrusów i suszoną lawnendę (stale ucierałam mikserem).

Przelej masę do foremki i włóż do nagrzanego piekarnika na godzinę. Po 20 minutach przykryj kawałkiem folii. (Piekłam znacznie dłużej. Ciasto bardzo szybko się rumieni, folia jest bardzo ważna.)

Przygotuj syrop: wyciśnij sok z pomarańczy i cytryny do małego rondelka. Dodaj cukier i przyprawy, zamieszaj dokładnie. Doprowadź do wrzenia, zredukuj ogień i podgrzewaj 3 minuty.

Ciasto po wyjęciu z piekarnika zostaw w foremce na 10- 15 minut, potem wyjmij z formy i przełóż na talerz i usuń papier. Ponakłuwaj wierzch ostrym czubkiem noża lub widelcem i polewaj ciasto syropem przy pomocy łyżki aż wchłonie całość. (Do rondelka włożyłam również plasterki cytryny które później użyłam do dekoracji.)

Smacznego!

  1. Odpowiedz

    cudne ciasto i obrazki piękne.

  2. Odpowiedz

    Właśnie próbowałyśmy – pyszne, godne polecenia. ;D

    • Sylwia
    • 30 stycznia 2013
    Odpowiedz

    zrobiłam go na Święta…Pyszności….Syrop mniam mniam

    • Alicja
    • 17 grudnia 2015
    Odpowiedz

    Cześć. a jeśli ktoś ma uczulenie na migdały to czy można je czymś zastąpić ? może po prostu mąką bezglutenową – ale czy wtedy ciasto będzie nadal takie wilgotne ?

      • Weronika
      • 17 grudnia 2015
      Odpowiedz

      A inne orzechy wchodzą w grę? Wydaje mi się, że z mąką to już nie to samo :(

Dodaj komentarz

Weronika Madejska

"W życiu tak już często bywa, że… najpiękniejsze prezenty od losu dostajemy opakowane w problem".

Tymi słowami zaczyna się książka mojej Mamy. Uważam, że doskonale pasują one również do mojej historii. Kiedy poszłam do szkoły, od rówieśników odróżniał mnie wyraźnie niższy wzrost i bardzo szczupła sylwetka.
Czytaj więcej

Spotkajmy się na Instagramie

Blog roku 2011

Blog roku 2011