Czekoladka dla zmysłów.
Przekąska chodzącą za mną odkąd bez żadnego pretekstu w spiżarni schowałam paczkę orzeszków ziemnych.
Kiedyś zakochałam się w swojej własnej tarcie kajmakowej wypełnionej fistaszkami po brzegi. Dzisiaj wolę nieco przewrotną czekoladkę oprószoną grubą solą.
Czekoladka słodko- słona:
Potrzebne składniki:
– 200 g cukru, 100 g masła, 200 g orzechów ziemnych niesolonych, 100 ml śmietanki, 100 g gorzkiej czekolady
– dodatkowa garść orzechów, 1 łyżeczka grubej soli
Sposób przygotowania:
Masło i cukier rozpuść w rondelku. Dodaj orzeszki i wymieszaj. Wrzuć połamaną czekoladę i wlej śmietankę. Mieszaj, aż masa stanie się gęsta i bulgocząca.
Papier do pieczenia zgnieć porządnie w dłoniach i wyłóż nim foremkę. Wlej czekoladową masę. Posyp orzeszkami i solą.
Chłódź w lodówce około 1 h, lub nieco szybciej w zamrażarce. Krój na dowolne kawałki.
Smacznego!
Tymi słowami zaczyna się książka mojej Mamy. Uważam, że doskonale pasują one również do mojej historii. Kiedy poszłam do szkoły, od rówieśników odróżniał mnie wyraźnie niższy wzrost i bardzo szczupła sylwetka.
Czytaj więcej
[instagram-feed]
Odkąd rozpoczęłam eksperymenty nad stworzeniem czegoś, co mogłabym jeść nie obawiając się glutenu, gotowanie i pieczenie stało się moją wielką pasją i pozytywną „obsesją”. Pomyślnie udało mi się przebrnąć przez wiele niepowodzeń. Moim udziałem był też niejeden mniejszy czy większy sukces. Wszystko to sprawiło, że dziś w pełni mogę cieszyć się przebywaniem w kuchni i dzieleniem się moimi osiągnięciami z innymi. Jestem szczęśliwą autorką książki, traktującą publikowanie na blogu jak pracę zawodową, dla której wstaję każdego ranka. Moja kuchnia to miejsce bezglutenowe i wegetariańskie oraz coraz częściej zupełnie bezmleczne. Serdecznie zapraszam!
Copyright © Natchniona.pl 2018. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Słodko słona Natchniona… :*
Smakowite połączenie. Niby takie proste, ale efekt super. 😀
ale pysznie wygląda
ja ostatnio jem czekoladę bakaliową z Goplany 
Przyznam, że na takie połączenie bym nie wpadła. Smakuje fantastycznie!
a ja zaprponuje NALEŚNIKI POD BESZAMELEM ! uwielbiam to robić!zgapiłam to z pascal po prostu gotuj ale sa pyszneeee!SKŁADNIKI!300 g mąki 3 jajka 3/4 l mleka 2 łyżki oleju szczypta soli Beszamel: 70 g mąki 70 g masła 1 litr tłustego mleka gałka muszkatołowa Farsz: 1/2 kg pieczarek 300 g szynki 250 g sera zółtegoSPOSÓB PRZYGOTOWANIACiasto naleśnikowe: 1. Wsyp mąkę z solą do miski. 2. Roztrzep jajka, przelej do mąki i wymieszaj. 3. Powoli wlej mleko, cały czas mieszając, aż w cieście nie będzie grudek. Dla pewności przelej je przez sitko. Dodaj olej i wymieszaj. Beszamel: 4. Rozpuść masło na patelni, dodaj mąkę i podsmaż ją ok. 2 min. 5. Wlej mleko i mieszaj, aż płyn stanie się gęsty. Dodaj sól, pieprz i gałkę muszkatołową. 6. Pokrój szynkę w paseczki i dodaj do sosu. 7. Pieczarki pokrój na cienkie plasterki. Podsmaż je na osobnej patelni. Posól na samym początku smażenia, żeby puściły wodę. 8. Zetrzyj ser na tarce z grubymi oczkami. 9. Wrzuć do beszamelu pieczarki i trochę sera. Naleśniki: 10. Usmaż cienkie placki. 11. Na połowie każdego placka ułóż warstwę sosu i posyp ją serem. Następnie złóż placek na 4 części (jak kartkę papieru). 12. Posyp z wierzchu resztą sera i włóż do rozgrzanego piekarnika, żeby się chwilę zapiekły. Bon appetit!