Rukola na słodko

11 sierpień 2015 , In: bez jajek, bez orzechów, bez soi, sałatki
0

Dawno nie kupowałam serów, a w marketach omijam już większość alejek. Jeżeli w moim koszyku wyląduje tłusta śmietanka albo mascarpone to dlatego, że ktoś zamówił u mnie tort, a ja nie mam jeszcze dla niego dobrej, roślinnej alternatywy. Kiedy jednak kupiłam już dojrzałe pomidorki, ostatnie truskawki i pęczek bazylii nie mogłam powstrzymać się przed dorzuceniem kulki mozzarelli. Niewielka ilość, raz na jakiś czas, a już szczególnie w towarzystwie bazylii, octu balsamicznego, dobrej oliwy i owoców lata smakuje nieziemsko i pozostawia całkiem pożądany niedosyt.

Jeżeli chcecie wycisnąć z przepisu wszystko co najlepsze pokuście się o wykorzystanie składników najlepszej jakości. Tutaj naprawdę ma to sens!

dla 2 osób

Rukola na słodko

Składniki

– dwie garści rukoli

– dwie gałązki bazylii

– duży, soczysty pomidor lub 10 pomidorków koktajlowych

– 10 słodkich, dojrzałych truskawek

– garść czarnych oliwek

– 100 g mozzarelli lub fety

– 2 łyżeczki suszonego oregano

– oliwa, ocet balsamiczny

Wykonanie

Wszystkie składniki ułóż na talerzu. Skrop octem, oliwą i posyp obficie oregano.

Voila!

_DSC8265_Snapseed_DSC8270_Snapseed free-logo

Inne przepisy, które mogą Cię zainteresować
18 grudzień 2012

Tort makowy

bez soi, Boże Narodzenie, torty
Zobacz więcej
4 kwiecień 2012

Święta bez baby?

ciasta
Zobacz więcej
7 styczeń 2012

Urodzinowo

torty
Zobacz więcej
There are no comments yet. Be the first to comment.

Dodaj komentarz

Weronika Madejska

"W życiu tak już często bywa, że… najpiękniejsze prezenty od losu dostajemy opakowane w problem".

Tymi słowami zaczyna się książka mojej Mamy. Uważam, że doskonale pasują one również do mojej historii. Kiedy poszłam do szkoły, od rówieśników odróżniał mnie wyraźnie niższy wzrost i bardzo szczupła sylwetka.
Czytaj więcej

Spotkajmy się na Instagramie

[instagram-feed]

Blog roku 2011

Blog roku 2011