20 minut do odjazdu pociągu. Za mało by przejść się po czasopismo i oczekiwać wciąż wolnego miejsca, za dużo by siedzieć bezczynnie. Wyciągam mały notesik i długopis. Ciągiem zapisuję propozycje na weekend. Mam ochotę na torcik z kremową, owocową masą.
Wieczorem w sklepie do koszyka wrzucę jeszcze foremkę 18 cm. Rozmiar jak dla skrzata, ale za to mniej kalorii do wtłoczenia.
8 malutkich kawałków (średnica 18 cm)
Torcik truskawkowy z mango
składniki:
– 3 jajka, 75 g cukru, 1/4 łyżeczki sody, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 3 łyżki mąki bezglutenowej
– 100 ml śmietanki 30%, 250 g serka mascarpone, 200 g mrożonych truskawek, połowa dojrzałego mango pokrojona na małe kawałki, brązowy cukier do smaku, 2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią
– 3/4 szklanki wody z sokiem wyciśniętym z 1 niewielkiej pomarańczy
wykonanie:
Białka ubij na sztywną pianę. Dodaj stopniowo cukier a następnie żółtka. Mąkę wymieszaj z sodą, przesiej do jajek i połącz delikatnie łyżką. 1/3 ciasta przełóż do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w 190 stopniach C 10 minut.
Upiecz też pozostałe 2 biszkopty. Wystudź.
Śmietankę ubij na sztywno. Do drugiej miski wyłóż mascarpone i miksując dodawaj po łyżce śmietany. Połącz z owocami i cukrem.
Biszkopty nasącz i przełóż kremem.
Schłódź najlepiej całą noc.
Smacznego!
Tymi słowami zaczyna się książka mojej Mamy. Uważam, że doskonale pasują one również do mojej historii. Kiedy poszłam do szkoły, od rówieśników odróżniał mnie wyraźnie niższy wzrost i bardzo szczupła sylwetka.
Czytaj więcej
[instagram-feed]
Odkąd rozpoczęłam eksperymenty nad stworzeniem czegoś, co mogłabym jeść nie obawiając się glutenu, gotowanie i pieczenie stało się moją wielką pasją i pozytywną „obsesją”. Pomyślnie udało mi się przebrnąć przez wiele niepowodzeń. Moim udziałem był też niejeden mniejszy czy większy sukces. Wszystko to sprawiło, że dziś w pełni mogę cieszyć się przebywaniem w kuchni i dzieleniem się moimi osiągnięciami z innymi. Jestem szczęśliwą autorką książki, traktującą publikowanie na blogu jak pracę zawodową, dla której wstaję każdego ranka. Moja kuchnia to miejsce bezglutenowe i wegetariańskie oraz coraz częściej zupełnie bezmleczne. Serdecznie zapraszam!
Copyright © Natchniona.pl 2018. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Witam ponownie
Ostatnio często korzystam z przepisów a każdy kuszący!
Mam pytanie
Czy zamiast piec 3 osobne ciasta mogę upiec 1.
Może to głupie że oto pytam ale dopiero uczę się tej diety a już kilka razy gdy nie trzymałam się przepisu coś nie wyszło?
Pozdrawiam i dziękuję za bloga i odpowiedzi!
A jeszcze zapomniałam jedno pytanie.Rozumie że łączę z mrożonymi owocami? cy też nie?
Pozdrawiam
Truskawki tak bo teraz to tylko takie plastikowe dostępne. Mango świeże.
Cześć,
dziękuję za fantastycznego bloga – właśnie takich przepisów szukałam
Jakie proporcje w ilości kakao byś zaproponowała gdybym chciała przerobić ten biszkopt na biszkopt czekoladowy?
Co Ty na to, by upiec całe ciasto w jednej tortownicy a do środka wrzucić np. jabłka?
Dodałabym 2 łyżeczki kakao na jeden blat. Biszkopt ma być lekki jak chmurka więc jabłka w tym wypadku zupełnie nie podołają.
Pozdrawiam
A czym nasączasz biszkopt? Bo ten bezglutenowy jest szczególnie suchy.
Ależ skąd! Biszkopt na mące ziemniaczanej jest najbardziej puszysty ze wszelkich mi znanych. Nasączam przeróżnie, ale w przepisie jest informacja.