Babeczki cytrynowo- migdałowe

2 kwietnia 2014 , In: babeczki i ciastka, bez soi, Wielkanoc
0

Wielkanoc w tym roku zapowiada się pięknie. Tęsknię za tą z dzieciństwa, kiedy w leciutkich pantofelkach biegło się z malutką święconką w rączkach uważając by ani jedno delikatne i wybarwione jajko nie wypadło na chodnik. Było ciepłe i prawdziwie wiosenne powietrze… I chociaż w te dni ważniejsza jest tradycja i rodzina w jednym miejscu, wolałabym uniknąć Świąt w zaspach, z puszystymi płatkami śniegu zamiast motyli.

Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami i chciałabym w tym roku zaserwować jak najlepsze, sprawdzone przepisy.

Dzisiaj jedne z najlepszych babeczek jakie upiekłam. Bardzo puszyste, z wyraźnym dodatkiem cytryny i migdałów. Ucieraj je cierpliwie i uczciwie a cały dom wypełni piękny, bardzo domowy i świąteczny zapach!

ok 20 sztuk

Babeczki cytrynowe

puszyste i maślane

składniki:

– 4 jajka w temp. pokojowej, 175 stopionego masła, 200 g cukru pudru

– 75 g uniwersalnej mąki bezglutenowej, 75 g mielonych migdałów, 75 g mąki ziemniaczanej, 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia

– 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii, skórka otarta z 1 cytryny + sok z połowy

– lukier: szklanka cukru pudru, ok 10 łyżeczek soku z cytryny

wykonanie:

Formę na muffinki wyłóż papierowymi papilotkami lub natłuść masłem i wysyp mielonymi migdałami. W tym przypadku potrząśnij nią aby orzechy rozprowadziły się również po ściankach.

Mąkę ziemniaczaną i uniwersalną przesiej z proszkiem. Dodaj migdały i dokładnie wymieszaj.

Jajka ubij dokładnie na puszystą pianę. W trakcie ucierania dodawaj partiami cukier, wanilię i cytrynę. Masa uzyska odpowiednią konsystencję po około 8 minutach.

Wsyp łyżka po łyżce połowę mąki a następnie wąskim strumyczkiem dodaj połowę wystudzonego masła. Następnie pozostałą mąkę i masło. Ucieraj już tylko 1 minutę.

Gęstą, puszystą masę przelej do foremek do 3/4 wysokości.

Piecz 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C.

Przestudzone babeczki uwieńcz lukrem przygotowanym z rozprowadzenia soku w cukrze.

Smacznego!

    • Ewa
    • 2 kwietnia 2014
    Odpowiedz

    Najlepiej 😀 ojojoj już się nie mogę doczekać aż zrobię 😀

  1. Odpowiedz

    zrobiłam, wyrosły super, ale pomimo iż dodałam mniej cukru nadal są dla mnie za słodkie. sam przepis rewelacja:D

    • Ania
    • 23 kwietnia 2016
    Odpowiedz

    Witam, co masz na mysli piszac ze nalzy uzyc 75 g uniwersalnej mąki bezglutenowej – czy mozna uzyc np. samej maki gryczanej?

      • Weronika
      • 23 kwietnia 2016
      Odpowiedz

      Tutaj była mowa o gotowej mieszance (np. Schar), ale z powodzeniem można zastąpić ją inną. Najlepiej sprawdzi się owsiana bezglutenowa lub mąka z kaszy gryczanej niepalonej.

        • Ania
        • 24 kwietnia 2016
        Odpowiedz

        Dziekuje kochana za odowiedz :) Mieszkam w Norwegii i tu trudno z dostepnoscia roznych mak – mam z Polski jaglana, gryczana, z ciecierzycy, amarntusa, kokosowa, kasztanowa i tymi makami moge sie zadzic 😉 a takich gotowych mieszanek nei mam – ale skoro gryczana bedzie ok to dobrze :) pozdr.

    • Iwona
    • 16 grudnia 2016
    Odpowiedz

    Czy można czym innym zastapic jajka?

    • Ewa
    • 23 kwietnia 2017
    Odpowiedz

    Babeczki są mega smaczne :)
    przepis jest prosty a to duży plus jak się piecze się z córką,
    która wszystko chce sama :)
    cukier zastąpiłam ksylitolem (1:1)
    lukru nie zrobiłam bo cukru nie możemy, a nie wpadł mi żaden przepis ze składnikami, które mogłam mieć w domu :)
    POLECAM bo wyszły mięciutkie i puszyste

Dodaj komentarz

Weronika Madejska

"W życiu tak już często bywa, że… najpiękniejsze prezenty od losu dostajemy opakowane w problem".

Tymi słowami zaczyna się książka mojej Mamy. Uważam, że doskonale pasują one również do mojej historii. Kiedy poszłam do szkoły, od rówieśników odróżniał mnie wyraźnie niższy wzrost i bardzo szczupła sylwetka.
Czytaj więcej

Spotkajmy się na Instagramie

Blog roku 2011

Blog roku 2011