Ciasto o nazwie słynnych sklepowych cukierków bije w internecie rekordy popularności. Za owe przyciąganie odpowiada niewątpliwie masa wypełniona wiórkami kokosowymi, która rzetelnie przygotowana rozpływa się w ustach i przywołuje dobrze znany smak.
Niejednokrotnie wysłuchiwałam ociekających śliną próśb przyjaciół „zrób, zrób rafaello” i chętnie je spełniałam. Skoro jednak ciasto, to dlaczego nie pójść o krok dalej?
Po schrupaniu kilku cukierków zastanawiam się co przemawia do mnie bardziej… My byliśmy zachwyceni.
8 nieco większych niż sklepowe
Cukierki jak rafaello
Potrzebne składniki:
– 2 tabliczki białej czekolady (po 100 g), 100 ml śmietanki 30%, 25 g bardzo drobno pokruszonych suchych wafli bezglutenowych, kilka migdałów blanszowanych (bez skórki), wiórki kokosowe do obtoczenia
Sposób przygotowania:
Jedną tabliczkę czekolady i 50 ml śmietanki podgrzej w garnuszku do rozpuszczenia. Wystudź.
Wymieszaj z wafelkami. Formuj kulki. W każdą wciśnij migdała i wyrównaj kształt. Ułóż na kratce do studzenia i chłódź w lodówce 1 h.
Pozostałą czekoladę i śmietankę rozpuść jak poprzednio. Przelej do filiżanki, przestudź i zanurzaj w niej kolejne kulki.
Obtocz w wiórkach kokosowych i chłódź ponownie w lodówce ok 30 minut.
Smacznego!
Tymi słowami zaczyna się książka mojej Mamy. Uważam, że doskonale pasują one również do mojej historii. Kiedy poszłam do szkoły, od rówieśników odróżniał mnie wyraźnie niższy wzrost i bardzo szczupła sylwetka.
Czytaj więcej
[instagram-feed]
Odkąd rozpoczęłam eksperymenty nad stworzeniem czegoś, co mogłabym jeść nie obawiając się glutenu, gotowanie i pieczenie stało się moją wielką pasją i pozytywną „obsesją”. Pomyślnie udało mi się przebrnąć przez wiele niepowodzeń. Moim udziałem był też niejeden mniejszy czy większy sukces. Wszystko to sprawiło, że dziś w pełni mogę cieszyć się przebywaniem w kuchni i dzieleniem się moimi osiągnięciami z innymi. Jestem szczęśliwą autorką książki, traktującą publikowanie na blogu jak pracę zawodową, dla której wstaję każdego ranka. Moja kuchnia to miejsce bezglutenowe i wegetariańskie oraz coraz częściej zupełnie bezmleczne. Serdecznie zapraszam!
Copyright © Natchniona.pl 2018. Wszystkie prawa zastrzeżone.
No i już kochammmm <3
Z takiej rozpuszczonej czekolady i śmietanki na prawdę da się uformować kulki?
Po wystygnięciu i zgęstnieniu oczywiście. Czekolada rozpuszczona po pewnym czasie wraca przecież do pierwotnej postaci
a kiedy dodajemy śmietankę robi się aksamitna masa. Powodzenia!
Świetny przepis! Na pewno wypróbuję i pokocham . <3
Ile mniej więcej wyszło Ci sztuk z takiej porcji ?
Pozdrawiam
Fakt, nie napisałam. 8 sztuk, ale kulki takie na bardzo porządne kęsy
Dziękuje
Niestety w domu nie posiadam wafli suchych bezgl., co moge dać zamiast wafli? ;/
Bułkę tartą. Opcjonalnie mniej śmietanki i czekać aż bardzo zgęstnieje czekolada i da się formować.
Zrobiłam.. Wyszyły meega! *.*
Jak najbardziej polecam. <3
Przy okazji, razem z koleżanką założyłyśmy stronę na fb z projektami DIY, jeżeli ktoś jest ciekawy to zachęcamy do lajkowania. https://www.facebook.com/pages/Projekty-DIY/524891220905639?ref=hl