Wielkanoc w tym roku zapowiada się pięknie. Tęsknię za tą z dzieciństwa, kiedy w leciutkich pantofelkach biegło się z malutką święconką w rączkach uważając by ani jedno delikatne i wybarwione jajko nie wypadło na chodnik. Było ciepłe i prawdziwie wiosenne powietrze… I chociaż w te dni ważniejsza jest tradycja i rodzina w jednym miejscu, wolałabym uniknąć Świąt w zaspach, z puszystymi płatkami śniegu zamiast motyli.
Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami i chciałabym w tym roku zaserwować jak najlepsze, sprawdzone przepisy.
Dzisiaj jedne z najlepszych babeczek jakie upiekłam. Bardzo puszyste, z wyraźnym dodatkiem cytryny i migdałów. Ucieraj je cierpliwie i uczciwie a cały dom wypełni piękny, bardzo domowy i świąteczny zapach!
ok 20 sztuk
Babeczki cytrynowe
puszyste i maślane
składniki:
– 4 jajka w temp. pokojowej, 175 stopionego masła, 200 g cukru pudru
– 75 g uniwersalnej mąki bezglutenowej, 75 g mielonych migdałów, 75 g mąki ziemniaczanej, 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
– 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii, skórka otarta z 1 cytryny + sok z połowy
– lukier: szklanka cukru pudru, ok 10 łyżeczek soku z cytryny
wykonanie:
Formę na muffinki wyłóż papierowymi papilotkami lub natłuść masłem i wysyp mielonymi migdałami. W tym przypadku potrząśnij nią aby orzechy rozprowadziły się również po ściankach.
Mąkę ziemniaczaną i uniwersalną przesiej z proszkiem. Dodaj migdały i dokładnie wymieszaj.
Jajka ubij dokładnie na puszystą pianę. W trakcie ucierania dodawaj partiami cukier, wanilię i cytrynę. Masa uzyska odpowiednią konsystencję po około 8 minutach.
Wsyp łyżka po łyżce połowę mąki a następnie wąskim strumyczkiem dodaj połowę wystudzonego masła. Następnie pozostałą mąkę i masło. Ucieraj już tylko 1 minutę.
Gęstą, puszystą masę przelej do foremek do 3/4 wysokości.
Piecz 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C.
Przestudzone babeczki uwieńcz lukrem przygotowanym z rozprowadzenia soku w cukrze.
Smacznego!
Tymi słowami zaczyna się książka mojej Mamy. Uważam, że doskonale pasują one również do mojej historii. Kiedy poszłam do szkoły, od rówieśników odróżniał mnie wyraźnie niższy wzrost i bardzo szczupła sylwetka.
Czytaj więcej
Odkąd rozpoczęłam eksperymenty nad stworzeniem czegoś, co mogłabym jeść nie obawiając się glutenu, gotowanie i pieczenie stało się moją wielką pasją i pozytywną „obsesją”. Pomyślnie udało mi się przebrnąć przez wiele niepowodzeń. Moim udziałem był też niejeden mniejszy czy większy sukces. Wszystko to sprawiło, że dziś w pełni mogę cieszyć się przebywaniem w kuchni i dzieleniem się moimi osiągnięciami z innymi. Jestem szczęśliwą autorką książki, traktującą publikowanie na blogu jak pracę zawodową, dla której wstaję każdego ranka. Moja kuchnia to miejsce bezglutenowe i wegetariańskie oraz coraz częściej zupełnie bezmleczne. Serdecznie zapraszam!
Copyright © Natchniona.pl 2018. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Najlepiej 😀 ojojoj już się nie mogę doczekać aż zrobię 😀
zrobiłam, wyrosły super, ale pomimo iż dodałam mniej cukru nadal są dla mnie za słodkie. sam przepis rewelacja:D
Witam, co masz na mysli piszac ze nalzy uzyc 75 g uniwersalnej mąki bezglutenowej – czy mozna uzyc np. samej maki gryczanej?
Tutaj była mowa o gotowej mieszance (np. Schar), ale z powodzeniem można zastąpić ją inną. Najlepiej sprawdzi się owsiana bezglutenowa lub mąka z kaszy gryczanej niepalonej.
Dziekuje kochana za odowiedz
Mieszkam w Norwegii i tu trudno z dostepnoscia roznych mak – mam z Polski jaglana, gryczana, z ciecierzycy, amarntusa, kokosowa, kasztanowa i tymi makami moge sie zadzic 😉 a takich gotowych mieszanek nei mam – ale skoro gryczana bedzie ok to dobrze
pozdr.
Czy można czym innym zastapic jajka?
Babeczki są mega smaczne


przepis jest prosty a to duży plus jak się piecze się z córką,
która wszystko chce sama
cukier zastąpiłam ksylitolem (1:1)
lukru nie zrobiłam bo cukru nie możemy, a nie wpadł mi żaden przepis ze składnikami, które mogłam mieć w domu
POLECAM bo wyszły mięciutkie i puszyste
Your comment is awaiting moderation.
Fantastyczne <3 trochę niestety opadły podczas studzenia – zostawiłam je na kratce przy uchylonych drzwiczkach, lekko wysunięte. Ciasta wystarczyło na 15 mocno wypełnionych foremek standardowej blaszki babeczkowej.
Your comment is awaiting moderation.
Czy zamiast mąki bezglutenowej można dodać mielonych migdałów ?