Święta bez baby?

4 kwiecień 2012 , In: ciasta
0

Tworzę kolejne mazurki, zapisuję pomysły,  myślę nad idealnym sernikiem, powoli ścieram kurze i „segreguje” minione wydarzenia.

Was zapraszam na kawałek puchowej babki na majonezie.

 

10- 12 kawałków

Baba majonezowa:

Potrzebne składniki:

  • 4 jajka, 1 szklanka cukru pudru*, pół szklanki mąki ziemniaczanej, pół szklanki mąki bezglutenowej lub pszennej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia**, 6 łyżeczek majonezu, szczypta soli
  • masło do formy
  • lukier: cukier puder, wrzątek

Sposób przygotowania:

Formę do baby bardzo dokładnie natłuść, aby po upieczeniu ciasto dobrze odchodziło od blachy.

Obydwie mąki przesiej ze sobą dwa razy a następnie wymieszaj z proszkiem.

Białka ubij na sztywną pianę ze szczyptą soli. Dodawaj po łyżce cukru pudru, a następnie na średnich obrotach miksera- po łyżeczce majonezu.

Dodaj po jednym żółtku, za każdym razem dokładnie ucierając.

Przesiej do jajek mąki i wymieszaj dokładnie aczkolwiek deliktanie łyżką.

Masę przelej do formy i piecz około 40 minut w temp. 180 stopni C.

Po wystudzeniu wyłóż na talerz, odwracając blachę do góry dnem i przytrzymując ciasto dłonią.

Babę można polukrować: do cukru pudru należy dodawać w bardzo małych ilościach wrzątek i mieszać. Powinien być gęsty i śnieżnobiały. Do zbyt rzadkiego dodaj więcej cukru, do zbyt gęstego- wrzątek. Proporcje na oko 😉

Smacznego!

Smacznego!

*szklanka o pojemności 250 ml

**na diecie- proszek bezglutenowy

Inne przepisy, które mogą Cię zainteresować
13 marzec 2012

Klasyki dzieciństwa

desery
Zobacz więcej
17 lipiec 2011

Eleganckie bezy dla początkujących

Bez kategorii
Zobacz więcej
17 lipiec 2013

Biszkopt

bez mleka, bez orzechów, bez soi, ciasta
Zobacz więcej
    • Magdalena
    • 4 kwiecień 2012

    i pozostał tylko taki mały okruszek :))

    • ewa
    • 5 kwiecień 2012

    Jej moja babeczka :)

  1. Mniam! Palce lizać 😀

  2. Jak dobrze jest zajrzeć do Twojej kuchni :) Werka. Właśnie upiekłam babkę – wyszła wyśmienicie! Teraz odpoczywam po intensywnym dniu przedświątecznych porządków i prac kuchennych :) Pozdrawiam serdecznie!

  3. a jaki majonez jest bezglutenowy???

  4. Gdybym chciała zrobić tą babę jako babeczki to skrócić czas pieczenia? Nie mam formy na babę, za to mam formy na babeczki w kształcie jajek:)

Dodaj komentarz

Weronika Madejska

"W życiu tak już często bywa, że… najpiękniejsze prezenty od losu dostajemy opakowane w problem".

Tymi słowami zaczyna się książka mojej Mamy. Uważam, że doskonale pasują one również do mojej historii. Kiedy poszłam do szkoły, od rówieśników odróżniał mnie wyraźnie niższy wzrost i bardzo szczupła sylwetka.
Czytaj więcej

Spotkajmy się na Instagramie

[instagram-feed]

Blog roku 2011

Blog roku 2011