Wieczorem trudno przysiąść przed domem nie zabierając cienkiego sweterka albo kubka herbaty. Kiedy sierpień zmierza ku końcowi dostaję pękatą torbę jabłek i zabieram się do wieczornej medytacji. Obieram kolejne, nie licząc, nie ważąc. Cynamonowa łuna otuli, ukołysze do snu.
Dobrej nocy! A na jutro tarta- migdałowa, szarlotkowa, najlepsza!
Migdałowa tarta z jabłkami i śliwką
składniki:
– spód: 200 g zmielonych migdałów, 1 łyżka cukru trzcinowego, 2 płaskie łyżki masła (lub oleju kokosowego)
– wypełnienie: 400 g domowego musu jabłkowego, migdały blanszowane i węgierki
wykonanie:
Migdały wymieszaj z cukrem i zagnieć z masłem w jedną całość. Blaszkę do tarty wyłóż papierem do pieczenia i rozprowadź po całym jej spodzie a także bokach migdałowe ciasto. Dociśnij dobrze dłońmi i chłódź całą foremkę w zamrażarce przez kilka minut.
Na ciasto wyłóż owoce. Najpierw mus, potem przepołowione śliwki. Ułóż migdały po okręgu.
Piecz 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C.
Gotowe ciasto dobrze wystudź, a następnie schłódź jeszcze w lodówce. Krój czubkiem ostrego noża.
Smacznego!
Tarta cudowna dnia drugiego i trzeciego!
Tymi słowami zaczyna się książka mojej Mamy. Uważam, że doskonale pasują one również do mojej historii. Kiedy poszłam do szkoły, od rówieśników odróżniał mnie wyraźnie niższy wzrost i bardzo szczupła sylwetka.
Czytaj więcej
[instagram-feed]
Odkąd rozpoczęłam eksperymenty nad stworzeniem czegoś, co mogłabym jeść nie obawiając się glutenu, gotowanie i pieczenie stało się moją wielką pasją i pozytywną „obsesją”. Pomyślnie udało mi się przebrnąć przez wiele niepowodzeń. Moim udziałem był też niejeden mniejszy czy większy sukces. Wszystko to sprawiło, że dziś w pełni mogę cieszyć się przebywaniem w kuchni i dzieleniem się moimi osiągnięciami z innymi. Jestem szczęśliwą autorką książki, traktującą publikowanie na blogu jak pracę zawodową, dla której wstaję każdego ranka. Moja kuchnia to miejsce bezglutenowe i wegetariańskie oraz coraz częściej zupełnie bezmleczne. Serdecznie zapraszam!
Copyright © Natchniona.pl 2018. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tatra jest pyszna. Nie miałam migdałów w całości więc w zamian za to posypałam płatkami migdałowymi całość. Wspaniałe. Nie za słodkie, lekkie i pyszne. Polecam ten przepis.
Jestem tego samego zdania co poprzedniczka 😀 w dodatku tak niesamowicie szybkie , zdrowe i przepyszne 😀 Dziękujemy kochana 😉
Dalsza część twoich wypieków czeka na próby 😀