Rukola na słodko

11 sierpnia 2015 , In: bez jajek, bez orzechów, bez soi, sałatki
0

Dawno nie kupowałam serów, a w marketach omijam już większość alejek. Jeżeli w moim koszyku wyląduje tłusta śmietanka albo mascarpone to dlatego, że ktoś zamówił u mnie tort, a ja nie mam jeszcze dla niego dobrej, roślinnej alternatywy. Kiedy jednak kupiłam już dojrzałe pomidorki, ostatnie truskawki i pęczek bazylii nie mogłam powstrzymać się przed dorzuceniem kulki mozzarelli. Niewielka ilość, raz na jakiś czas, a już szczególnie w towarzystwie bazylii, octu balsamicznego, dobrej oliwy i owoców lata smakuje nieziemsko i pozostawia całkiem pożądany niedosyt.

Jeżeli chcecie wycisnąć z przepisu wszystko co najlepsze pokuście się o wykorzystanie składników najlepszej jakości. Tutaj naprawdę ma to sens!

dla 2 osób

Rukola na słodko

Składniki

– dwie garści rukoli

– dwie gałązki bazylii

– duży, soczysty pomidor lub 10 pomidorków koktajlowych

– 10 słodkich, dojrzałych truskawek

– garść czarnych oliwek

– 100 g mozzarelli lub fety

– 2 łyżeczki suszonego oregano

– oliwa, ocet balsamiczny

Wykonanie

Wszystkie składniki ułóż na talerzu. Skrop octem, oliwą i posyp obficie oregano.

Voila!

_DSC8265_Snapseed_DSC8270_Snapseed free-logo

There are no comments yet. Be the first to comment.

Dodaj komentarz

Weronika Madejska

"W życiu tak już często bywa, że… najpiękniejsze prezenty od losu dostajemy opakowane w problem".

Tymi słowami zaczyna się książka mojej Mamy. Uważam, że doskonale pasują one również do mojej historii. Kiedy poszłam do szkoły, od rówieśników odróżniał mnie wyraźnie niższy wzrost i bardzo szczupła sylwetka.
Czytaj więcej

Spotkajmy się na Instagramie

Blog roku 2011

Blog roku 2011