Ucierane z owocami

13 sierpnia 2014 , In: bez soi, ciasta
1

Puszyste ciasto z warstwą ulubionych owoców. Przepięknie pachnie w trakcie pieczenia dzięki wanilii i świeżo otartej skórce cytryny. Warto spróbować póki na targach kolorowo i wesoło. Polecam gorąco!

foremka 20 cm

Ciasto ucierane z owocami

składniki:

– 120 g mąki bezglutenowej*

– 1 łyżeczka proszku do pieczenia

– szczypta sody

– 90 g cukru

– 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią

– skórka otarta z 1 cytryny

– 2 jajka (oddzielnie żółtka i białka)

– 3 łyżki śmietany 12%

– 50 ml oleju

– owoce: borówki, maliny lub inne drobne

wykonanie:

Mąkę przesiej z proszkiem, dodaj sodę. Białka ubij na sztywną pianę.

W drugiej misce żółtka utrzyj z cukrem, dodaj powoli olej i śmietanę a następnie po łyżce mąki. Wymieszaj ze skórką i delikatnie wmieszaj łyżką białka.

Gotowe ciasto przelej do lekko natłuszczonej foremki o średnicy 20 cm i pokryj wierzch owocami.

Piecz 25-30 minut w temp 180 stopni C.

Smacznego!

*użyłam ryżowej i jednej kopiatej łyżki mąki z amarantusa

_DSC8983_Snapseed

_DSC9006_Snapseed

freelogo

  1. Odpowiedz

    Jak pieczesz: termoobieg czy grzałki??

      • Weronika
      • 13 sierpnia 2014
      Odpowiedz

      Bez termoobiegu.

    • Alek
    • 29 sierpnia 2014
    Odpowiedz

    Takie proste, a tak niesamowicie smakowite!

    Pierwszy raz upiekłem je w keksówce, żonie i teściom bardzo smakowało (a na diecie to ja jestem ;), tak że na drugi dzień już nic nie zostało :)
    Następnym razem zrobiłem podwójną porcję. No to przetrwało dwa dni :)

    Super puszyste i wilgotne. Ja troszkę bardziej zamieszałem mąki – dodałem trochę Schara Mix C i łychę owsianej. Foremkę wysypałem jeszcze kaszką kukurydzianą, bo fajnie się przypieka i chrupie między zębami.

    Chyba znalazłem swoje ulubione ciasto! :)

  2. Odpowiedz

    Czy śmietaną jest konieczna? Lub czy mogę ją zastąpić mlekiem np migdalowym?

      • Weronika
      • 29 stycznia 2015
      Odpowiedz

      W takim razie dodałabym jeszcze łyżkę mąki ziemniaczanej.

        • Ksenia
        • 28 czerwca 2016
        Odpowiedz

        Czym można zastąpić mąkę z amarantusa? Mąka ziemniaczana albo kukurydziana może być?

          • Weronika
          • 28 czerwca 2016
          Odpowiedz

          Ziemniaczana będzie ok :)

  3. Odpowiedz

    czy proszek można zastąpić sodą ??

    • Weronika
    • 16 lipca 2016
    Odpowiedz

    Czym mogłabym zastąpić mąkę ryżową? Jaglaną czy może skrobią kukurydzianą?

      • Weronika
      • 17 lipca 2016
      Odpowiedz

      Obie będą ok, tylko kiedy patrzę na ten przepis z perspektywy czasu, myślę, że lepiej byłoby włączyć jeszcze 2-3 łyżki mąki ziemniaczanej :)

        • Weronika
        • 17 lipca 2016
        Odpowiedz

        Dzięki. Będę eksperymentować ☺

    • gosia
    • 22 lutego 2017
    Odpowiedz

    Upiekłam kilka dni temu to ciasto, z użyciem po 1/3 mąki ryżowej, jaglanej i ziemniaczanej.
    Wyszło faktycznie świetne i zamierzam je powtórzyć jeszcze w tym tygodniu, ale mam pytanie: Czy można użyć owoców mrożonych (jeśli tak to czy wcześniej je rozmrozić i odsączyć?) lub innych świeżych owoców, które są łatwiej dostępne o tej porze roku (jeśli tak, to jakich?) i nie kosztują milionów monet jak sprowadzane z Chile borówki, które kupiłam na potrzeby przepisu ostatnio?:D
    Pozdrawiam serdecznie!

      • Weronika
      • 23 lutego 2017
      Odpowiedz

      Pewnie, mogą być mrożonki, których nie odsączamy :)

        • gosia
        • 24 lutego 2017
        Odpowiedz

        Dziękuję bardzo, mam jeszcze jedno pytanie.
        Używam foremki 18×24, ciasto wyszło dosyć płaskie, więc zamierzam następnym razem podwoić ilość składników na tę foremkę. Czy wymaga to zmiany czasu pieczenia? (Jeśli tak to o ile?)
        Pozdrawiam:)

    • Kasia
    • 22 czerwca 2017
    Odpowiedz

    Czy mogę użyć śmietankę sojową zamiast zwykłej?

      • Weronika
      • 23 czerwca 2017
      Odpowiedz

      Niech będzie :)

    • Monika
    • 30 sierpnia 2018
    Odpowiedz

    Your comment is awaiting moderation.

    Weroniko czy mogę prosić o przepis na karpatke?

    • Aneta
    • 6 sierpnia 2019
    Odpowiedz

    Your comment is awaiting moderation.

    Przepyszne ciasto i przepyszne naleśniki i pierogi DZIĘKUJĘ dzięki Pani za przepisy dzięki którym dania bezglutenowe są smaczniejsze niż glutenowe👍😊

Dodaj komentarz

Weronika Madejska

"W życiu tak już często bywa, że… najpiękniejsze prezenty od losu dostajemy opakowane w problem".

Tymi słowami zaczyna się książka mojej Mamy. Uważam, że doskonale pasują one również do mojej historii. Kiedy poszłam do szkoły, od rówieśników odróżniał mnie wyraźnie niższy wzrost i bardzo szczupła sylwetka.
Czytaj więcej

Spotkajmy się na Instagramie

Blog roku 2011

Blog roku 2011