Słodko- słona

5 stycznia 2013 , In: babeczki i ciastka, bez soi
0

Czekoladka dla zmysłów.

Przekąska chodzącą za mną odkąd bez żadnego pretekstu w spiżarni schowałam paczkę orzeszków ziemnych.

Kiedyś zakochałam się w swojej własnej tarcie kajmakowej wypełnionej fistaszkami po brzegi. Dzisiaj wolę nieco przewrotną czekoladkę oprószoną grubą solą.

 

Czekoladka słodko- słona:

Potrzebne składniki:

– 200 g cukru, 100 g  masła, 200 g orzechów ziemnych niesolonych, 100 ml śmietanki, 100 g gorzkiej czekolady

– dodatkowa garść orzechów, 1 łyżeczka grubej soli

Sposób przygotowania:

Masło i cukier rozpuść w rondelku. Dodaj orzeszki i wymieszaj. Wrzuć połamaną czekoladę i wlej śmietankę. Mieszaj, aż masa stanie się gęsta i bulgocząca.

Papier do pieczenia zgnieć porządnie w dłoniach i wyłóż nim foremkę. Wlej czekoladową masę. Posyp orzeszkami i solą.

Chłódź w lodówce około 1 h, lub nieco szybciej w zamrażarce. Krój na dowolne kawałki.

Smacznego!

    • Ewa
    • 5 stycznia 2013
    Odpowiedz

    Słodko słona Natchniona… :*

  1. Odpowiedz

    Smakowite połączenie. Niby takie proste, ale efekt super. 😀

  2. Odpowiedz

    ale pysznie wygląda :) ja ostatnio jem czekoladę bakaliową z Goplany :)

    • Mama
    • 7 stycznia 2013
    Odpowiedz

    Przyznam, że na takie połączenie bym nie wpadła. Smakuje fantastycznie!

  3. Odpowiedz

    a ja zaprponuje NALEŚNIKI POD BESZAMELEM ! uwielbiam to robić!zgapiłam to z pascal po prostu gotuj ale sa pyszneeee!SKŁADNIKI!300 g mąki 3 jajka 3/4 l mleka 2 łyżki oleju szczypta soli Beszamel: 70 g mąki 70 g masła 1 litr tłustego mleka gałka muszkatołowa Farsz: 1/2 kg pieczarek 300 g szynki 250 g sera zółtegoSPOSÓB PRZYGOTOWANIACiasto naleśnikowe: 1. Wsyp mąkę z solą do miski. 2. Roztrzep jajka, przelej do mąki i wymieszaj. 3. Powoli wlej mleko, cały czas mieszając, aż w cieście nie będzie grudek. Dla pewności przelej je przez sitko. Dodaj olej i wymieszaj. Beszamel: 4. Rozpuść masło na patelni, dodaj mąkę i podsmaż ją ok. 2 min. 5. Wlej mleko i mieszaj, aż płyn stanie się gęsty. Dodaj sól, pieprz i gałkę muszkatołową. 6. Pokrój szynkę w paseczki i dodaj do sosu. 7. Pieczarki pokrój na cienkie plasterki. Podsmaż je na osobnej patelni. Posól na samym początku smażenia, żeby puściły wodę. 8. Zetrzyj ser na tarce z grubymi oczkami. 9. Wrzuć do beszamelu pieczarki i trochę sera. Naleśniki: 10. Usmaż cienkie placki. 11. Na połowie każdego placka ułóż warstwę sosu i posyp ją serem. Następnie złóż placek na 4 części (jak kartkę papieru). 12. Posyp z wierzchu resztą sera i włóż do rozgrzanego piekarnika, żeby się chwilę zapiekły. Bon appetit!

Dodaj komentarz

Weronika Madejska

"W życiu tak już często bywa, że… najpiękniejsze prezenty od losu dostajemy opakowane w problem".

Tymi słowami zaczyna się książka mojej Mamy. Uważam, że doskonale pasują one również do mojej historii. Kiedy poszłam do szkoły, od rówieśników odróżniał mnie wyraźnie niższy wzrost i bardzo szczupła sylwetka.
Czytaj więcej

Spotkajmy się na Instagramie

Blog roku 2011

Blog roku 2011