Zielony krem z chipsami z topinamburu

0

Nikt nie ma chyba wątpliwości, że na wielkanocnym stole, pierwsze skrzypce gra kwaskowaty, gęsty żurek na prawdziwym zakwasie. Jednak przepis na tradycyjną zupę pojawił się kilka lat temu, a w zeszłym roku wzbogaciłam go jeszcze pieczonymi pulpecikami jaglanymi, podkręconymi majerankiem. Jako, że Święta trwają dwa dni, pomyślałam, że poniedziałek można uczcić iście wiosennym, zielonym kremem, uwieńczonym czymś specjalnym. W gorącym tłuszczu zanurzyłam więc cienkie plasterki topinamburu, uzyskując rumiane, złociste, chrupiące chipsy, które idealnie prezentują się z listkami szpinaku i strużką oliwy.

6 porcji

Zielony krem z chipsami z topinamburu

składniki

  • 1 brokuł
  • 1 kalafior
  • 1 i ½ szklanki groszku (teraz mrożonego)
  • 1 duża pietruszka
  • 1 duża marchewka
  • 2 duże cebule
  • 3 łyżeczki suszonego lubczyku
  • 2 łyżeczki ziół prowansalskich
  • 2 łyżeczki soli himalajskiej
  • 2 łyżeczki sosu sojowego tamari
  • świeżo mielony pieprz
  • woda (tyle aby pokryła warzywa)
  • oliwa
  • 4 korzenie topinamburu

wykonanie

Warzywa (oprócz cebuli i groszku) wyszoruj dokładnie i pokrój na mniejsze kawałki. Przełóż do garnka, zalej taką ilością wody aby pokryła warzywa i ugotuj do miękkości, ale nie rozgotowuj ich. Cebulę zrumień na patelni.

Wszystkie składniki zmiksuj na jednolity krem. Dodaj 2 łyżki oliwy, syrop z agawy i dopraw do smaku.

Topinambur pokrój w cienkie plastry, usmaż w głębokim tłuszczu lub upiecz w piekarniku do zrumienienia.

Krem podawaj z chipsami, polany strumyczkiem oliwy i syropu z agawy.

Voila!

free-logo

  1. Odpowiedz

    Właśnie dzisiaj myślałam o tym żeby zrobić samemu chipsy. A teraz myślę żeby zrobić je z tą zupą 😉 Na pewno wypróbuję

Dodaj komentarz

Weronika Madejska

"W życiu tak już często bywa, że… najpiękniejsze prezenty od losu dostajemy opakowane w problem".

Tymi słowami zaczyna się książka mojej Mamy. Uważam, że doskonale pasują one również do mojej historii. Kiedy poszłam do szkoły, od rówieśników odróżniał mnie wyraźnie niższy wzrost i bardzo szczupła sylwetka.
Czytaj więcej

Akademia bez glutenu

Premiera mojej drugiej książki już 13 lutego

Subskrypcja

Chcesz być powiadamiany o wpisach na moim blogu? Podaj imię i adres email :)
Przenigdy, nikomu i pod żadnym pozorem, nie udostępniam personaliów osób zapisujących się na moje listy adresowe.

Powered by WPNewsman

Blog roku 2011

Blog roku 2011